Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη ΔΕΘ 2026 παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ με τον Παναγιώτη Στάθη.

Για το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρώτη του συνέντευξη μετά τη ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια εξέλιξη την τελευταία στιγμή. «Δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν. Δεν είναι βέβαιο ότι θα συμπέσουν και τα προγράμματά μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε, πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη θα βρεθεί στην Καλιφόρνια, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

«Αυτή τη στιγμή λοιπόν δεν προβλέπεται, δεν αποκλείω κάτι, αλλά μπορεί να γίνει κάτι την τελευταία στιγμή. Δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την τουρκική επιθετικότητα

«Υπάρχει σχετική επιδείνωση στη ρητορική από την Τουρκία, χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι πολλές από τις θέσεις αυτές είχαν εκφραστεί και στο παρελθόν. Περάσαμε και το 2019-2020 μια περίοδο μεγάλων εντάσεων. Ας κάνουμε μια διάκριση σε αυτά που λέγονται στα ΜΜΕ της Τουρκίας.

Αντιμετωπίζουμε αυτές τις τοποθετήσεις, ενίοτε και προκλητικές, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά ότι έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας. Δεν θα μπούμε σε ανταγωνισμό δηλώσεων. Η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με πράξεις και όχι με λόγια.

Δεν απειλούμε κανέναν, η αμυντική θωράκιση της Ελλάδας έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό αποτελούσε κοινό αίτημα των Ελλήνων. Δεν απειλούμε κανέναν, δεν δεχόμαστε κανείς να μας απειλεί.

Η θέση μας δεν αλλάζει. Με την Τουρκία είμαστε γείτονες, δεν θα αλλάξει αυτό. Η γεωγραφία είναι δεδομένη και αναπόδραστη. Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και η Διακήρυξη των Αθηνών ήταν ένα καλά οργανωμένο πλαίσιο οργανωμένου διαλόγου, ένα εργαλείο χρήσιμο. Και αν παραστεί ανάγκη για αποκλιμάκωση, είναι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας».

Για τα 12 μίλια

«Το δικαίωμα της επέκτασης στα 12 μίλια είναι κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα της επέκτασης μπορεί η Ελλάδα να το ασκήσει όταν κρίνει ότι είναι η κατάλληλη συγκυρία».

Για το Καστελόριζο

«Ένιωσα συγκίνηση και τη θετική ενέργεια από τους ανθρώπους. Έχουν ξεχωριστή σημασία τα μέτρα που ανακοίνωσα, καθώς δίνουν ένα επιπλέον κίνητρο στους κατοίκους του Καστελόριζου. Δεν είναι εύκολο να ζει κανείς σε ένα μικρό νησί, ειδικά στο Καστελόριζο, που είναι τόσο απομακρυσμένο από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα».

Για το καλώδιο

«Ξεκινάει σύντομα, διότι η απόφαση της γαλλικής εταιρείας να επενδύσει στο καλώδιο και να αποκτήσει την πλειοψηφία του έργου σηματοδοτεί και τη θέληση του επενδυτικού ταμείου, με τη στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης, να προχωρήσει το έργο. Δεν θα επένδυε αλλιώς.

Είναι ένα έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και νομίζω ότι και η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί πως, σε μια Μεσόγειο που είναι διασυνδεδεμένη, το να υψώνει τεχνητά προσκόμμοτα δεν θα την ωφελήσει. Υπάρχει συντονισμός με τη γαλλική πλευρά για τις επόμενες κινήσεις μας».

Κυριάκος Μητσοτάκης για την αποστροφή Φλωρίδη

Στην αποστροφή του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν τέθηκε από τον υπουργό κάποιο εκβιαστικό δίλημμα, αλλά ότι αποτυπώθηκε η ανάγκη για σταθερή κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές, σε μια περίοδο διεθνούς αναταραχής.

