Ημέρα ανακοινώσεων η σημερινή για τα συνεχόμενα φαινόμενα οπαδικής βίας. Η οργή περισσεύει στο Μέγαρο Μαξίμου και, στη σκιά της πρόσφατης δολοφονικής επίθεσης στον 31χρονο αστυνομικό από τον 18χρονο οπαδό στο γήπεδο βόλεϊ στου Ρέντη προ ημερών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δείξει πυγμή. Αυτό που λέει, όπως μου είπαν συνεργάτες του είναι ότι η κυβέρνηση δε θα συνεχίσει να παρακολουθεί άπρακτη τα όσα γίνονται.

Επαφή με τους ιδιοκτήτες

Έμαθα ότι μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στενοί του συνεργάτες ανέλαβαν να επικοινωνήσουν με τους ιδιοκτήτες ή με πολύ υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στις διοικήσεις των μεγάλων ομάδων ποδοσφαίρου, κυρίως Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, αλλά και των ιδιοκτητών των ομάδων μπάσκετ, ώστε να δουν και αντιδράσεις. Το Σαββατοκύριακο δεν είχε αγώνες ποδοσφαίρου στη Σούπερ Λιγκ και αυτό ήταν ένα σαφές μήνυμα, λόγω και της αποχής των διαιτητών, ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Φόβος για χειρότερα

Και για να μην υπάρξουν τα χειρότερα, για τα οποία υπάρχει φόβος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -έμαθα πως- έχει αποφασίσει να προχωρήσουν στην εφαρμογή τα δραστικά μέτρα και μάλιστα τις κρίσιμες συνεννοήσεις με την ηγεσία της UEFA θα τις αναλάβει ο ίδιος. Στην κυβέρνηση δε θέλουν να υπάρξει άλλο θύμα, αλλά το ζήτημα είναι να εφαρμοστούν τα όσα εξαγγελθούν.

Τα μέτρα

«Πρέπει να σπάσει επιτέλους ο φαύλος κύκλος της βίας εντός και εκτός γηπέδων» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη μετά τη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου. Ρώτησα να μάθω ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια και αυτό που έμαθα έως αργά χθες το βράδυ είναι:

– Ανάκληση της απόφασης του περασμένου Αυγούστου σχετικά με την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στις θύρες των οργανωμένων οπαδών. Το ζητούν πιεστικά τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών, θεωρώντας ότι η ζωή τους είναι σε κίνδυνο. Αν ληφθεί τέτοια απόφαση, τότε η ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων θα αφορά μόνο τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, με βάση τον αθλητικό νόμο για τις κάμερες και τα ονομαστικά εισιτήρια.

– Διακοπή των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Είναι όντως, όπως μου λένε μια πολύ δύσκολη απόφαση, αλλά κυβερνητικές πηγές δε διαψεύδουν τίποτα, επαναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού θα είναι αυστηρές, καθώς δεν πάει άλλο.

– Διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.

Κάνε το όπως η Θάτσερ

Και επειδή πολλά ακούγονται στο στυλ «κάνε το όπως η Θάτσερ», επειδή οι αναγνώστες της στήλης έχουν γνώσεις, να υπενθυμίσω ότι η άλλοτε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας δεν έκανε και πολλά πράγματα, για να περιοριστεί η βία στα αγγλικά γήπεδα και όλα αυτά που λέγονται για την ίδια είναι και ένας μύθος. Ελάχιστα πράγματα άλλαξε επί των ημερών της. Μάλιστα, σχετικά με το πλαίσιο που έθεσε, ένας δικαστής έγραψε για το νόμο της Θάτσερ ότι ήταν «σαν να χρησιμοποιείς βαριοπούλα, για να ανοίξεις ένα καρύδι» και πως «εάν φέρεσαι στους οπαδούς σαν ζώα, τότε κι αυτοί θα φερθούν αναλόγως». Χρήσιμο.

Η κίνηση Καραμανλή στο Μαξίμου

Ενόχληση, έμαθα, προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η χθεσινή ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, για τα ελληνοτουρκικά. Και αυτό, διότι σε μια εβδομάδα που το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαμόρφωνε, και έτσι ήταν, κλίμα θετικό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επίσκεψη Ερντογάν, η ομιλία Καραμανλή, που ήρθε μετά τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, όχι μόνο δεν άρεσε, αλλά θεωρήθηκε και εκτός τόπου και χρόνου. «Θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά: στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο κρίνεται η αντοχή του Ελληνισμού. Και κατ’ επέκταση η ευθύνη και η μοίρα όλων μας» είπε, μιλώντας στην Αλεξανδρούπολη -θυμάστε πως σας το είχε πει πολύ νωρίτερα από όλους εδώ και καιρό- στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή».

Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου θ’ αναλάβει τη «βρώμικη» δουλειά

Σας έχω ξαναπεί ότι τη δύσκολη και «βρώμικη» -με την έννοια της καταβολής ιδιαίτερα μεγάλης προσπάθειας- δουλειά στο Υπουργείο Εξωτερικών δεν την έχει αναλάβει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Αυτό θα συμβεί τώρα και με τα ελληνοτουρκικά. Μπορεί ο Γ. Γεραπετρίτης να συναντηθεί σίγουρα δύο, ενδεχομένως και τρεις φορές, με τον Τούρκο ομολόγό του, Χακάν Φιντάν, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου λόγω και της συμμετοχής τους σε μια σειρά από διεθνείς διασκέψεις, ωστόσο αμέσως μετά η πορεία των σχέσεων με τη γείτονα χώρα περνάει στα χέρια της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου. Στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας θα επιχειρήσει ν’ ανοίξει σταδιακά την εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία εκκίνησης των διερευνητικών επαφών για τα φλέγοντα ζητήματα όπως είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, ήτοι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Θα έχει συνεχή επικοινωνία επί τούτου με τον τούρκο ομόλογό της, Μπουράκ Ακσαπάρ. Η πρώην πρέσβειρα της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάλαι ποτέ επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου, έτσι ώστε να έχει υπάρξει πρόοδος μέχρι τη συνάντηση ΜητσοτάκηΕρντογάν τον προσεχή Απρίλιο.

Τέσσερις εκδότες στο Μαξίμου

Νωρίς το Σάββατο το μεσημέρι (γύρω στις 12.30) την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν, όπως μου είπε πηγή μου, τέσσερις εκδότες εβδομαδιαίων εφημερίδων και συγκεκριμένα οι: Βίκτωρας Μητρόπουλος (Άποψη), Αντώνης Πίκουλας (Αξία), Πέτρος Κουσουλός (Μπαμ) και Χάρης Παυλίδης (Μανιφέστο). Εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη η έκτακτη κλειστή σύσκεψη, που είχε συγκαλέσει ο πρωθυπουργός, για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Αναρωτήθηκα τον λόγο της επίσκεψης των μικρών εκδοτών και μου είπαν ότι θα συναντούσαν τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο, για τα ζητήματα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων. Στη συνάντηση ήταν και ο Σταύρος Παπασταύρου.

Ο Κασσελάκης στα ΜΜΕ του Μαρινάκη

Να σας πάω τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και στον Στέφανο Κασσελάκη, που έδωσε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής και στον συνάδελγο Άρη Ραβανό. Η συνέντευξη, σε μια εποχή «νερόβραστων» γραπτών συνεντεύξεων, ήταν πως είχε ζωντάνια και βέβαια πολιτικά μηνύματα, καθώς, όπως έμαθα, έγινε δια ζώσης. Και η κίνηση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είχε ενδιαφέρον, διότι είναι η πρώτη μεγάλη συνέντευξη (αρχή έγινε με το Documento, αλλά είναι εφημερίδα που στηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ) σε εφημερίδα του αστικού τόξου. Θα δούμε πόσο θα επηρεάσει τη σχέση του με τα ΜΜΕ της Alter Ego από εδώ και πέρα.

Γιατί πήγε η Ζανέτ Τσίπρα στη Λαμία

Σας έγραφα για την ενεργοποίηση Αλέξη Τσίπρα μετά τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, έμαθα πως πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στη Λαμία η Ζανέτ Τσίπρα. Ρώτησα τι μπορεί να θέλει η αδελφή του πρώην πρωθυπουργού στη Στερεά Ελλάδα. Πήγε εκεί για δουλειές ή για ταξίδι αναψυχής; Η Ζανέτ Τσίπρα έχει πάρει πάνω της τους πέντε νομούς της Στερεάς Ελλάδας και μου είπαν πως στη Λαμία πήγε με αφορμή την εκλογή της νέας Συντονίστριας της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας του κόμματος. Η αδελφή του Τσίπρα, και με την ιδιότητα του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχει ενεργά στον αγώνα που δίνεται, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες προς πάσα κατεύθυνση. Και προς το ΠΑΣΟΚ και προς τη Νέα Αριστερά.

«Πιάνει» Αλεξανδρούπολη το πρώτο πλωτό FSRU

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η άφιξη του πλωτού σταθμού LNG στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, του έργου που υλοποιείται από την εταιρεία κοινής ωφέλειας Gastrade (στην οποία ισομερώς κατέχουν μετοχικά από 20% η πρόεδρος και ιδρύτρια Ελμίνα Κοπελούζου, η Gaslog, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz και ο ΔΕΣΦΑ). Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο, το οποίο μετασκευάστηκε σε πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το ταξίδι ξεκίνησε από το ναυπηγείο Keppel της Σιγκαπούρης, όπου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες μετασκευής του και σε αυτό αποδόθηκε το όνομα «Αλεξανδρούπολις», προκειμένου να τιμήσει την περιοχή. Η πλωτή μονάδα έχει μήκος 288,6 μέτρα, πλάτος 44 μέτρα και ύψος 26,2 μ. με δυνατότητα αποθήκευσης LNG της τάξης των 155.000 κυβικών μέτρων. Εγγράφηκε στο νηολόγιο της χώρας μας και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκατάστασης, η μονάδα θα αναπτυχθεί σε ύδατα περίπου 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με συνολική ικανότητα παράδοσης περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (cbm) ετησίως, με μέγιστη αποστολή στα 22 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα. Το στρατηγικής σημασίας έργο αναμένεται να λειτουργήσει στην πλήρη μορφή του στις αρχές του 2024 – νωρίτερα δηλαδή από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Τα νέα γραφεία της Google

