Σε μια πρωτοφανή σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε οδηγεί η απόφαση του δεύτερου να απορρίψει άμεσα το ελληνικό αίτημα για παράταση.

Όλα έδειχναν ότι το κείμενο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων, όμως η Γερμανία μπλοκάρει ακόμη μια φορά την ελληνική πλευρά.

«Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γέγκερ, ενώ σημείωσε ότι στην πραγματικότητα στοχεύει σε μία χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος.

«Το έγγραφο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup την Δευτέρα» ξεκαθαρίστηκε ορθά – κοφτά από τη Γερμανία. .

Ωστόσο η κατάσταση στις Βρυξέλλες είναι διαφορετική.

Συγκεκριμένα ως θετικό πρώτο βήμα κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα εξάμηνης παράτασης που υπέβαλε σήμερα στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

Η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου master financial assistance facility agreement. Ο όρος αυτός περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο κ. Γιούνκερ χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε εντατικές συζητήσειες με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να διαμορφωθεί το συγκεκριμένο αίτημα…

Η σκληρή κόντρα του Β. Σόιμπλε με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ υποβόσκει εδώ μεγάλο χρονικό διάστημα στο παρασκήνιο, ενώ πλέον έρχεται στην επιφάνεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κείμενο που απέρριψε μέσα λίγα λεπτά ο κ. Σόιμπλε είναι προϊόν συνεργασίας του κ. Γιούνκερ με τον κ. Ντάισελμπλουμ και τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Μάλιστα η κόντρα του κ. Γιούνκερ με τους Γερμανούς δεν μένει στον κ. Σόιμπλε, αλλά φτάνει μέχρι ν Α. Μέρκελ. Το αποκάλυψε σε πρόσφατο δημοσίευμά του το Spiegel, όπου τόνιζε ότι υπάρχει πόλεμος για το ποιος έχει την εξουσία στην Ευρώπη.