«Ουδείς, ούτε ο κ. Φλωρίδης, έθεσε τέτοιο δίλημμα. Είπε με τον δικό του τρόπο αυτό για το οποίο μίλησα κι εγώ στη ΔΕΘ, ότι είναι σημαντικό μετά τις επόμενες εκλογές να έχουμε σταθερή κυβέρνηση, γιατί υπάρχει παγκόσμια αναταραχή. Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά και η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι, αν ακούσει κανείς αυτό που λένε τα άλλα κόμματα.

Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η αυτοδύναμη ΝΔ, καθώς τα άλλα κόμματα έχουν αποκλείσει συνεργασία με τη ΝΔ. Δεν είναι εκβιαστικό, αλλά πραγματικότητα. Η αυτοδύναμη ΝΔ είναι σήμερα μια ρεαλιστική προοπτική.

Εξηγούμε γιατί, σε αυτές τις συνθήκες, μια αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι η κατάλληλη επιλογή για τον τόπο, αλλά φαίνεται ότι είναι η μόνη επιλογή, διότι όλα τα άλλα κόμματα δεν έχουν προτάξει μια ρεαλιστική κυβερνητική αντιπρόταση, αλλά μόνο λένε να φύγει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης. Το δίλημμα τίθεται εκ των πραγμάτων. Για το «ελπίδα ή περιπέτειες» εξηγώ ότι το να μας εμπιστευτούν και πάλι είναι μεγάλη ευθύνη, αλλά συνδυάζεται με το πόσο μπορεί η ζωή τους να γίνει καλύτερη και με την ασφάλεια».

Μεγάλη στήριξη στο πετρέλαιο θέρμανσης και οριζόντια αύξηση στο επίδομα – Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Σημαντικές παρεμβάσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης και το επίδομα θέρμανσης προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πολύ μεγάλη στήριξη στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει και οριζόντια αύξηση στο επίδομα θέρμανσης. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς πλαφόν στα περιθώρια κέρδους στην αλυσίδα εμπορίας και στα πρατήρια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται το ενδεχόμενο το πετρέλαιο θέρμανσης να ανοίξει κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ προανήγγειλε ανακοινώσεις από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος την επόμενη εβδομάδα.

«Είμαστε σε ένα περιβάλλον μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας και έρχεται να επιτείνει ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που είναι η συσσωρευμένη αύξηση των τιμών, που την βιώνουν οι Έλληνες στο πετσί τους. Αυτό επικάθεται σε συσσωρευμένο πληθωρισμό και δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Προσθέστε μια μεγάλη αναταραχή στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, γιατί υπάρχουν χώρες με μεγάλα ελλείμματα, αυξάνουν το κόστος δανεισμού και λένε «μαζέψτε τις δαπάνες σας».

Όπως είπε, το πετρέλαιο θα ανοίξει «πολύ χαμηλότερα» από τα 1,75 ευρώ το λίτρο, όπου έκλεισε πέρυσι, καθώς θα υπάρξει στήριξη τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα διυλιστήρια.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε οριζόντια αύξηση στο επίδομα θέρμανσης, ενώ αποκάλυψε ότι εξετάζεται η επαναφορά πλαφόν στα περιθώρια κέρδους για τις εταιρείες εμπορίας και τα πρατήρια. «Πάντα φροντίζουμε να κρατάμε κάποιες εφεδρείες απέναντι στη λογική του “δώστα όλα”», σημείωσε, ενώ προανήγγειλε και επέκταση των μέτρων στο ντίζελ για τον Οκτώβριο.

«Τη Δευτέρα θα σας μιλήσουμε για το πετρέλαιο θέρμανσης και σίγουρα θα έχουμε επέκταση στο ντίζελ για τον Οκτώβριο», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν αρκεί μόνο ελληνική αντίδραση»

Στην ανάγκη για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι στην ενεργειακή κρίση αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις που έχουν υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ας μην είμαστε απαισιόδοξοι με την Ευρώπη, είναι βολικό να την πυροβολούμε. Πρωτοβουλίες μας εισακούστηκαν, για παράδειγμα η Ούρσουλα υιοθέτησε την ελληνική πρόταση για έκτακτο μηχανισμό διαχείρισης στο μεταναστευτικό. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω όταν έχουμε τέτοια έκτακτη κρίση».

