Οργισμένος ήταν -και παραμένει- έμαθα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την κίνηση του Βρετανού ομολόγου του Σούνακ να ακυρώσει την συνάντησή τους στο Λονδίνο. Αυτό ήταν θέμα συζήτησης και χθες στο πρωθυπουργικό επιτελείο, όπου και αξιολογήθηκε η νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την κίνηση του Ρίσι Σούνακ σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Οι προσπάθειές μας εννοείται δε θα σταματήσουν» μου είπαν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις κινήσεις, που έχουν γίνει σε πολλά επίπεδα το τελευταίο διάστημα, για να ενισχυθεί το ελληνικό αίτημα, που, όπως μου διευκρίνιζαν, είναι παράλληλα και διεθνές αίτημα, λόγω της οικουμενικότητας του ζητήματος.

Τρέχουμε

Η επιστροφή από το Λονδίνο, όμως, σήμανε και την εστίαση στα σημαντικά θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας που υπάρχουν για την κυβέρνηση σε μια σειρά ζητημάτων, όπως π.χ. το φορολογικό νομοσχέδιο που συναντά πολλές αντιδράσεις. Η κυβέρνηση, όπως μου είπαν από το Μέγαρο Μαξίμου, έχει την ευκαιρία λόγω και των εσωκομματικών προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αξιοποιήσει αυτή την περίοδο, για να περάσει μια σειρά από νομοσχέδια κρίσιμα. «Τρέχουμε και έχουμε μπροστά μας μόνο τα προβλήματα. Δε βλέπουμε την αντιπολίτευση και δεν μας νοιάζει τι κάνει» μου ανέφερε κεντρικός υπουργός.

Επένδυση το πολιτικό κενό

Ουσιαστικά, όπως μου ανέφερε ο συνομιλητής μου, η κυβέρνηση επενδύει στο πολιτικό κενό που υπάρχει, ώστε να κάνει υπερβάσεις και να περάσει νομοσχέδια που πραγματικά θα φέρουν σημαντικές αλλαγές. Προς το καλύτερο λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, προς το χειρότερο αντικρούει η αντιπολίτευση – όποια αντιπολίτευση συνεχίζει να υπάρχει. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για νομοθετήματα που δημιουργούν νέα δεδομένα στην ελληνική κοινωνία, όπως αυτό για την έλευση των ξένων πανεπιστημίων με την ίδρυση παραρτημάτων τους εδώ, κάτι που θα σημάνει και υπέρβαση του συνταγματικού κωλύματος του άρθρου 16.

Η οπτική Κασσελάκη

«Εμείς θα είμαστε εντός και εκτός Βουλής, για να ελέγχουμε την κυβέρνηση» μου είπε στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, που θεωρεί ότι πλέον, μετά τα όσα έγιναν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κατάσταση έχει καθαρίσει. «Καθάρισε η ήρα από το σιτάρι» μου ανέφερε, χρησιμοποιώντας αυτή την παλαιά ρήση, για να μου εξηγήσει ότι από εδώ και πέρα ο Στέφανος Κασσελάκης έχει λυμένα τα χέρια του, για να κάνει πολλά πράγματα, ώστε να ανασυντάξει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και μάλιστα, όπως μου είπε, θα γίνουν και άλλες κινήσεις, όπως αυτή προχθές με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, που θα δίνουν την εικόνα της επανασυσπείρωσης και της συνεργασίας ευρύτερων δυνάμεων.

Νέα Κ.Ο. με άρωμα ΣΥΡΙΖΑ

Τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας αποφάσισαν χθες οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλος Νάσος, Πέρκα Πέτη, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τζούφη Μερόπη, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φερχάτ Οζγκιουρ, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξης. Το προεδρείο της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει ως εξής: Πρόεδρος Κ.Ο. ο Αλέξης Χαρίτσης, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νάσος Ηλιόπουλος, Γραμματέας Κ.Ο. η Πέτη Πέρκα.

Βαφτίσια τη Δευτέρα

Η επίσημη ανακοίνωση μαζί με το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα αποφασίστηκε μια σειρά δημοσίων εκδηλώσεων, που, στο πλαίσιο και της συζήτησης του προϋπολογισμού, θα παρουσιαστεί ένα συνεκτικό σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα, όπως λένε.

