Σταθερές χαρακτήρισε στις προοπτικές της οικονομίας ο οίκος αξιολόγησης Fitch, δίνοντας την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, δίνοντας ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές από το επίπεδο του ΒΒ+. Σημαντική εξέλιξη καθώς είναι ο τέταρτος οίκος που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος κατατάσσει στην επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικά ομόλογα, καθώς είχαν προηγηθεί ο Scope Ratings τον Αύγουστο, ο DBRS τον Σεπτέμβριο και ο S&P τον Οκτώβριο. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Bloomberg, μιλούσε για το μεγαλεπήβολο project του FSRU Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναβαθμίζει ενεργειακά και στρατηγικά την Ελλάδα. Η χώρα όχι μόνο ακούγεται στο εξωτερικό αλλά εκεί που μπορεί, παίζει ενεργό ρόλο.

Στο δεύτερο εξάμηνο ο γάμος των ομόφυλων

Συνεχίζει να προκαλεί θέμα συζήτησης στο εσωτερικό της ΝΔ η επικείμενη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς η συντηρητική μερίδα της παράταξης διαφωνεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παρότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προτίθεται να το φέρει προς ψήφιση εντός του 2024. Αξιόπιστη πηγή μου στο Μέγαρο Μαξίμου μου έλεγε ότι ακόμη δεν έχει «μετρηθεί» η ένταση των διαφωνούντων, δηλαδή το κλίμα που μπορεί να προκληθεί όταν ανακοινωθεί επίσημα. Έτσι, το πιθανότερο είναι να έρθει μετά τις Ευρωεκλογές, καθώς εκτιμάται ότι θα ήταν αχρείαστο ένα νέο μέτωπο αυτή τη στιγμή. Συνεπώς φαίνεται ότι τοποθετείται χρονικά μετά το δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους. Πάντως κυβερνητική προσπάθεια της σύγκλησης με την Ευρώπη, το σχετικό νομοσχέδιο θα ακολουθήσει το ευρωπαϊκό σύγχρονο μοντέλο, ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν ο γάμος που θα θεσμοθετηθεί, θα περιλαμβάνει την τεκνοθεσία.

Γυρίζει σελίδα ο Κασσελάκης

Επιχείρηση φυγή προς τα εμπρός είναι σε πλήρη εξέλιξη από τον Στέφανο Κασσελάκη που θέλει να αφήσει πίσω του την αποχώρηση στελεχών και βουλευτών. Εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια για τον ίδιο και την ηγετική του ομάδα που βλέπει όσοι αποχώρησαν να οργανώνονται, ενώ την ίδια στιγμή ακούγονται φωνές εσωτερικά για την επιτάχυνση της διάσπασης λόγω και ενεργειών στελεχών που στηρίζουν τη νέα ηγεσία.

Το μήνυμα ενότητας

Είναι εμφανής η προσπάθεια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει πως όλα βαίνουν καλώς. Είναι χαρακτηριστική η κίνηση προ ημερών με αφορμή την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, να σταλεί μήνυμα ενότητας με την εξής επισήμανση, όπως μου σημείωσε πρόσωπο που γνωρίζει: «Συντροφικότητα, αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα αποτελεσματικότητα: το κλίμα από τη συνεδρίαση της ΠΓ, όπως αποτυπώθηκε στις τοποθετήσεις του προέδρου και των μελών της ΠΓ, αλλά και στην ίδια την εικόνα από την αίθουσα “Λεωνίδας Κύρκος” όπου συνεδρίασε η ΠΓ».

Αναβάθμιση της Πολιτικής Γραμματείας

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανοίγοντας τις εργασίες της ΠΓ χαρακτηρίζοντας την συνεδρίαση περισσότερο ως ανοιχτή συζήτηση ενός άτυπου πολιτικού κέντρου, καθώς την προσεχή εβδομάδα θα υπάρξουν προσωπικές συναντήσεις με τα μέλη. Επί της ουσίας ο Κασσελάκης αναβαθμίζει και μετατρέπει την Πολιτική Γραμματεία σε άτυπο πολιτικό κέντρο που θα συζητά τη στρατηγική και τις τακτικές κινήσεις. Αυτό θεωρήθηκε επιβεβλημένο να γίνει για να μπουν στο παιχνίδι και κεντρικά στελέχη που θεωρούν πως είναι παραγκωνισμένοι.