Για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης

Σε ερώτηση για πιθανή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να καλύψει ένα τέτοιο μέτρο.

«Δεν αντέχει ο προϋπολογισμός αυτή τη στιγμή. Αν είχαμε όμως μια ειδική άδεια από την Ευρώπη να το κάναμε και δεν μετρούσε τις οροφές δαπανών, βεβαίως θα το κάναμε προσωρινά. Δεν έχω δημοσιονομική δυνατότητα να το κάνω, θα το έκανα έκτακτα και όσο κρατά η κρίση». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, πάντως, στην παρέμβαση για το πετρέλαιο θέρμανσης, σημειώνοντας:

«Κρατήστε αυτά: Εθνική παρέμβαση για το πετρέλαιο – κάτω από το 1,75 και τα διυλιστήρια θα βάλουν πλάτη. Είναι σημαντικό ότι προσέρχονται σε αυτή τη συζήτηση και τα διυλιστήρια. Προτιμώ να επιστρέψω τα χρήματα στην αντλία».

Μητσοτάκης για οικονομία και αντιπολίτευση: «Πρέπει τα νούμερα να βγαίνουν»

Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την κοστολόγηση των προγραμμάτων της αντιπολίτευσης αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν μπορεί να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι όαση μέσα σε αυτή την παγκόσμια κρίση. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να κατοχυρώσουμε τη χώρα ως μια χώρα που παίρνει στα σοβαρά τα δημοσιονομικά.

Καταλαβαίνω τους προβληματισμούς των πολιτών, αλλά υποχρέωσή μου είναι να εξασφαλίσω ότι δεν πρόκειται ξανά η χώρα να έχει κρίση χρέους. Ο μόνος τρόπος είναι να επιμένουμε στη γραμμή της μείωσης του δημόσιου χρέους. Αυτό μας επιτρέπει να δανειζόμαστε με λογικά επιτόκια».

Για την κοστολόγηση των προγραμμάτων

Αναφερόμενος στα προγράμματα των κομμάτων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι οικονομικές προτάσεις πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχη κοστολόγηση.

«Πρέπει τα νούμερα να βγαίνουν. Το δικό μας πρόγραμμα είναι εξ ορισμού κοστολογημένο γιατί θα κατατεθεί στη Βουλή. Έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παράγουμε πλεονάσματα και έχουμε καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Έχουμε ένα απόθεμα, ένα πλεόνασμα ευημερίας, που πρέπει να επιστρέψει στους πολίτες.

Δεν έχει νόημα να λέμε ότι οι αριθμοί ευημερούν. Ένα μεγάλο κομμάτι της στήριξης έχει ουσιαστικά μειωθεί λόγω της συσσωρευμένης ακρίβειας.

Να μιλήσουμε με πραγματικά δεδομένα. Κατώτατος μισθός με όρους αγοραστικής δύναμης: δεν έχουμε μισθούς Βουλγαρίας, αλλά Πορτογαλίας. Η πραγματική αποτύπωση από τη Eurostat λέει την αλήθεια. Ούτε είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη, ούτε ζούμε οικονομικό θαύμα. Η εικόνα απόλυτου μηδενισμού από την αντιπολίτευση δεν ωφελεί ούτε την ίδια. Αυτά που τάζει η αντιπολίτευση, ΠΑΣΟΚ και ΕΛΑΣ, είναι λόγια του αέρα, γιατί ο λογαριασμός δεν βγαίνει».

«Δεν θα κοπεί κανένα επίδομα ανεργίας»

Για το επίδομα ανεργίας και τις αλλαγές που έχουν γίνει στο πλαίσιο χορήγησής του μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περικοπή στο επίδομα ανεργίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ασφαλιστικό και ανταποδοτικό δικαίωμα.

