Θετικά αποτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου το θόρυβο που προκλήθηκε από την αγενή και αντιδιπλωματική στάση του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, τον οποίο στοχοποιεί και η αντιπολίτευση στη Γηραιά Αλβιώνα και βέβαια πολλά ΜΜΕ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται απόλυτα ικανοποιημένος, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, για την έκταση που πήρε η υπόθεση και θεωρεί ό,τι θα κερδίσει το στοίχημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, έστω και υπό τη μορφή δανεισμού. Αυτό που μου είπαν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ενίσχυσε και την αυτοπεποίθηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η αντίδραση της Εκκλησίας

Και επειδή σας ανέφερα χθες για την οργή του πρωθυπουργού σχετικά με τα όσα έκανε ο βρετανός ομόλογός του, Σούνακ, σήμερα θα σας πάω στα της ελλαδικής Εκκλησίας. Εκεί επικρατεί άλλο κλίμα οργής, όχι για τον βρετανό πρωθυπουργό, αλλά, όπως έμαθα, για την κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ήδη, όπως πληροφορήθηκα, αρκετοί υπουργοί και πάρα πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν γίνει αποδέκτες αρνητικών μηνυμάτων από Ιεράρχες, που δε θέλουν με τίποτα να ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Και δεν είναι μόνο ο Μάκης Βορίδης και ο Νίκος Δένδιας, που ξέρω ότι είναι αρνητικοί, αλλά υπάρχουν και άλλοι υπουργοί, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ακόμα και η Νίκη Κεραμέως, που έχει στενή σχέση με την Εκκλησία. Και βέβαια πάρα πολλοί βουλευτές που ακούνε τον…εξάψαλμο εδώ και μέρες για το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, Ιεράρχης με μεγάλο κύρος μου είπε ότι η μόνη κίνηση που μπορεί να το παγώσει είναι να αναλάβει δράση ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και να το ζητήσει ο ίδιος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, όμως μου λένε, πως δεν θα κάνει πίσω. Ριψοκίνδυνη απόφαση!

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Σε αυτό το σημείο να σημειώσω πως ένα ακόμη θέμα που αναμενόταν να δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης ήταν το φορολογικό νομοσχέδιο, που έφερε το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες. Έχω την αίσθηση πως στο τέλος της ημέρας εκείνοι που έχουν τις αντιρρήσεις τους, ενδεχομένως δικαίως, είναι λιγότεροι από όσο περίμεναν κάποιοι. Οι διορθωτικές κινήσεις του Κωστή Χατζηδάκη αλλά και η λογική που επικράτησε άλλαξαν την αρχική εικόνα του υπουργού Οικονομικών. Ο Χατζηδάκης, ο άνθρωπος των δύσκολων αποστολών, φαίνεται πως τα κατάφερε. Να σημειώσουμε, βέβαια, πως έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις στο νομοσχέδιο, αναγνώρισε δηλαδή η κυβέρνηση ότι ήταν αναγκαίες οι παρεμβάσεις.

Η νίκη Φλωρίδη

Και μέσα σε όλον αυτόν τον χαμό που γίνεται, διέκρινα μια νίκη του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη σχετικά με το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών. Ο υπουργός, μιλώντας το περασμένο καλοκαίρι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, είχε πει ότι η απιστία δεν πρέπει να διώκεται κατ’ έγκληση και αυτοί που διαπράττουν απιστία πρέπει να κάνουν μήνυση στον εαυτό τους, Η φράση αυτή προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση και τότε από το Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν για προσωπικές απόψεις του υπουργού, που όμως είναι διαχρονικές και πάγιες. Τι συνέβη; Τελικά, εκεί που ξόρκιζαν ότι έλεγε ο Γ. Φλωρίδης τώρα αυτά έγιναν θέση της κυβέρνησης και συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Και, όπως μου είπαν, είναι μια σημαντική νίκη του Γ. Φλωρίδη. Σε αυτό το σημείο να θυμίσω τα δεκάδες δημοσιεύματα που κυκλοφορούσαν τότε και ήθελαν τον Φλωρίδη να βρίσκεται εκτός κυβερνητικού σχήματος λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η στήλη, για να ευλογήσουμε τα γένια μας, δεν είχε τέτοια πληροφόρηση. Σας έγραφα στις αρχές του Ιουλίου: Στη Δικαιοσύνη, εκεί είναι πλέον ο Γιώργος Φλωρίδης, ετοιμάζεται, όπως λέει, να σπάσει αυγά.