Το πρόβλημα κάτω από το χαλί

Το ζήτημα είναι τι γίνεται στη βάση με την αποχώρηση στελεχών και μελών. Η ηγεσία μιλάει για ελάχιστες αποχωρήσεις αλλά η πραγματικότητα είναι πως υπάρχει πρόβλημα στη βάση του κόμματος και αυτό φάνηκε από τις τοποθετήσεις αρκετών όπως του αναπληρωτή γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη. «Οι αποχωρήσεις δε θα φτάσουν ούτε τα 3.000 μέλη. Από την ροή των παραιτήσεων κρίνουμε ότι δύσκολα θα ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός, ενώ στις Νομαρχιακές Επιτροπές φαίνεται ότι στην συντριπτική πλειονότητά τους δεν υπάρχουν (κατά μέσο όρο) πάνω από 5 αποχωρήσεις. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που ήταν εξ αρχής αναμενόμενες», είπε ο ίδιος σύμφωνα με την ενημέρωση του κόμματος. Στις αρχές της εβδομάδας το κλίμα ήταν παγωμένο σε μεγάλο βαθμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, έθεσε το ζήτημα των κινήσεων διαφόρων στελεχών που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη που με την συμπεριφορά τους έριξαν λάδι στη φωτιά. Το θέμα ετέθη από αρκετά στελέχη – πχ ασκήθηκε κριτική στον διευθυντή της ΚΟ, Γιώργο Τσίπρα– με την ηγετική ομάδα να το υποβαθμίζει.

Περιοδείες από τα στελέχη

Γι’ αυτό και θα ξεκινήσουν περιοδείες κεντρικών στελεχών σε περιφέρειες που δεν υπάρχει εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ πλέον, ένα γεγονός αρνητικό μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας και των 6+6. Πολλοί τηρούν στάση αναμονής ενόψει του συνεδρίου, το οποίο όπως είπε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να γίνει στην ώρα του. Ρώτησα τι σημαίνει στην ώρα του και μου είπαν ότι δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα και αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα γίνει το τριήμερο 23-25 Φεβρουαρίου.

Ενόχληση για την πρόωρη αποχώρηση

Πάντως η προ ημερών συνεδρίαση επισκιάστηκε από την πρόωρη αποχώρηση του Κασσελάκη λόγω υποχρέωσης του όπως ειπώθηκε με την έναρξη της τοποθέτησης του Διονύση Τεμπονέρα, γεγονός που ενόχλησε στελέχη όπως ο Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο Κασσελάκης που την ίδια βραδιά ήπιε ένα ποτό και έφαγε με τους βουλευτές στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων, νωρίτερα στην ΠΓ εισηγήθηκε να προχωρήσει η υλοποίηση των περιφερειακών συνεδρίων, όπως και η συγκρότηση των ομάδων εργασίας, καθώς και ο σχεδιασμός της διπλής καμπάνιας για τη στέγαση και την ακρίβεια.

Η αντεπίθεση των 11

Την ίδια στιγμή οι βουλευτές που αποχώρησαν οργανώνονται, ο επικεφαλής της νέας ΚΟ Αλέξης Χαρίτσης κάνει συχνές εμφανίσεις στα ΜΜΕ, όπως και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ προχθές έκανε την πρώτη της εμφάνιση τηλεοπτική μετά από δυόμιση μήνες η Έφη Αχτσιόγλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Το Σαββατοκύριακο μαθαίνω ότι θα συζητήσουν και το όνομα του νέου φορέα της Κ.Ο. με επικρατέστερο: «Αριστερά Μπροστά». Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στο Σεράφειο το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας.

Η περίπτωση Aνδρουλάκη

Να πάμε και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς για πολλούς αναλυτές, ένα από τα πλεονεκτήματα του Νίκου Ανδρουλάκη σε σχέση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η παρουσία του στη Βουλή. Του επιτρέπει, λόγω της απουσίας του Στέφανου Κασσελάκη, να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως μου λένε κεντρικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που επισημαίνουν παράλληλα, ότι ο Σωκράτης Φάμελλος ως επικεφαλής της Κ.Ο., εξασφαλίζει στον ΣΥΡΙΖΑ μια αξιοπρεπή παρουσία αλλά τον τόνο στις μεγάλες μάχες στο Κοινοβούλιο τον δίνουν οι αρχηγοί. Και ο Φάμελλος δεν το έχει Το πλεονέκτημα αυτό ενισχύεται και από την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιλέγει, όπως φάνηκε και από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις στη Βουλή, να αντιπαρατίθεται εφ’ όλης της ύλης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Τον εμφανίζει, επί της ουσίας, ως τον πραγματικό αντίπαλο του. Αυτό που απομένει να δούμε είναι εάν το έχει ο Ανδρουλάκης και μετατρέψει την απουσία του Κασσελάκη σε πραγματικό πλεονέκτημα για τον ίδιο και το κόμμα του.

