Σήμερα η στήλη θα έχει ελληνοτουρκικό άρωμα, και πώς να ξεκινήσω αλλιώς μετά την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Μια επίσκεψη με την οποία στο Μέγαρο Μαξίμου αισθάνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με βάση και τα όσα άκουσαν και είδαν.

Διπλωματική προετοιμασία

Άνθρωπός μου μέσα στο Μαξίμου μου μετέφερε μια κατάσταση εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη φορά, δηλαδή το 2017 που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επισκεφτεί τη χώρα μας. Η επαφή, δε, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας ήταν τόσο ζεστή που το «φίλε μου» έδινε και έπαιρνε. Το ότι είχε γίνει διπλωματική προετοιμασία μήνες πριν αποτυπώθηκε στην υλοποίηση της «χορογραφίας», η οποία τηρήθηκε μέχρι κεραίας. Μέχρι και η δευτερολογία Μητσοτάκη και το σχόλιο για το θέμα της μειονότητας είχε σχεδιαστεί, γι’ αυτό και «κούμπωσε» μετά τον Ερντογάν, στέλνοντας το μήνυμα και ξεκαθαρίζοντας ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι μουσουλμανική και όχι τουρκική.

Μισή ώρα νωρίτερα

Να πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά και με λίγο διάθεση παρακάμερας. Ο τούρκος πρόεδρος και η συνοδεία του έφθασαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, γύρω στις 10:20 το πρωί της Πέμπτης. Τα αεροσκάφη της τουρκικής προεδρίας προσγειώθηκαν σε ελληνικό έδαφος και εννέα λεπτά αργότερα αφίχθη ο Ερντογάν, αφότου προηγήθηκαν διάφοροι ακόλουθοί του – υπουργοί του. Ήταν ολομόναχος, δίχως ιδιαίτερη συνοδεία, ούτε φυσικά την σύζυγό του Εμινέ, όπως σας ανέφερα και χθες. Εκεί κοντοστάθηκε, αποχαιρέτησε μ’ ένα ελαφρύ νεύμα μέλη του πληρώματος κι άρχισε την κάθοδό του, βήμα-βήμα, από τις μεγάλες σκάλες με το κόκκινο χαλί. Το γεγονός ότι το τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε μισή ώρα πριν την προγραμματισμένη απορρύθμισε για λίγο την κατάσταση, ωστόσο αποφασίστηκε η safe λύση της παραμονής του Ερντογάν σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου, για να ξεκινήσει να ρολάρει το πρόγραμμα.

Με διαφορετική διάθεση

Είχαν περάσει ακριβώς έξι χρόνια από την προηγούμενη επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα, με πρωθυπουργό τότε τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτή τη φορά ο τούρκος πρόεδρος επέστρεφε με εντελώς διαφορετική διάθεση απ’ αυτήν που κουβαλούσε στις αποσκευές του, φεύγοντας την 8η Δεκεμβρίου του 2017. Επέστρεφε για να επικυρώσει την πλήρη αναστροφή του ψυχροπολεμικού κλίματος και να επιβεβαιώσει το άνοιγμα ενός νέου κύκλου στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα. Εκεί, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος δέχθηκε πολλά πυρά για το γεγονός ότι όταν μπήκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο τούρκος πρόεδρος έκανε υπόκλιση. Έγινε χαμός στα social media, με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή ότι αυτά είναι γελοιότητες και ο υπουργός Εξωτερικών έκανε υπόκλιση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ευχάριστη διάθεση και προθυμία

Επιστρέφω στο αεροδρόμιο και εκεί ήταν η πρώτη από τις διαδοχικές χειραψίες, που θα αντάλλαζε ο τούρκος ηγέτης κατά τη διάρκεια της πολύ σύντομης -μικρότερης των έξι ωρών- παραμονής του στην Αθήνα. Το μειδίαμα αμφότερων στην απόληξη της σκάλας αντανακλούσε ευγένεια και καλή φιλοξενία από τη μία, ευχάριστη διάθεση και προθυμία από την άλλη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η συνοδεία του μετέβησαν κατόπιν στην αίθουσα υψηλών προσκεκλημένων και στις 11:00 ο τούρκος πρόεδρος επιβιβάστηκε σε μια από τις υπερσύγχρονες θωρακισμένες και πανάκριβες μαύρες λιμουζίνες για τη μετάβασή του από τα Σπάτα στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί η πρώτη στάση ήταν το Προεδρικό Μέγαρο και η πρώτη, προγραμματισμένη, συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που την είδε στις 11:30.