Κόντρα Πολάκη – Μπίστη

Ε, μια όρεξη που έχουν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ! Δε λένε να ησυχάσουν. Μόλις ο Παύλος Πολάκης είδε την ανάρτηση στο Facebook του δημοσιογράφου Νίκου Σερβετά «Να το πούμε “Νέα Αριστερά” (ΝΑΡ) μήπως πάρουμε μαζί μας και τον Πολάκη!», δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια. Ο Πολάκης απάντησε με καυστικό τρόπο. «Εγώ έτσι κι αλλιώς δεν θα έρθω, αλλά άμα το βγάλετε έτσι θα φύγει ο Μπίστης και θα καταστραφείτε!! Προσοχή λοιπόν!» έγραψε, για να του απαντήσει ο Νίκος Μπίστης που αποχώρησε προ ημερών από το ΣΥΡΙΖΑ με την ομάδα 6+6: «Μαζί να μην είμαστε Παύλο και να το πούμε όπως θες».

Αντεπίθεση Κασσελάκη

Σε αυτό το τοξικό κλίμα ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως φάνηκε και χθες από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ξεκινάει την αντεπίθεσή του για περισσότερη εξωστρέφεια του κόμματος. Προχθές σας έλεγα για σωστά αντανακλαστικά του Κασσελάκη στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τη νέα διαδικτυακή έρευνα του iSYRIZA και το κάλεσμά του στα μέλη του κόμματος να συμμετάσχουν, προκειμένου «να γνωριστούν ουσιαστικά και να ενώσουν τις δυνάμεις τους». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προτρέπει τους φίλους και τα μέλη του κόμματος να συμμετάσχουν στη νέα διαδικτυακή έρευνα. Ως εδώ καλά. Τα ερωτήματα, σύντροφοι, θυμίζουν λεύκωμα της δεκαετίας του ’80. «Τι πιστεύετε πως θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να κάνει καλύτερα;», «Ποιες ώρες θα σας εξυπηρετούσαν για να συμμετέχετε στις δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ;» είναι μερικές από τις ερωτήσεις. Ακατανόητο, δε, το ερώτημα «Πόσο συχνά διαβάζετε τα newsletter του iSYRIZA;» από τη στιγμή που κάθε μηχανισμός newsletter παρέχει στατιστικά στοιχεία για την αποστολή του newsletter. Μόνο το «ποια είναι η γνώμη σας για τον κτήτορα», δε ζητήθηκε.

Το δείπνο χωρίς τον Τσίπρα

Λογικά δεν ήταν αυτή η ατζέντα συζήτησης που είχε ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος το βράδυ της Τετάρτης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο στο Musique Café, ένα καφέ που πάνε αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Από το δείπνο απείχε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ, όπως έμαθα, ο Κασσελάκης παρουσιάστηκε ενωτικός, αισιόδοξος και, όπως είπε, δε φοβάται για την επόμενη μέρα.