«Δεν πρόκειται να κοπεί κανένα επίδομα ανεργίας. Δεν είναι προνοιακό, αλλά ασφαλιστικό και ανταποδοτικό δικαίωμα. Έχουμε κάνει σημαντική αναμόρφωση στο επίδομα ανεργίας. Έχει νόημα για 12 μήνες να παίρνει κανείς περισσότερα χρήματα που τα έχει ανάγκη», ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στη σύνδεση του επιδόματος με την υποχρέωση του ανέργου να αναζητά εργασία, σημειώνοντας ότι στόχος δεν είναι να παραμένουν οι πολίτες στην ανεργία.

«Υπάρχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Για να πάρει κανείς το επίδομα πρέπει να πείσει τη ΔΥΠΑ ότι ενδιαφέρεται να βρει εργασία. Ο σκοπός δεν είναι να κρατήσουμε τους πολίτες στην ανεργία», είπε, προσθέτοντας ότι σήμερα τέσσερις στους πέντε εργαζόμενους βρίσκονται σε πλήρη απασχόληση, ενώ πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού. «Το επίδομα ανεργίας είναι κατοχυρωμένο και το πλαίσιο δεν πρόκειται να αλλάξει. Αντίθετα, θα το ενισχύσουμε», υπογράμμισε.

Η στήριξη στον Παύλο Μαρινάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε στην ίδια συνέντευξη και για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στο πρόσωπό του.

«Έχουμε εξαιρετικό κυβερνητικό εκπρόσωπο. Είναι δύσκολο να διαχωρίσει τους ρόλους, αλλά είναι δουλειά του να παρουσιάζει τις θέσεις της κυβέρνησης. Ο Παύλος το κατάλαβε, γιατί όσο είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος πρέπει να παρουσιάζει τις θέσεις της κυβέρνησης. Τον περιβάλλω με απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τη δουλειά που κάνει», δήλωσε.

Μητσοτάκης για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ

Το ενδεχόμενο συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές τέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συζήτηση πρόωρη και παρέπεμψε στην ετυμηγορία των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός είναι το αφεντικό» και εκείνος θα αποφασίσει ποια κυβέρνηση θέλει.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι συνηθισμένο στην Ευρώπη ένα κόμμα που κυβερνά 7,5 χρόνια να διατηρεί τόσο σημαντική διαφορά από την αντιπολίτευση. Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη «φθορά» και να μην εμφανίζεται ως αναντικατάστατη.

«Το τελευταίο που πρέπει να δείχνουμε είναι ότι είμαστε αναντικατάστατοι. Μίλησα για απουσία εναλλακτικής πρότασης από την αντιπολίτευση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό που κρατά από τις μετρήσεις είναι πως σχεδόν ένας στους δύο πολίτες, είτε ψηφίζει τη ΝΔ είτε όχι, θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει όσα έχει εξαγγείλει.

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε κυβέρνηση συνεργασίας με το κόμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είχε υφυπουργό από το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στην Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Μεταξύ προεκλογικής περιόδου και της Δευτέρας μετά τις εκλογές μεσολαβούν οι εκλογές. Ο ελληνικός λαός είναι το αφεντικό και αυτός θα πει ποια θέλει να είναι κυβέρνηση», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε, πάντως, να ανοίξει από τώρα τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα των εκλογών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν δύσκολο χειμώνα και σημαντικό κυβερνητικό έργο. «Είναι λίγο άχαρη συζήτηση και πρόωρη. Ας εστιαστούμε σε όσα έχουμε να κάνουμε. Έχουμε δύσκολο χειμώνα μπροστά μας. Έχουμε πλούσιο κυβερνητικό έργο μπροστά μας. Δεν θα ασχοληθώ με εκλογές πριν από την προεκλογική περίοδο. Ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί», υπογράμμισε.