Νέα γραφεία μαθαίνω ότι ετοιμάζει αυτή την περίοδο η Google στην Ελλάδα, τα οποία έχει αναλάβει να σχεδιάσει το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο A&M Architects, το οποίο μεταξύ άλλων έχει ενεργό ρόλο και στο Ελληνικό αλλά και σε δεκάδες μεγάλα έργα, που γίνονται ανά την Ελλάδα και κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Πρόκειται για μία από τις πολλές επενδύσεις που κάνει τον τελευταίο καιρό η Google στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί στρατηγικό επενδυτή, έχοντας προαναγγείλει -σας θυμίζω- να δημιουργήσει στη χώρα μας και τρία data centers (κέντρα δεδομένων), για να υποστηρίξει τη δραστηριότητά της.

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Σκρέκα – Παντελιάδη

Μία άκρως ενδιαφέρουσα λεκτική αντιπαράθεση είχαν στο συνέδριο του Ινστιτούτου Πωλήσεων Ελλάδας ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας και ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος της Metro (Μy marketMetro Cash & Carry). Ο Α. Παντελιάδης το τελευταίο διάστημα έχει κάνει αρκετές δημόσιες παρεμβάσεις αναφορικά με τα μέτρα της κυβέρνησης, που επιβαρύνουν σημαντικά το έργο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, κάτι που υποστήριξε και στο πλαίσιο της συγκεκριμένης παρουσίας του. Θα πρέπει, πάντως, να σας θυμίζω ότι ο ίδιος έχει υποστηρίξει πως τα σούπερ μάρκετ δεν ευθύνονται για την ακρίβεια στην αγορά, δεδομένου ότι τα περιθώρια καθαρής κερδοφορίας τους κινούνται στα επίπεδα του 1,47%. Ο ίδιος, μάλιστα, βρέθηκε πριν λίγες μέρες στο στόχαστρο του Ρουβίκωνα, με μέλη του να οργανώνουν διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του επιχειρηματία με αφορμή το ευρύτερο περιβάλλον ακρίβειας.

Το κυνήγι της ΑΑΔΕ

Μαθαίνω ότι η πρόσφατη απόφαση προσωρινής διακοπής λειτουργίας καταστήματος της Market In στη Σπάρτη ίσως δε θα είναι η μοναδική. Το κατάστημα, που είχε τέσσερις ταμειακές μηχανές, διαβίβαζε δεδομένα αποδείξεων στην ΑΑΔΕ μόνον από τις δυο, κάτι που εντόπισε η εφαρμογή appodixi της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσω καταγγελίας. Πληροφορίες μου λένε ότι ενδέχεται να μην είναι το μόνο κατάστημα που λειτουργούσε έτσι. Αν βρεθεί κάτι παράνομο, θα κινηθούν ανάλογες διαδικασίες. Οι «ράμπο» της Ανεξάρτητης Αρχής έχουν βγει στην αγορά και εξετάζουν κάθε περίπτωση που τους «χτυπάει», με σκοπό να συγκεντρώσουν πιθανά διαφυγόντα έσοδα. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι σύντομα θα έχουμε και άλλα νέα από το μέτωπο.

Σε βάθος πενταετίας έτοιμη η επένδυση των 300 εκατομμυρίων της HIG

Περίπου πέντε χρόνια από σήμερα θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση της μεγάλης επένδυσης των 300 εκατομμυρίων ευρώ της HIG στην Ελευσίνα για το μεγαλύτερο logistics park στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία επένδυση που θα αλλάξει το τοπίο στην αγορά των logistics, όπου, όπως μου λένε άνθρωποι της αγοράς, αυτή τη στιγμή η ζήτηση για νέους χώρους αφορά σε περίπου 200.000 τετραγωνικά μέτρα. Με βάση το πλάνο της επένδυσης προβλέπεται η κατασκευή 4 αποθηκών εμβαδού 122,7 χιλ. τ.μ., γραφείων επιφάνειας 14.000 τ.μ., 4 γραφείων αποθηκών έκτασης 10,7 χιλ. τ.μ., χώρων φιλοξενίας οδηγών (1.400 τ.μ.), εστιατορίου (1.000 τ.μ.), 2.416 θέσεων στάθμευσης σε έκταση 60,4 χιλ. τ.μ., η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις οροφές των αποθηκών συνολικής ισχύος 175.200 Mwh και λιμένας πρόσδεσης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Η έκταση «βλέπει» προς τον κόλπο της Ελευσίνας, με δυνατότητα δημιουργίας προβλήτα πρόσδεσης πλοίων, με τα αντίστοιχα λιμενικά έργα και τις απαραίτητες υποδομές για την φορτοεκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων μέσω θαλάσσης.