Selfie με τον πρόεδρο Κασσελάκη

Νωρίτερα, στους διαδρόμους της Βουλής, την ώρα που ετοιμαζόταν να φύγει από το κοινοβουλευτικό μέγαρο, πέτυχε η στήλη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανο Κασσελάκη. Φορώντας ένα εφαρμοστό μπλουζάκι περπατούσε προς την έξοδο, ενώ από πίσω του ακολουθούσαν τέσσερις αστυνομικοί, άνδρες της ασφάλειάς του, με πολιτικά, ένας εκ των οποίων κρατούσε το μπουφάν του. Χαιρετούσε όποιον έβλεπε στο διάβα του, ενώ αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως τον προσέγγιζαν γυναίκες-υπάλληλοι της Βουλής, προκειμένου να βγάλουν selfie μαζί του σαν να είναι ροκ σταρ. Εκείνος, βέβαια, δεχόταν με χαρά να ποζάρει μαζί τους μπροστά από τον φακό, όπως η κυρία που τον είδε μπροστά από το ταχυδρομείο του μεγάρου και τον πήρε αγκαλιά πριν ανοίξει την κάμερα του κινητού. Ακολούθως, ο Στέφανος Κασσελάκης επιβιβάστηκε στο πολυτελές μαύρο τζιπ και αποχώρησε.

Γαλάζια σύναξη με άρωμα Κρήτης

Κρητική βραδιά οργάνωσε την Τρίτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, σε γνωστό εστιατόριο της Γλυφάδας, με προσκεκλημένους όχι έναν ούτε δύο, αλλά 45 γαλάζιους βουλευτές, κυρίως τα«πρωτάκια» της βουλής. Άφθονη έρεε η ρακή, ενώ δεν έλειψαν οι κρητικοί χοροί και τα ριζίτικα, με τον υπουργό να επιδεικνύει τις χορευτικές του ικανότητες. Ο λόγος της σύναξης; Σύσφιξη σχέσεων με τους συναδέλφους βουλευτές και μια «ανάσα» από την απαιτητική καθημερινότητα. Άλλωστε, όλοι είχαν ανάγκη λίγη ώρα χαλάρωσης, καθώς είχε προηγηθεί μια εξαντλητική τρίωρη συνεδρίαση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, όπου ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε ενημερώσει βουλευτές και στελέχη του κόμματος από όλη την Ελλάδα (συμμετείχαν τουλάχιστον 150 στελέχη με zoom), για τις δράσεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου.

Τα φάουλ Ανδρουλάκη

Και ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σφάζονται και χάνουν μέρα με τη μέρα δυνάμεις, παρά τα περί του αντιθέτου που μεταδίδει η πλευρά Κασσελάκη, στο ΠΑΣΟΚ αδυνατούν να καρπωθούν επί της ουσίας τις απώλειες που καταγράφονται. Και εκεί γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα φάουλ του Νίκου Ανδρουλάκη, που κατηγορείται από πολλούς ότι παίζει με μια κλειστή ομάδα, λειτουργεί φοβικά και χωρίς διάθεση να ανοιχτεί το κόμμα και να δοθεί ρόλος και σε άλλα πρόσωπα πέρα από τους σκληρούς υποστηρικτές του.

Η ώρα του Δούκα

Ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, που ετοιμάζεται να αναλάβει από 1η του έτους, έχει αρχίσει και πυκνώνει τις επαφές του με στελέχη, δημοτικούς συμβούλους, και πολλά πρόσωπα εκτός του συνδυασμού, όπως και δημοσιογράφους. Αυτό που μαθαίνω είναι ότι θέλει να έχει σφαιρική εικόνα για το τι συμβαίνει όχι μόνο στο Δήμο, όπου περιοδεύει στις υπηρεσίες και συνομιλεί με τους υπαλλήλους, αλλά και γενικότερα για το ποια είναι η στάση των πολιτών στην Αθήνα. Και όπως έμαθα έχει σχεδόν κλειδώσει τις θέσεις των αντιδημάρχων, ενώ συμφώνησε και για άλλα κρίσιμα πόστα σε οργανισμούς του Δήμου. Και μου είπαν πως σκέπτεται να έρθει και σε επαφή με δημοσιογράφους του ευρύτερου χώρου, για να συνδράμουν τόσο στο Ραδιοφωνικό Σταθμό 9,84 όσο και σε άλλες θέσεις του Δήμου, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την καθημερινότητα των πολιτών.