«Καμία περίπτωση» συνεργασίας με Βελόπουλο και Λατινοπούλου

Κατηγορηματικός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ή τη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

«Καμία τέτοια περίπτωση», απάντησε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε να κερδίσουμε – Η αυτοδυναμία είναι η μόνη λύση»

Σε ερώτηση για το ποιο ποσοστό της ΝΔ θα μπορούσε να θεωρηθεί αποδοκιμασία, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο στόχος του κόμματος είναι ξεκάθαρος: η νίκη και η αυτοδυναμία.

«Ο στόχος μας είναι σαφής. Θέλουμε να κερδίσουμε και λέω ότι η αυτοδυναμία είναι η μόνη λύση», ανέφερε, σχολιάζοντας παράλληλα τις δηλώσεις των πολιτικών του αντιπάλων.

«Ο κ. Τσίπρας λέει μπορεί να είμαι δεύτερος. Το ΠΑΣΟΚ λέει θα είμαι πρώτο. Κι εγώ θέλω να καρφώνω ανάποδα όπως ο Τζόρνταν, αλλά και 20 χρονών, όταν ήμουν, απείχα πολύ από αυτό. Ας διακρίνουμε το τι είναι εφικτό και τι επιστημονική φαντασία», είπε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για Σαμαρά και Καραμανλή

Για τον Αντώνη Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε σε όσα έχει ήδη δηλώσει για τον πρώην πρωθυπουργό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί εκ νέου εφόσον εκείνος αποφασίσει να δημιουργήσει κόμμα. «Ό,τι είναι να πω για τον Σαμαρά το είπα. Αν ο Σαμαράς κάνει κόμμα, να με ξαναρωτήσετε», ανέφερε.

Για τον Κώστα Καραμανλή, ο πρωθυπουργός είπε ότι διατηρεί καλή σχέση μαζί του και σέβεται την απόφασή του να κρατήσει αποστάσεις από την ενεργό πολιτική. «Έχω καλή σχέση και σέβομαι ότι έχει αποφασίσει να πάρει αποστάσεις από την πολιτική. Ο κ. Καραμανλής δεν είναι στο Κοινοβούλιο και ίσως δεν έχει την επιθυμία να παρεμβαίνει», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν περιμένει μήνυμα στήριξης από τον πρώην πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι ταυτισμένος με τη Νέα Δημοκρατία. «Όπως έχω πει πολλές φορές, μόνο όποιος έχει καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα του Μαξίμου ξέρει πώς είναι η δουλειά», είπε.

Μητσοτάκης για Κασιδιάρη: «Το νομικό πλαίσιο επαρκεί»

Στο ζήτημα του Ηλία Κασιδιάρη και του ενδεχομένου επανεμφάνισης ακραίων πολιτικών φωνών αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη ΔΕΘ στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ1 με τον Παναγιώτη Στάθη.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε ένα περιβάλλον περιορισμένης εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς και την πολιτική, οι ακραίες φωνές μπορούν να βρουν απήχηση.

«Σε ένα περιβάλλον περιορισμένης εμπιστοσύνης, οι ακραίες φωνές δυστυχώς βρίσκουν απήχηση», ανέφερε. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ενόψει των εκλογών υπάρχουν, όπως είπε, δυνάμεις «εκτός των τειχών» που θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν τέτοιες φωνές.

«Υπάρχουν δυνάμεις εκτός των τειχών που θα σπεκουλάρουν και θα επενδύσουν σε τέτοιες φωνές ενόψει εκλογών. Είναι υποχρέωσή μας να απευθυνθούμε και σε πολίτες που κλείνουν τα αυτιά τους», σημείωσε.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, διαψεύδοντας ότι έχει «ναυαγήσει» και ασκώντας κριτική στη στάση του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης.

«Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη και η ΕΛΑΣ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Επειδή ακούω ότι ναυάγησε η διαδικασία, καθόλου δεν ναυάγησε, αλλά είναι ενεργή. Η ΝΔ στο παρελθόν συναίνεσε. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι μας χωρίζει χάος και άβυσσος», είπε ο κ. Μητσοτάκης.