Η πρώτη εμφάνιση

Οι 11 αποχωρήσαντες βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, όπως λένε, συναντήθηκαν χθες στις οκτώ το βράδυ και είχαν διαβούλευση μπροστά στην ανάγκη συγκρότησης εναλλακτικού σχεδίου απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν. Στόχος του συντονισμού τους ήταν η δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας, που θα εκφράζει, σύμφωνα με τους ίδιους, μία σύγχρονη προοδευτική, αριστερή και οικολογική πολιτική πρόταση. Η πρώτη εμφάνιση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και αυτό έχει σημασία, καθώς οι περισσότεροι ήταν υπουργοί και έτρεξαν το μνημόνιο.

Συμμαχία με Κόκκαλη

Σκοπός τους είναι η δημιουργία νέου κόμματος, το οποίο θα συνεργαστεί και με άλλα σχήματα, όπως αυτό που θα δημιουργηθεί από τον Πέτρο Κόκκαλη, με στόχο τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024. Μέχρι τότε όμως υπάρχει δρόμος. «Η συζήτηση του προϋπολογισμού των επόμενων ημερών θα δώσει την πρώτη ευκαιρία για μία μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, με ταυτόχρονη τεκμηρίωση αυτής της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης» αναφέρουν.

Στις Ευρωεκλογές η Αχτσιόγλου;

Μια που έγινε αναφορά στις Ευρωεκλογές, ανοίγει μια παρένθεση και σας μεταφέρω μια πληροφορία που έφτασε στα αυτιά μου και θέλει τη νέα κίνηση των 11 να σκέφτεται να αξιοποιήσει την Έφη Αχτσιόγλου στο ψηφοδέλτιο, που θα καταρτίσει για τις εκλογές του Ιουνίου. Δεν κατάφερα να μάθω αν το πρότεινε η ίδια η Αχτσιόγλου ή κατέληξαν εκεί μετά από διαβουλεύσεις, αλλά η σκέψη είναι να μπουν απευθείας στα βαθιά με αιχμή του δόρατος -μαζί με τον Ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη– την έμπειρη Αχτσιόγλου. Ίδωμεν.

Το σύνθημα τους

Προτάσσουν το σύνθημα: «Για πολιτική της ευθύνης και της ελπίδας. Συνεχίζουμε» και σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βιώνει μια διαλυτική κρίση. Η κριτική τους είναι σκληρή, καθώς αναφέρουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά, αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. «Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος…». Ιδιαίτερη σημασία έχει η σημείωση ότι η φιλοδοξία τους είναι να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου, που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο, που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών.

Η Ιστορία θα τους κρίνει

Όλα αυτά είναι δικαιολογίες με το αναγκαίο περιτύλιγμα κατά την ηγετική ομάδα υπό τον Κασσελάκη, μόνο που δεν υπάρχει και πολιτικό περιεχόμενο. «Είναι δύσκολο ν’ απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου, που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία. Η Ιστορία θα κρίνει».

Νέα αναφορά από Σαμαρά

Μέσα σε τρεις μόλις ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «χτύπησε» ξανά για τα εθνικά μας ζητήματα και το Κυπριακό, κάνοντας ειδική αναφορά στα ελληνοτουρκικά. Συγκεκριμένα στο χθεσινό χαιρετισμό του -με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα- στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηκωστή «7 προεδρικά πορτραίτα» [ενν. τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας] ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε σε συνέχεια της συνέντευξής του στην Καθημερινή της Κυριακής ότι δίχως την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει καμιά πρόοδος στα ελληνοτουρκικά. Με αιχμηρό τρόπο αναφέρθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι έχει την αντίληψη του πειρατή, εκείνου που δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο. Και πρόσθεσε: «Βεβαίως και θέλουμε διάλογο, όχι όμως παράδοση». Και όλα αυτά λίγες μόνο ημέρες πριν την άφιξη του προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που συζητούν μεταξύ τους για ποιο λόγο, γιατί τώρα ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί ν’ «απασφαλίσει», ωστόσο μιλά σίγουρα στο εθνικοπατριωτικό αίσθημα μερίδας των πολιτών, εκφράζει ένα σημαντικό κομμάτι της ΝΔ αλλά και του κομματικού ακροατηρίου και συνεπώς δεν θεωρείται καθόλου τυχαία η χρονική επιλογή σε πολιτικό επίπεδο. Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί. Ενοχλείται; Θα δείξει.