Ο Πίνατ και η έκπληξη Ερντογάν

Επόμενος σταθμός ήταν το Μέγαρο Μαξίμου, για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί ο Έλληνας πολιτικός κατέβηκε τα σκαλιά και τον υποδέχθηκε. Μαζί ανέβηκαν τα σκαλοπάτια του Μεγάρου για την κοινή φωτογράφηση. Μόλις μπήκαν στην είσοδο, όμως, είχαν και μια απρόσμενη επίσκεψη. Εκεί, ήταν ο σκύλος του Μαξίμου, ο Πίνατ, που ανάγκασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπροστά στα έκπληκτα μάτια του Ερντογάν να σκύβει, για να τον χαιρετήσει. Βάσει προγράμματος οι κοινές δηλώσεις των ηγετών των δύο χωρών θα γίνονταν στις 13:00. Το κεκλεισμένων των θυρών τετ α τετ διήρκησε περισσότερο του αναμενόμενου, απόδειξη των όσων είχαν να πουν και να διευθετήσουν, με αποτέλεσμα μια καθυστέρηση 45 λεπτών.

Το μενού

Τα της συνάντησης και των 15 συμφωνιών τα έχετε διαβάσετε σε άλλα κείμενα, εδώ θα μείνουμε στην παρακάμερα και θα εστιάσω στο τραπέζι που έγινε, αφού μετά από πολύωρες συζητήσεις ανοίγει η όρεξη. Έτσι, οι δύο ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας αντίστοιχα, όπως και οι συνεργάτες τους, γευμάτισαν παρέα στο Μέγαρο Μαξίμου, δοκιμάζοντας από το μενού που είχε ετοιμαστεί για την περίσταση. Στο μενού υπήρχαν παραδοσιακά πιάτα και στην πλειοψηφία τους νηστίσιμα. Το καλό ψάρι, ως μια κοινά αποδεκτή επιλογή, δεν λείπει ποτέ από τέτοια τραπέζια, με καλαμαράκια, ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα, σιμιγδαλένιο χαλβά και φρούτα εποχής να συμπληρώνουν ως ορεκτικά και επιδόρπια τα κυρίως πιάτο. Αργότερα, οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν συμβολικά δώρα.

Η βίζα για τους Τούρκους και το αντίστροφο

Πάντως στο τραπέζι το κλίμα ήταν πολύ καλό, εύθυμο θα έλεγε κανείς, παρά το γεγονός πως έλειπε ο οίνος, καθώς δεν μπορεί να προσφερθεί στους μουσουλμάνους αλκοόλ. Μάλιστα, έγινε συζήτηση, όπως μου είπαν για τη βίζα και τις επισκέψεις Τούρκων στα ελληνικά νησιά και τι σημαίνει αυτό, αλλά και το αντίστροφο: την επίσκεψη Ελλήνων στην Τουρκία, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και στα παράλια της Μικράς Ασίας. Ρώτησα πως ήταν ο Ερντογάν και μου είπε άνθρωπος που γνωρίζει πως ήταν από τις λίγες φορές που φαινόταν πως το ευχαριστήθηκε αυτό το ταξίδι, παρά το γεγονός ότι ήταν λίγων ωρών.

Ο Ευρωπαίος Τσίπρας

Και να πάω λίγο στον Αλέξη Τσίπρα επί των ημερών της πρωθυπουργίας του οποίου ήρθε τελευταία φορά ο Ερντογάν στην Ελλάδα. Ρώτησα να μάθω τι έγινε με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρώμη και μου είπαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να ενώσει τις «δύο αριστερές», τη ριζοσπαστική και τη σοσιαλδημοκρατική. Δύσκολη προσπάθεια. Και, όπως έμαθα, το επόμενο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα θα είναι στη Γαλλία, όπου και εκεί έχει προγραμματίσει αντίστοιχες συναντήσεις με στελέχη της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς – όπως έκανε στην Ιταλία.

