Στις 18:00 το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπρόεδρου της κυβέρνηση και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Οι δύο άντρες αναμένεται να χαράξουν τη στρατηγική των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, την ώρα που τα σενάρια εκλογολογίας δίνουν και παίρνουν μετά και τις παραιτήσεις των τριών γενικών γραμματέων της κυβέρνησης.

Η συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Οκτωβρίου, την ίδια ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με την τρόικα για την 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ωστόσο, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία οι δύο άντρες έκριναν σκόπιμο να γίνει η συνάντηση σήμερα προκειμένου να έχουν μία πιο σαφή εικόνα αναφορικά με τις προθέσεις της τρόικας.

Να σημειωθεί ότι το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών, κάθε άλλο παρά καλό είναι. Αφορμή στάθηκε η προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά από τη Χαλκιδική, στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΝΔ, να οικειοποιηθεί τον όρο «Δημοκρατική Παράταξη». Άμεση ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ, που διεμήνυσε: «Η δημοκρατική παράταξη ήταν και είναι ιστορικά και ιδεολογικά η ‘άλλη’ παράταξη σε σχέση με τη ΝΔ”.

Αναζητώντας την μετατρόικα εποχή

Στο μεταξύ, την έξοδο από το Μνημόνιο και τη σφικτή επιτήρηση της τρόικας εξέτασαν χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου με τους επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αυτό που εξετάστηκε ήταν το πως θα στηθεί η έξοδος από το Μνημόνιο.

Ο ανώτατος αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών αποσαφήνισε πως η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους θα ανοίξει μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ενώ είπε πως η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως και τα μέσα Νοεμβρίου.

Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με την παρουσία του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη στις επαφές με την τρόικα το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είπε πως ο κ. Λαζαρίδης “έχει βαθιά γνώση των αριθμών και πως είναι ευπρόσδεκτη η παρουσία του στις διαπραγματεύσεις”.

Σύντομα οι εκλογές εκτιμά ο Τσίπρας

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, προέβλεψε μάλιστα πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πριν ακόμη τα stress tests και τις τελικές αξιολογήσεις της τρόικας, μέσα στον Οκτώβριο και ζήτησε αυξημένη εκλογική ετοιμότητα.

«Το κλίμα εκλογών ενισχύεται από τις ανοιχτές συγκρούσεις στην κυβέρνηση και τα κόμματα που τη συναποτελούν, την σπασμωδική παροχολογία αλλά και από τις ασυνήθιστες δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι δεν τίθεται ζήτημα εκλογών και όλα είναι προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ», φέρεται να ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.