Δημόσια παρέμβαση από Καραμανλή

Μια ακόμη δημόσια παρέμβαση αναμένουμε με ενδιαφέρον πολύ σύντομα από τον Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός θα ανέβει στην Αλεξανδρούπολη στις 10 Δεκεμβρίου, προκειμένου να παραστεί και να μιλήσει σε μια ακόμη παρουσίαση βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη που τον αφορά, καθώς πρόκειται για το πόνημα που φέρει τον τίτλο «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή». Το βιβλίο κάνει εκτενή αναφορά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και στον γνωστό ελληνορωσικό αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που ποτέ δεν υλοποιήθηκε, αν και προγραμματίστηκε από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή. Πάντως, ούτως ή άλλως ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να ανεβαίνει όλο και πιο συχνά στη Θράκη από ‘δω και πέρα, καθώς ως γνωστόν έχει αναλάβει πλέον και Πρόεδρος της ΣΕΚΕ, της Συνεταιριστικής Οργάνωσης Καπνοπαραγωγών, που βρίσκεται στην Ξάνθη.

Ούτε ένα τηλεφώνημα από τον Αλέξη

Παράπονα έχουν, όπως μαθαίνω, από τον Αλέξη Τσίπρα αρκετά σημαίνοντα στελέχη που αποχώρησαν πρόσφατα απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, γιατί αν και τόσα χρόνια ήταν φίλοι και συνεργάτες που τον στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την περίοδο της διακυβέρνησής του, τώρα δεν τους έχει κάνει ούτε ένα τηλέφωνο, να μάθει τις θέσεις τους και τον τρόπο που βλέπουν τις εξελίξεις στον χώρο της Αριστεράς. Ποιοι είναι αυτοί; Ο Νίκος Βούτσης, για παράδειγμα, που διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής από τον Οκτώβριο του 2015 έως το 2019, που έχασε τις εκλογές το κόμμα. Ο Γιώργος Σταθάκης με τον οποίο συνομιλούσαν σχεδόν καθημερινά, όταν είχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομίας και ακολούθως αυτό του Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ομοίως και ο Αριστείδης Μπαλτάς δεν έχει καμία επικοινωνία με τον τέως πρωθυπουργό, αν και είχαν κάποτε επίσης συχνή επικοινωνία, όχι μόνο γιατί ο πανεπιστημιακός καθηγητής ήταν υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού αλλά και γιατί θεωρείται σημαντικός εκπρόσωπος του χώρου της προοδευτικής διανόησης. Η λίστα είναι μακριά και πλέον οι πάλαι ποτέ συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μιλάνε με πικρία για τον ίδιο.

Ο Μιχάλης Σάλλας στα ψάρια

Το Lyktos Group, συμφερόντων του πρώην μεγαλοτραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα είναι αυτό που έχει βάλει στο «μάτι» τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες. Η εταιρεία βρίσκεται αυτή την περίοδο σε φάση εξυγίανσης και εάν όλα εξελιχθούν ομαλά με θετική απόφαση του αρμόδιου Πρωτοδικείου που θα εξετάσει την υπόθεση, ο επιχειρηματίας και επενδυτής Μιχάλης Σάλλας θα είναι αυτός που θα αναλάβει τα ηνία στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Περισσότερα όμως για το θέμα σύντομα και εν αναμονή βεβαίως της δικαστικής απόφασης. Η συζήτηση της αίτησης εξυγίανσης της εταιρείας είναι προγραμματισμένη για τις 13 Δεκεμβρίου.

Σήμερα τα σπουδαία για τον ΑΒ

Η στρατηγική σημασία που έχει για την ΑΒ Βασιλόπουλος το νέο κατάστημα των περίπου 3.000 τετραγωνικών μέτρων στο δαχτυλίδι της Κηφισίας είναι δεδομένη. Ένα κατάστημα που καθυστέρησε να κατασκευαστεί για αρκετούς λόγους, όπως ήταν η αλλαγή διοίκησης στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ αλλά και η απότομη αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, γεγονός που απαιτούσε την αναπροσαρμογή της αρχικής συμφωνίας. Σήμερα ο Νίκος Λαβίδας, διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ, θα παρουσιάσει το κατάστημα αυτό σε δημοσιογράφους, το οποίο μπορεί είναι έτοιμο ν’ ανοίξει κι επίσημα τις πόρτες του στο κοινό. Κι όπως μαθαίνω, θα είναι το κάτι άλλο!

