Την ανάγκη άμεσης επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, στο περιθώριο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Είναι επείγον η Ελλάδα να κάνει μία σοβαρή κίνηση ώστε να βρεθεί ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός με τους πιστωτές. Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. Ο κ. Λιου επανέλαβε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε επικοινωνία με όλες τις πλευρές και επισήμανε ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην Ελλάδα και ευρείες αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να παραμένει σε επαφή με τον κ. Τσίπρα και τα άλλα μέρη στην Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς.

Την τηλεφωνική επικοινωνία επιβεβαίωσαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου. Όπως αναφέρουν υπήρξε ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και εκφράστηκε η πρόθεση της ελληνικής πλευράς για γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία που δεν θα προκαλεί περιττή αστάθεια και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, παρά το γεγονός ότι δεν είναι «αμέσως ξεκάθαρος» ο τρόπος που θα επιτευχθεί αυτή. Ερωτώμενος εκ νέου χθες για την αστάθεια που προκαλεί η αποτυχία των διαπραγματεύσεων στις αγορές, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, τόνισε ότι «η αισιοδοξία που εξέφρασα είναι συμβατή με την αισιοδοξία που εκφράζουμε τις τελευταίες εβδομάδες για την ικανότητα όλων των μερών να λύσουν διαφορές με έναν τρόπο που δεν προκαλεί περιττή αστάθεια».