Η ανάπλαση στη Σταδίου

Παρά την όποια κόντρα έχει σε σχέση με την Πανεπιστημίου και την ιστορία του Μεγάλου Περιπάτου ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας με τον απερχόμενο Κώστα Μπακογιάννη, ο πρώτος αναγνωρίζει ότι η σημερινή εικόνα της Πανεπιστημίου -μετά από αρκετές περιπέτειες- είναι θετική. Και όπως τον άκουσα να λέει ο ίδιος, θα επιδιώξει να κάνει ανάπλαση και στη Σταδίου, δεδομένων των μεγάλων επενδύσεων, που υλοποιούνται ήδη ή πρόκειται να υλοποιηθούν εκεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Κάπου διαφωνούν και κάπου συμφωνούν ο νυν και ο πρώην δήμαρχος. Το θέμα είναι ότι και οι δύο αναγνωρίζουν τη σημασία που έχει η αισθητική αλλά και η ευρύτερη ανάπλαση του κέντρου της πόλης και τις μεγάλες υπεραξίες που ήδη αποκτά και θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια.

Συνολικές επενδύσεις 13,5 εκατομμύρια με 1+1 καταστήματα για τον ΑΒ

Σε συνολικό ποσό 13,5 εκατομμυρίων ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος, τα 12 εκατ. από τα οποία δαπανήθηκαν για το νέο κατάστημα στο ίδρυμα Μιμηκοπούλου στο Μαρούσι και το υπόλοιπο 1,5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση στο μεγαλύτερο κατάστημα της αλυσίδας που βρίσκεται στο Ελληνικό. Η λειτουργία του πρώτου ξεκινάει από σήμερα και το Ελληνικό θα είναι έτοιμο εντός του 2023. Το νέο κατάστημα στο Μαρούσι θα αποτελέσει πρότυπο και για τα επόμενα καταστήματα που πρόκειται να ανακαινιστούν, με τη βαρύτητα να δίνεται στα μεγάλα σημεία του δικτύου της επιχείρησης στο επόμενο χρονικό διάστημα. Σε ό,τι αφορά τις ετήσιες επενδυτικές δαπάνες, το 2024 υπολογίζονται ότι θα αγγίξουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, μέρος των οποίων θα διατεθεί στο δίκτυο καταστημάτων – με νέα ανοίγματα – αλλά και σε ανακαινίσεις στο υπάρχον δίκτυο της αλυσίδας. Σε επίπεδο τζίρου η ΑΒ Βασιλόπουλος τρέχει στα περσινά επίπεδα στο εντεκάμηνο, ενώ θυμίζουμε ότι στο σύνολο του 2022 ο τζίρος του ήταν στα 1,98 δισεκατομμύρια ευρώ, επίπεδα στα οποία υπολογίζεται ότι θα κινηθεί και φέτος στο κλείσιμο της χρονιάς.

Μείον 10% στους λογαριασμούς στο ταμείο

Ο Νίκος Λαβίδας και η ομάδα της ΑΒ Βασιλόπουλος ξενάγησαν τους δημοσιογράφους στο νέο κατάστημα, το οποίο είναι άκρως εντυπωσιακό. Δυνατή είναι η εκπτωτική προσφορά -10% σε όλους τους λογαριασμούς στο ταμείο, που θα ισχύσει τις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας του καταστήματος. Μετά την παρουσίαση και τις ερωτήσεις που απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, οι εκπρόσωποι του Τύπου δείπνησαν μαζί με τα στελέχη έξω από το νέο κατάστημα, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με προσεγμένα πιάτα και γεύσεις που ετοίμασε ο Άκης Πετρετζίκης. Εκεί ειπώθηκαν πολλά περισσότερα.