Πωλούνται τα «φιλέτα» της Attica Bank

Κτίρια σε κεντρικά σημεία των Αθηνών και σε περιοχές όπως είναι το κέντρο της Γλυφάδας, όπου υφίσταται ένα ολόκληρο κτίριο που κάποτε ανήκε στον Καρούζο, ο οποίος ενεπλάκη σε περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη, βγάζει προς αξιοποίηση το 2024 η Attica Bank. Το χαρτοφυλάκιό της αυτή τη στιγμή έχει αξία που υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και το 2024 με τις νέες κινήσεις πώλησης, που θα πραγματοποιήσει, θα φτάσει τα 35 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά, όμως, είναι και ένα κτίριο στην Πατησίων απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο πρόκειται να διαθέσει επίσης με δυνατότητα αξιοποίησής του είτε ως ξενοδοχείο, είτε ως κτίριο γραφείων από τον υποψήφιο επενδυτή που θα το αποκτήσει. Τα ακίνητα έχουν ζήτηση και αυτό δεν είναι κάτι άγνωστο για την αγορά. Το ενδιαφέρον όμως στην περίπτωση της Attica Bamk είναι ότι στους πρώτους εννέα μήνες του 2023 έφερε στα ταμεία της 6,5 εκατομμύρια ευρώ από ακίνητα που ήδη πούλησε. Και όπως σας είπα, έπεται συνέχεια.

Ποιος είναι ο Έλληνας που αναλαμβάνει υψηλόβαθμο πόστο στη Microsoft

Για την αγορά τεχνολογίας ο Κώστας Λουκάς δεν είναι ένα άγνωστο πρόσωπο. Κάθε άλλο. Πλέον όμως προσθέτει και άλλη εμπειρία σε υψηλόβαθμα πόστα στον κολοσσό της τεχνολογίας, καθώς ο ίδιος έχει ήδη στο ενεργητικό του 19 χρόνια σταδιοδρομίας στη Microsoft, σε ηγετικές θέσεις στην Κεντρική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ξεκίνησε αρχικά στην Microsoft Ελλάς ως Οικονομικός Διευθυντής και στη συνέχεια ως Διευθυντής Marketing και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος. Αυτή τη στιγμή όμως αναλαμβάνει καθήκοντα Περιφερειακού Γενικού Διευθυντή για τον Κεντρικό Δημόσιο Τομέα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Η συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη αποτελεί τη μεγαλύτερη περιφέρεια της Microsoft και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις δημόσιων πολιτικών και προτεραιοτήτων, με δεδομένη την παγκόσμια σημασία αγορών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μέση Ανατολή, αλλά και η ταχύτατα αναδυόμενη περιοχή της Αφρικής.

Ο Σκρέκας θα φέρει «τούμπα» την αγορά

Σημαντικές είναι οι ανατροπές που θέλει να φέρει στο λιανεμπόριο και στη λειτουργία των επιχειρήσεων ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Πρόσωπο που γνωρίζει τα πράγματα μου έλεγε ότι ο υπουργός θέλει να φέρει «τούμπα» την αγορά με καίριες παρεμβάσεις εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο. Και κυρίως στα σούπερ μάρκετ. Το ίδιο πρόσωπο μου τόνιζε τη σημασία που έχει για τη μακροημέρευση της κυβέρνησης η αντιμετώπιση της ακρίβειας και ότι εάν θέλει να έχει και νέα θητεία στις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να αντιμετωπίσει με κάθε τρόπο και κυρίως αποτελεσματικά την ακρίβεια που πλήττει αυτή τη στιγμή τη χώρα.

Η Matrix Pack και τα συμβόλαια με McDonald’s, KFC, Burger King

Η Μatrix Pack, βιομηχανία παραγωγής προϊόντων συσκευασίας της οικογένειας Πολυχρονόπουλου, συνεχίζει να αναπτύσσεται. Και από εκεί που ο τζίρος της ήταν 7,3 εκατομμύρια ευρώ το 2015, πλέον το 2025 θα φτάσει τα 170 εκατομμύρια ευρώ. Η είσοδος στην Αμερική και η συνεργασία της ελληνικής εταιρείας με μεγάλες εταιρείες στο χώρο της εστίασης και των τροφίμων όπως: η McDonald’s, η KFC, η Burger King, αλλά και η εξαγωγική της παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες αποτελούν αυτή τη στιγμή το κλειδί για τα επόμενα χρόνια. Όπως παραδέχτηκε και ο αντιπρόεδρος και εκ των βασικών μετόχων, Δημήτρης Πολυχρονόπουλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους η Αμερική είναι η μεγάλη αγορά, την οποία στοχεύει να μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια η επιχείρηση, βάζοντας και άλλον μέτοχο – ξένο επενδυτή – με τη διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, διατηρώντας ωστόσο το ποσοστό της πλειοψηφίας η δική του οικογένεια. Για την ιστορία η Matrix Pack παράγει περί τα 20 δισεκατομμύρια χάρτινα καλαμάκια το χρόνο και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων παγκοσμίως.