Άκυρο το εμπάργκο

Την ίδια στιγμή, στον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ, ακυρώθηκε πριν καν ξεκινήσει το εμπάργκο της ηγεσίας του κόμματος, προκειμένου να μην εμφανίζονται σε τηλεοπτικά πάνελ βουλευτές του κόμματος με βουλευτές και στελέχη της Νέας Αριστεράς. Αυτό έμαθα πως αποφασίστηκε χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε υπό τον Στέφανο Κασσελάκη και αποφάσισε να προταθεί οριστικά στην επικείμενη -αυριανή και μεθαυριανή- συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος η διεξαγωγή του Έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (23-25 Φεβρουαρίου), παρά τις αντίθετες φωνές. Το ενδιαφέρον είναι ότι η Κ.Ε. θα αποφασίσει το Σαββατοκύριακο εάν θα εκλεγεί από τη βάση τελικώς και πότε η νέα Κεντρική Επιτροπή. Επ’ αυτού χθες στην Π.Γ. υπήρξαν διαφωνίες και μεταξύ άλλων τρία πρόσωπα, ο Διονύσης Τεμπονέρας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η γραμματέας Ράνια Σβίγκου, εξέφρασαν την άποψη πως επιβάλλεται εκλογή της νέας ΚΕ αμέσως μετά το συνέδριο.

Η αγανακτισμένη απάντηση στη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Δεν θέλει ούτε καν να τον βλέπει να κάθεται κάπου κοντά της τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Μιχάλη Χουρδάκη η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Βλέπετε ανήκε στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα και τέθηκε εκτός κόμματος με απόφασή της, όπως και η μητέρα του, Αρετή Παπαϊωάννου, που εξελέγη στη Β’ Θεσσαλονίκης. Πήγε λοιπόν ο Μ. Χουρδάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και έκατσε πίσω από τα έδρανα της Πλεύσης Ελευθερίας και μπροστά από αυτά της Νέας Αριστεράς. Μόλις τον αντελήφθη η πολιτική αρχηγός γύρισε προς το μέρος του και του έκανε παρατήρηση σε έντονο ύφος, ζητώντας του να μην ξανακάτσει εκεί, όπως μου είπαν παριστάμενοι βουλευτές. Ο ίδιος αρχικά την αγνόησε. Όταν όμως είδε ότι η Ζ. Κωνσταντοπούλου επέμενε, απηυδισμένος της λέει: «Τώρα έγινες και… ταξιθέτρια». Κάποιοι γύρω τους προσπαθούσαν να συγκρατήσουν το γέλιο τους.

Στα 235 εκατομμύρια ευρώ πουλήθηκαν οι μετοχές της HelleniQ Energy

Ισχυρό ήταν το ενδιαφέρον για τη διάθεση του ποσοστού της HelleniQ Energy, καθώς υπερκαλύφθηκε πάνω από τρεις φορές. Η τιμή της μετοχής διαμορφώθηκε στα 7 ευρώ. Έτσι έκλεισε με ταχύτατους ρυθμούς και από 30,6 εκατομμύρια μετοχές, που επρόκειτο αρχικά να διατεθούν (ποσοστό 10%), τελικά διατέθηκαν 33,6 εκατομμύρια μετοχές, δηλαδή το 11%, που αντιστοιχεί σε ποσό 235,2 εκατομμύρια ευρώ. Επρόκειτο για τις μετοχές της HelleniQ Energy τόσο της πλευράς Λάτση (Paneuropean Oil) αλλά και του Δημοσίου, τις οποίες κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή των δύο βασικών μετόχων. Κομβικό ρόλο διεθνών συντονιστών για την ολοκλήρωση της πώλησης του συγκεκριμένου ποσοστού διαδραμάτισαν οι δύο τραπεζικοί κολοσσοί, JP Morgan και Goldman Sachs.

Μax Stores: Το μουδιασμένο ξεκίνημα

Η Max Stores αποτελεί έναν από τους τρεις μεγάλους και ανερχόμενους παίκτες στην αγορά των παιχνιδιών. Οι άλλοι δύο είναι η Jumbo και ο Μουστάκας. Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε να λειτουργεί το καινούργιο της κατάστημα στη Γλυφάδα, πάνω από το καινούργιο κατάστημα του Μασούτη στη Βουλιαγμένης. Μαθαίνω όμως ότι το ξεκίνημά της είναι αρκετά μουδιασμένο και μάλιστα σε μία περίοδο όπου θα περίμενε κανείς να έχει μεγαλύτερη κίνηση. Μου λένε πως το γεγονός ότι το κατάστημα βρίσκεται πάνω από αυτό του Μασούτη, που είναι στο ισόγειο, δεν φαίνεται να τυγχάνει της προτίμησης των καταναλωτών. Δεν βιάζομαι να προδικάσω εξελίξεις, αλλά το σημείο που διάλεξε ο επιχειρηματίας, Κώστας Μεσσαριτάκης, για το νέο του κατάστημα, δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τους καταναλωτές, προκειμένου να το επισκεφθούν. Επειδή μου αρέσει πάντα να κοιτάζω και τα νούμερα, η Max το 2022 είχε τζίρο 29,5 εκατομμύρια ευρώ με κέρδη προ φόρων 650 χιλιάδων ευρώ.

Το 1ο Grant Μασούτης στην Αθήνα

Και αφού έκανα αναφορά στον Μασούτη, σήμερα το πρωί, η αλυσίδα έχει εγκαίνια στο 1ο Grant Μασούτης στην Αθήνα. Το κατάστημα στη Λ. Βουλιαγμένης 79 είναι μεγαλύτερο από 2.000 τ.μ. και είναι το 14ο που ανήκει σε αυτή την κατηγορία της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. Διαθέτει 8 ταμεία και 200 θέσεις πάρκινγκ, ενώ απασχολεί 83 άτομα προσωπικό. Με αυτή την κίνηση ο Γιάννης Μασούτης και οι συνεργάτες του θα επιχειρήσουν ν’ αλλάξουν τα δεδομένα της εταιρίας στην Αθήνα, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Οι επενδύσεις του Μαντζουρανάκη στο real estate

Με πληροφορούν ότι την επόμενη μέρα της πώλησης των Pet City, που ο ίδιος ίδρυσε πριν από κάποια χρόνια, ο επιχειρηματίας Μαντζουράνης Μαντζουρανάκης παίζει πλέον μπάλα και στον τομέα του real estate, αγοράζοντας με τα λεφτά που πήρε από τη BC Partners του Σταθόπουλου αρκετά ακίνητα σε προβεβλημένες τοποθεσίες. Μάλιστα, όπως μαθαίνω κοιτάζει τελευταία αρκετά τα νότια προάστια, όπου έχει ήδη τοποθετηθεί επενδυτικά και εισπράττει ήδη τα οφέλη από τις κινήσεις του εκεί. Το ακίνητο άλλωστε στα νότια έχει πολύ μεγάλη άνοδο και όποιος μπόρεσε να αγοράσει φθηνότερα και να δουλεύει με μεγαλύτερα περιθώρια, τρίβει τα χέρια του σήμερα που τα ακίνητα έχουν φτάσει ήδη στα ύψη.

Ετοιμάζεται για Χρηματιστήριο ο Μαρινάκης

Στις αρχές του 2024 αναμένεται να μπει με την εκδοτική του εταιρεία Alter Ego Media στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης. Πρόκειται για μία κίνηση που σας είχα πει εδώ και αρκετό καιρό μέσα από αυτή τη στήλη ότι θα γίνει, γνωρίζοντας καλά πρόσωπα και πράγματα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Ο Μαρινάκης έχει επενδύσει πολλά στα media τα τελευταία χρόνια και αναζητά νέους επιχειρηματικούς δρόμους δια της εισόδου του στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου. Το κατά πόσο βέβαια μία κίνηση μπορεί να έχει ενδιαφέρον για το επενδυτικό κοινό, είναι κάτι που θα διαπιστωθεί στην πράξη: όταν προχωρήσει και ολοκληρωθεί η εισαγωγή των μετοχών στα ταμπλό της λεωφόρου Αθηνών.

Ο Γεωργιάδης «πιέζει» τις τράπεζες

Ο Ηλίας Γεωργιάδης είναι μέτοχος και επικεφαλής της εταιρείας ακινήτων Premia. Είναι επίσης ο επικεφαλής της Sterner Stenhus Ελληνικά Οινοποιεία, που εξαγόρασε τον Μπουτάρη. Μου λένε ότι τώρα τελευταία προσπαθεί να πιέσει με έξυπνο, ομολογουμένως, τρόπο τις τράπεζες, για να κουρέψουν τα δάνεια του Τσάνταλη, ο οποίος παραπαίει, και έτσι να καταφέρει να τον εξαγοράσει φθηνά. Ο Γεωργιάδης, όντας ιδιαίτερα οξυδερκής, πήγε και νοίκιασε κτήματα του Τσάνταλη με αμπέλια, τα οποία θα καταστρέφονταν υπό διαφορετικές συνθήκες και με αυτόν τον τρόπο πιέζει έμμεσα τις τράπεζες να του κουρέψουν τα δάνεια, για να προχωρήσει στην κίνησή του και να φέρει και τον Τσάνταλη στην Sterner Stenhus Ελληνικά Οινοποιεία. Μία λογική που έχει βάση, ωστόσο μένει να αποδειχθεί και στην πράξη κατά πόσο θα μπορέσει να είναι αποτελεσματική.