Deja vu από το Eurogroup της Ρίγας αναμένεται να έχει στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος ταξιδεύει για να συναντηθεί με τους ευρωπαίους ομολόγους του μέσα σε ένα νέο σκηνικό ρήξης με τους πιστωτές και μπροστά σε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Ως εκ τούτου, εκτός συγκλονιστικών εξελίξεων, το Eurogroup της Πέμπτης δεν πρόκειται να βγάλει λευκό καπνό για το ελληνικό ζήτημα, κάτι το οποίο ουσιαστικά προανήγγειλε από την Τρίτη ο κ. Βαρουφάκης με συνέντευξή του στη Bild. «Δεν θα κατατεθεί νέα λίστα προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Τα βλέμματα όλων πλέον βρίσκονται στις σημερινές αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που καλείται να ανανεώσει μέσω ELA τη χρηματοδοτική στήριξη των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες εν μέσω αβεβαιότητας και πλειάδας δημοσιευμάτων για capital control είδαν από την αρχή της εβδομάδας να κάνουν φτερά καταθέσεις ύψους πάνω από ένα δισ. ευρώ. Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται να δώσει ένα στίγμα των προθέσεων των διεθνών πιστωτών απέναντι στην Αθήνα μπροστά σε νέο σκηνικό ναυαγίου των διαπραγματεύσεων.

Εν τω μεταξύ στο Euro Working Group, το οποίο συνεδρίασε την Τρίτη προπαρασκευαστικά για το Eurogroup, εξετάστηκαν τα σενάρια για την επόμενη ημέρα σε περίπτωση αδιεξόδου μέχρι την 30η Ιουνίου που λήγει η τετράμηνη παράταση, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο σενάριο μίας νέας τουλάχιστον τρίμηνης παράτασης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λύσεις για τα δάνεια που λήγουν μέσα στο καλοκαίρι, τόσο του ΔΝΤ όσο και της ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ ο Γιάννης Βαρουφάκης μία ημέρα πριν το Eurogroup ταξιδεύει στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον γγ του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στις αγορές προϊόντων, στο χονδρικό εμπόριο, στον κατασκευαστικό κλάδο, στον τραπεζικό τομέα, στα ΚΕΠ επιχειρήσεων (One Stop Shops), στην αγορά εργασίας, στις προμήθειες του Δημοσίου και στους μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, δεδομένης της κυβερνητικής βούλησης για βαθιές τομές, σε συνεργασία με διεθνείς θεσμούς που διαθέτουν την τεχνογνωσία και την δυνατότητα επίβλεψης της εφαρμογής τους και οι οποίοι τάσσονται αρωγοί στη μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης, η συνάντηση του υπουργού με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ γίνεται σε μια κομβική στιγμή της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας. Η συνάντηση δε, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας της κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ, η οποία έχει στόχο τον άρτιο σχεδιασμό σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που είναι αναγκαίες στη χώρα και η εφαρμογή των οποίων αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης.