Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση

Από την Ολομέλεια της Βουλής στις 6 Οκτωβρίου


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:47
01/10/2014
Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση
8
loading

Την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να μετρήσει τις δυνάμεις της, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για εκλογές. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της βουλής θα διαρκέσει τρεις ημέρες και την Τετάρτη (8 Οκτωβρίου) τα μεσάνυχτα θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Πάντως, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Σοφία Βούλτεψη η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθεί κανονικά, δηλαδή τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

«1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και

2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος με δήλωσή της.

Όσα ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση εμπιστοσύνης

Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

Την προσεχή Δευτέρα 6 Οκτωβρίου αρχίζει η Γ΄ Σύνοδος της ΙΕ Περιόδου της Βουλής. Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών καταθέτει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό λειτουργίας της Βουλής, στις 11 το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η καθιερωμένη τελετή Αγιασμού από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, για την έναρξη της νέας Συνόδου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar minute man

  γιατι αναφερεστε στο συνταγμα? για ποιο συνταγμα μιλαμε? γι'αυτο που εχετε καταπατησει για να εξοντώσετε τον λαο? οποτε σας βολευει υπαρχει συνταγμα και οποτε δεν σας βολευει το εχετε σαν σκουπιδι?

 2. avatar μαριος

  Αντιδρουν στην ...αξιολογηση επιμενοντας στα ...πλαστα πιστοποιητικα.

 3. avatar nemesis

  αρκεί να βρεθούν μερικοί βουλευτές της ΝΔ που πραγματικ´α νοιάζονται για το καλό του κόμματος τους και της πατρίδας και να καταψηφίσουν την συγκυβέρνηση ´η να πλησιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ μερικούς αντιβενιζελικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και να τους υποσχεθεί μετεκλογική συνεργασία , ´ετσι ώστε να καταρρεύσει η συγκυβέρνηση και ο Βενιζέλος...

 4. avatar nemesis

  παγιδεύτηκε ο Σαμαρας στη πρόταση του Βενιζέλου..ο Βενιζέλος ειτε γίνουν τώρα εκλογές ειτε τον Φεβρουάριο το ίδιο είναι γι αυτόν..ενω ο Σαμαράς αν κάνει αργότερα εκλογές , μετά τον χειμώνα, θα υποστεί μεγαλύτερη φθορά και η ήττα του δεν θα είναι διαχειρίσιμη..ο αριθμός των βουλευτών του , τον Φεβρουάριο , δεν θα είναι τέτοιος που θα του επιτρέψει να παίξει κάποιο ενεργό ρόλο, μετεκλογικά οπότε θα αναγκαστεί να φύγει απο την προεδρία του κόμματος...Αν έκανε τώρα εκλογές θα έχανε πάλι αλλ´α με μικρότερη διαφορά οπότε η ήττα θα ήταν διαχειρίσιμη και η ΝΔ θα μπορούσε να είναι παρών σε μετεκλογικά σενάρια....αλλά τώρα , δίαλεξε να βουλιάξει μαζί με τον Μπένυ...

 5. avatar giannis tzanidakis

  Απο το Λαό ναί,αν εχει τοση πίστη.

 6. avatar M.L Gore

  Τον ''ψόφο''εμπιστοσύνης όμως , θα τον εισπράξει από τον κόσμο όταν θα γίνουν κανονικές εκλογές ....

  1. avatar liza

   μακάρι φίλε αλλά με την ψήφο εμπιστοσύνης το πάει λίγο τσαμπουκα; , λίγο εκβιαστικά; και φοβάμαι μην τσιμίσουν τα ζωντανά και τα βολεμένα

  2. avatar Neos

   Σωστός.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει