Κλείνει όπως όλα δείχνουν η συμφωνία της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους μετά το αίτημα της Ελλάδας με το οποίο ζητάει εξάμηνη παράταση του «master financial assistance facility of Greece» που από ότι φαίνεται ικανοποιεί τους δανειστές.

Το ελληνικό αίτημα «ανοίγει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό» ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι αύριο Παρασκευή θα τελειώσει η πρώτη πράξη του θρίλερ.

Οι Financial Times εκτιμούν ότι η ανακοίνωση εκ μέρους του Γερούν Ντάισελμπλουμ για συνεδρίαση του Eurogroup στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής μεταφράζεται σε αλλαγή διαπραγματευτικής θέσης εκ μέρους της Ελλάδας.

«Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ θα συμφωνούσε σε μια νέα έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup αν το ελληνικό αίτημα έχει αλλάξει αρκετά σε σχέση με τις προηγούμενες προτάσεις και η απόφασή του να διεξάγει τη σύνοδο εκτιμάται ως ένα σήμα ότι η Αθήνα έχει αλλάξει τη διαπραγματευτική της τακτική» γράφουν οι Financial Times.

Την ίδια στιγμή την από κοινού επιτυχή ολοκλήρωση των «ισχυουσών διευθετήσεων» ζητά από το Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση, στο αίτημα που υπέβαλε για 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Wall Street Journal».

Συγκεκριμένα, η ελληνική επιστολή φέρεται να προτείνει Ελλάδα και εταίροι να «προχωρήσουν από κοινού στην επιτυχή κατάληξη των ισχυουσών διευθετήσεων» (present arrangements).

Οι ίδιες πηγές τονίζουν στην WSJ πως η Ελλάδα πρέπει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις προτάσεις της.

Παράλληλα, αναφέρουν πως το ελληνικό αίτημα δεν περιέχει κάποια δέσμευση αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.

Σύμφωνα με το Reuters, που τονίζει ότι έχει δει το αίτημα παράτασης, η Αθήνα δέχεται το συγκεκριμένο εξάμηνο της παράτασης να ελεγχθεί από την τρόικα, αν και δεν αναφέρει τη λέξη τρόικα.

Σύμφωνα με το Reuters η Ελλάδα αναφέρει στο αίτημα ότι αναλαμβάνει να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της και να μην αναλάβει μονομερή δράση που θα μπορούσε να υπονομεύσει τους δημοσιονομικούς στόχους που συμφωνήθηκαν.

Παράλληλα το διεθνές πρακτορείο σημειώνει ότι «σημαντικές λεπτομέρειες που απομένει να διευκρινιστούν αφορούν στους δημοσιονομικούς στόχους, την απελευθέρωση στην αγορά εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέτρα που πηγάζουν από το τρέχον πρόγραμμα».