Σε σκληρές δηλώσεις κατά της ελληνικής κυβέρνησης προχώρησε ο πρόεδρος την Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσιπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Γιούνκερ κατηγόρησε ευθέως την ελληνική κυβέρνηση πως δεν λέει την αλήθεια σχετικά με τα όσα είπε ο ίδιος στον πρωθυπουργό. Επιπλέον, επισήμανε πως δεν είναι υπέρ την αύξησης του ΦΠΑ ούτε στα φάρμακα, ούτε στο ηλεκτρικό ρεύμα.

«Δεν είχα επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή το βράδυ όταν αποφάσισα να σταματήσω τις διαπραγματεύσεις διότι οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές θέσεις δεν οδηγούσαν πουθενά. Δεν είμαι υπέρ -και ο πρωθυπουργός το γνωρίζει αυτό- δεν είμαι υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό ρεύμα. Πιστεύω ότι θα ήταν μέγα λάθος αν η Ελλάδα αναγκαζόταν να το κάνει αυτό. Και ο πρωθυπουργός το γνωρίζει αυτό», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ και συνέχισε εξηγώντας πως πρότεινε «στον έλληνα πρωθυπουργό ένα πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ από τώρα μέχρι το 2020 για τη στήριξη των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα».

«Η διαβούλευση εντός και εκτός Ελλάδας θα ήταν ευκολότερη αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς τι πραγματικά πρότεινε η Κομισιόν και οι τρεις θεσμοί. Ρίχνω το φταίξιμο στην ελληνική κυβέρνηση που λέει στο λαό πράγματα αναντίστοιχα με αυτά που είπα στον έλληνα πρωθυπουργό», κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.