Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με άγνωστο αποτέλεσμα φαίνεται να κινείται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπως έδειξε στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπου σε υψηλούς τόνους, έστειλε τα μηνύματά του σε μια οριακή στιγμή των διαπραγματεύσεων.

Επιτέθηκε συνολικά στους εταίρους και τους δανειστές, κατηγορώντας τους ότι με την επιμονή στις απαράδεκτες προτάσεις τους υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες και έχουν σχέδιο να ταπεινώσουν όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά ολόκληρο λαό.

Λίγη ώρα όμως μετά ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά και η κυβέρνηση συνολικά δέχθηκαν μια πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατηγορώντας την ότι λέει ψέματα αφού -όπως υποστήριξε- δεν μετέφερε σωστά τις θέσεις του στους Έλληνες πολίτες.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Γιούνκερ αρνήθηκε ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει να επιβληθούν ορισμένα από τα μέτρα που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

«Θα ήταν τεράστιο λάθος η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό ρεύμα» δήλωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αύξησή του δεν ήταν κάτι που ζητήθηκε από τους θεσμούς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σε νέες του δηλώσεις για τη χώρα μας, ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαστρέβλωσε τις θέσεις του, καθώς μετέφερε στους ψηφοφόρους της πράγματα, τα οποία ο ίδιος δεν είπε ποτέ στον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Η συζήτηση για την Ελλάδα, εντός της χώρας αλλά και εκτός, θα ήταν πιο εύκολη αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς αυτά που στην πραγματικότητα της έχει προτείνει η Κομισιόν», ανέφερε και πρόσθεσε: «Κατηγορώ την ελληνική κυβέρνηση ότι λέει στον ελληνικό λαό πράγματα, τα οποία δεν συνάδουν με τα όσα έχω πει στον Έλληνα πρωθυπουργό».

Μάλιστα, υποστήριξε πως η Κομισιόν ήταν ενάντια στην αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και στον ηλεκτρισμό, ενώ, όπως σημείωσε, είχε προτείνει άλλους τρόπους για να βελτιωθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός, μεταξύ των οποίων ήταν και μια «μικρή μείωση» στις αμυντικές δαπάνες.

«Αποφάσισα να σταματήσω να διαπραγματεύομαι με την Ελλάδα, γιατί οι διαπραγματεύσεις, δεδομένης της ελληνικής θέσης, δεν οδηγούν πουθενά» αποκάλυψε ακόμα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ο κ. Γιούνκερ αποκάλυψε ακόμη πως δεν είχε επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα μετά την Κυριακή, λόγω της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις, ενώ μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι ενδιαφέρεται για τον ελληνικό λαό και όχι για την ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν νοιάζομαι για τον ελληνική κυβέρνηση αλλά νοιάζομαι για τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι πολλοί Έλληνες πολίτες υποφέρουν περισσότερο από ότι άλλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μυστική πρόταση Γιούνκερ στην κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών η έκρηξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημειώθηκε γιατί ο ίδιος έστειλε την Κυριακή ένα νέο κείμενο. Μάλιστα το κείμενο το έδωσε στην ελληνική αντιπροσωπεία που την Κυριακή ήταν στις Βρυξέλλες.

Το κείμενο αυτό της Κομισιόν θέτει αυστηρούς στόχους για να επιτευχθεί συμφωνία, όμως αφήνει ελευθερία κινήσεων στην ελληνική πλευρά για να πετύχει τα νούμερα. Στο κείμενο του κ. Γιούνκερ, που δόθηκε στην Αθήνα εν αγνοία της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, σημειώνεται ότι για τα πρωτογενή πλεονάσματα απαιτείται η συλλογή φόρων 1% του ΑΕΠ από το ΦΠΑ και ακόμη 1% από το ασφαλιστικό, όμως άφηνε στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει πως θα κινηθεί. Με άλλα λόγια δεν είχε μέσα περικοπή του ΕΚΑΣ, περικοπές στις συντάξεις και συγκεκριμένες αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο προκλήθηκε η έκρηξη του κ. Γιούνκερ μετά τα όσα είπε ο λέξης Τσίπρας.

Η απάντηση της Κυβέρνησης στον κ. Γιούνκερ

Απάντηση στην επίθεση του κ. Γιούνκερ έκανε η ελληνική κυβέρνηση με την οποία προσπαθεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης λέγοντας πως ουδέποτε απέδωσε τις σκληρές προτάσεις που της υποβλήθηκαν στον κ. Γιούνκερ προσωπικά και στην Κομισιόν αλλά στο σύνολο των θεσμών.
Αναλυτικά το κέιμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«To κείμενο που παραδόθηκε στον Ελληνα πρωθυπουργό επισήμως την προηγούμενη Τετάρτη από τους θεσμούς περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ 10% στο ρεύμα και 4,5% στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 1,8 δισ ευρώ και μείωση της συνατξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ.
Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιούνκερ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών.
Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει τη διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις.
Η κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ προτείνει και τη μείωση των αμυντικών δαπανών».