Νέα συνάντηση Σκρέκα με τα σούπερ μάρκετ

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αναμένεται να έχει δεύτερη, πιο ουσιαστική συνάντηση με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ μετά την πρώτη που έγινε και είχε περισσότερο αναγνωριστικό χαρακτήρα. Ο υπουργός θα αναμένεται να ασκήσει πίεση για μείωση των τιμών, την ίδια ώρα που η Ένωση των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ ετοιμάζονται για τη συνέντευξή Τύπου πριν τα μέσα του Δεκέμβρη.

Έλα να μάθεις, στην πλατεία Βάθης

Το γνωστό τραγούδι της Σωτηρίας Μπέλλου, από το οποίο αντλεί την έμπνευσή του και ο τίτλος, αναφέρεται στις δυσκολίες σε μία λαϊκή γειτονιά γύρω από την πλατεία Βάθη, στο κέντρο της Αθήνας. Μίας περιοχής, η οποία για πολλά χρόνια ήταν και παραμένει υποβαθμισμένη. Ή μήπως όχι. Μου έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, ότι εάν είχε κι άλλα λεφτά θα τα δαπανούσε για να αποκτήσει όσα περισσότερα ακίνητα μπορεί στην πλατεία Βάθης. Οι δρόμοι γύρω από το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας, την πλατεία Βάθη, τα Εξάρχεια θα αλλάξουν. Το Μινιόν είναι μόνο η αρχή, καθώς έρχονται και άλλες επενδύσεις. Σας θυμίζω και τα ξενοδοχεία που φτιάχνει η Ibis στην Πατησίων. Και δεν είναι μόνο αυτά. Κρατήστε αυτό που σας λέω στο μυαλό σας και θα με θυμηθείτε.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 ο φορέας μίσθωσης ακινήτων από οφειλέτες

Στην τελική ευθεία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο περίφημος και πολυσυζητημένος φορέας μίσθωσης ακινήτων από κόκκινους δανειολήπτες, τον οποίο συστήνει το υπουργείο Οικονομικών. Η λογική του Φορέα, όπως περιγράφεται στο άρθρο 218 του νόμου, είναι να αποτρέψει τις εξώσεις των κόκκινων οφειλετών από την πρώτη κατοικία τους. Για τον λόγο αυτό, ο Φορέας θα αγοράζει την πρώτη κατοικία από τον δανειολήπτη, απομειώνοντας ή μηδενίζοντας το υπόλοιπο της οφειλής και στη συνέχεια ο οφειλέτης θα έχει την δυνατότητα να το μισθώσει για διάστημα 12 ετών, μετά το πέρας των οποίων θα έχει το δικαίωμα επαναγοράς του, εφόσον έχει ανακάμψει οικονομικά. Ο φορέας επρόκειτο αρχικά να έχει ολοκληρωθεί και να λειτουργεί από τα μέσα του 2023, κάτι που τελικά δεν συνέβη, με αποτέλεσμα η έναρξη να μετατεθεί για περίπου ένα έτος αργότερα.

Ρήγμα στις σχέσεις Ten Brinke με Φουρλή;

Μαθαίνω ότι η Ten Brinke, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, με προεκτάσεις της επιχειρηματικής της δραστηριότητας στον κατασκευαστικό τομέα, τα «έσπασε» με τον Φουρλή στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου επρόκειτο να κατασκευάσει για λογαριασμό του το νέο εμπορικό κέντρο, που θα διαχειρίζεται η εταιρεία ακινήτων του ομίλου Φουρλή, Trade Estates. Πρόκειται για μία εξέλιξη που με κάποιο τρόπο θα έλεγε κανείς ότι προκαλεί έκπληξη στην αγορά, καθότι έως τώρα ο Φουρλής ανέθετε την ανάπτυξη και κατασκευή όλων των εμπορικών πάρκων στην Ten Brinke, κάτι που επρόκειτο να συμβεί και στην προκειμένη περίπτωση. Ωστόσο φαίνεται ότι τα πράγματα εξελίσσονται πολλές φορές και πέραν του αναμενόμενου.