Δίαυλοι επικοινωνίας

Την ίδια ώρα, πολλά λέγονται για προσεγγίσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά όσων έφυγαν με το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μπορεί να μη μιλάνε για συνεργασία ή συμμαχία, αλλά τουλάχιστον να συνομιλούν και αυτό έμαθα θα γίνει και στο Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ) την προσεχή Πέμπτη, όπου θα γίνει εκδήλωση για τον προϋπολογισμό με ομιλητές, τον Θόδωρο Μητράκο, Οικονομολόγο της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη, Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστήμιου Κρήτης και μέχρι πρόσφατα συντονιστή του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και τον Φίλιππο Σαχινίδη, πρώην υπουργό Οικονομικών που διετέλεσε και βουλευτής Λάρισας με το ΠΑΣΟΚ. Και όλοι είναι συνομιλητές του Γιάννη Δραγασάκη, πνευματικό παιδί του οποίου είναι το Ινστιτούτο, στον οποίο πέφτουν όλοι οι προβολείς τις τελευταίες ημέρες κυρίως για το τι θα κάνει εάν θα φύγει ή όχι από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σήμερα γάμος γίνεται και κόμμα γεννιέται

Και να κλείσω την στήλη με κάτι ευχάριστο, καθώς έρχεται Σαββατοκύριακο. Το έχετε δει, για τον γάμο του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη και της ηθοποιού Δήμητρας Ματσούκα στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα. Αυτό όμως είναι γνωστό, όλα αυτά την ώρα που ο Π. Κόκκαλης ετοιμάζεται να κάνει και κόμμα με πράσινο στίγμα. Ποιο είναι το ενδιαφέρον; Όπως έμαθα, το κόμμα του Π. Κόκκαλη θα το στηρίξει ο κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου, Δημήτρης Χριστόπουλος, και άλλα πρόσωπα από τον ακαδημαϊκό χώρο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχει επικοινωνία με την Κοινοβουλευτική Ομάδα που συγκροτήθηκε πριν λίγες ημέρες των βουλευτών που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως έμαθα ο Νάσος Ηλιόπουλος που είναι πολύ στενός φίλος του Δ. Χριστόπουλου λέει συνέχεια για τη συμμαχία με τις δυνάμεις της οικολογίας. Τι εννοεί; Μα, την σύμπραξη με τον πολιτικό φορέα που ετοιμάζει ο Π. Κόκκαλης και έχει επαφές με τους Πράσινους στην Ευρωβουλή.

Τι πούλησε η Skroutz στη Black Friday

Αυξημένη ήταν η μέση αξία του καλαθιού αγορών του Skroutz κατά 21,52% στη φετινή Black Friday σε σύγκριση με το 2022. Αναφορικά με την εξέλιξή των τιμών, συνολικά το 22,78% των προϊόντων αγοράστηκε σε πιο οικονομική τιμή, ενώ μόλις το 9,39% των προϊόντων αγοράστηκε σε υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα από την Black Friday. Η κατηγορία προϊόντων μόδας παρουσίασε το υψηλότερο ποσοστό των αγαθών που αγοράστηκαν φθηνότερα (36,44%). Η γενική εικόνα μάλιστα για τη φετινή Black Friday στην αγορά της λιανικής είναι ότι κινήθηκε σημαντικά καλύτερα από πέρσι για το σύνολο των επιχειρήσεων με ποσοστά που υπερβαίνουν το 10% σε πολλές των περιπτώσεων, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία σε πολλές επιχειρήσεις να ξεστοκάρουν πλεονάσματα προϊόντων λίγο πριν την αναμενόμενη κίνηση που θα φέρουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το τετ α τετ για Σκλαβενίτη – Χαλκιαδάκη

Για αρκετή ώρα βρέθηκαν όπως μαθαίνω να συζητούν κάπως απόμερα στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), ο Λάμπρος Παπακοσμάς, μέλος της διοίκησης του Σκλαβενίτη και η Χριστίνα Χαλκιαδάκη, επικεφαλής της αλυσίδας Χαλκιαδάκης στην Κρήτη, στην οποία ο Σκλαβενίτης έχει ποσοστό 60% (το υπόλοιπο ανήκει στην οικογένεια Χαλκιαδάκη). Οι δύο πλευρές έχουν αρκετά να μοιραστούν, λόγω και των κοινών ενδιαφερόντων τους.

Το Ελληνικό εκτοξεύει τις τιμές των ακινήτων

Τιμές πώλησης από 7.000 έως και 12.000 το τετραγωνικό για τα νέα σπίτια που θα δημιουργηθούν στο Ελληνικό. Αυτό είναι ένα δεδομένο που έρχεται με κάθε τρόπο να επηρεάσει την ευρύτερη αγορά των νοτίων προαστίων και όχι μόνο. Όπως μου λένε πολλοί άνθρωποι που κατασκευάζουν ή διαχειρίζονται ακίνητα στα νότια, αυτή τη στιγμή το Ελληνικό έχει συμπαρασύρει τις τιμές προς τα επάνω. Τι συμβαίνει όμως; Ότι από τη μία η ζήτηση για το Ελληνικό είναι μεγάλη, ενώ έχει και όλα τα εργαλεία για να πετύχει τις τιμές που ζητάει, στη νέα συνοικία των Αθηνών που ήδη έχει ξεκινήσει να δημιουργεί. Από την άλλη αρκετοί κατασκευαστές έπεσαν στην παγίδα να ανεβάσουν τις τιμές τους, ακόμα και πάνω από τις 10.000 ευρώ το τετραγωνικό. Και δεν μπορούν να τα πουλήσουν τόσο ψηλά. Όχι ότι δεν υπάρχει ζήτηση, αλλά κάπου υπάρχει και «ταβάνι» στις απαιτήσεις που μπορεί να έχει κάποιος μεμονωμένος κατασκευαστής ή πωλητής ακινήτου.

Τρέχουν οι διαδικασίες για Παγκρήτια – Attica

Με ταχείς ρυθμούς τρέχουν οι διαδικασίες που θα φέρουν πιο κοντά την Παγκρήτια με την Attica Bank των Μπάκου – Καϋμενάκη. Αυτό μου έλεγε πριν λίγες ώρες άνθρωπος των τραπεζών, με τον οποίο μιλούσα. Η Attica Bank έχει κινηθεί μάλιστα προς κάθε κατεύθυνση για να εξυγιάνει τα οικονομικά και τον ισολογισμό της, προκειμένου να είναι έτοιμη να συνενωθεί με την Παγκρήτια και να γίνουν όλα τα βήματα εκείνα που απαιτούνται για την σύσταση του πέμπτου συστημικού πόλου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα ακίνητα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία, ας μην το ξεχνάμε. Και η Attica Bank όπως σας είπα έχει ήδη βγάλει αρκετά από τα περιουσιακά της στοιχεία από το σεντούκι και έχει αρχίσει να τα πουλάει.

Το big project της Softex στον Βοτανικό και ποιοι το χρηματοδοτούν

Πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης φαίνεται ότι συγκεντρώνει το επενδυτικό σχέδιο της Dimand για την ανάπλαση του παλιού εργοστασίου της Softex στον Βοτανικό. Πρόκειται για ένα έργο έργο 152 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου της τάξεως των 106 εκατ. ευρώ με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην επένδυση να ανέρχεται σε ποσοστό 40% και της Alpha Bank σε 30%, καλύπτοντας συνολικά το 70% του κόστους του επενδυτικού προγράμματος. Η Dimand μέσω της θυγατρικής της IQ Athens έχει προβεί στην απόκτηση των εγκαταστάσεων της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας που περιλαμβάνουν 3 βιομηχανικά κτίρια και θυρωρείο στο οικοδομικό τετράγωνο 35 του Δήμου Αθηναίων, στην περιοχή του Βοτανικού. Αυτές βρίσκονται εντός έκτασης με συνολική επιφάνεια 49,34 στρεμμάτων που περικλείεται από τις οδούς Χαρτεργατών, Ιερά Οδός και Αγίου Πολυκάρπου. Μέσα από τη συγκεκριμένη επένδυση προβλέπεται η δημιουργία ενός μεικτού κτιριακού συγκροτήματος με γραφεία και καταστήματα, η συνολική δομημένη επιφάνεια του οποίου θα ανέλθει στα 79.827 τετραγωνικά μέτρα.