Η προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ και κυρίως η ομιλία του προέδρου της και πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Κυρίως έφερε στο επίκεντρο τη συζήτηση για το εάν τελικά θα σπάσει ή όχι η μια εκλογική περιφέρεια αλλά και για τα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών.

Μια περιφέρεια

Ρώτησα, λοιπόν, κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος τι θα γίνει με τον αρχικό σχεδιασμό να σπάει η επικράτεια σε περιφέρειες για τις Ευρωεκλογές. «Θα πάμε, όπως φαίνεται, με μια ενιαία περιφέρεια, όπως και το 2019. Και αυτό, διότι με περιφέρειες θα υπήρχε περίπτωση τα μικρά κόμματα να μην εκλέξουν ευρωβουλευτή, παρά το γεγονός πως θα έπιαναν το όριο». Βέβαια -για να είμαι σωστός- μου διευκρίνισε πως οι τελικές αποφάσεις είναι του πρωθυπουργού.

Ο πήχης του 33%

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, έμαθα από άλλο ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, με το οποίο ήρθα σε επαφή, έχει μεγάλη έγνοια αυτές τις εκλογές για πολλούς λόγους. Ο πιο βασικός είναι ότι θέλει να δείξει και στην ΕΕ αλλά κυρίως στο Λαϊκό Κόμμα πως έχει την απόλυτη πολιτική δυναμική στην Ελλάδα. Εξάλλου, ποτέ κανείς δεν ξέρει τι ρόλοι μπορεί να υπάρξουν μελλοντικά στους κόλπους της ΕΕ. Πού είναι ο πήχης; Σίγουρα όχι στο 41,5% των Βουλευτικών Εκλογών του 2023, αλλά στο 33% των Ευρωεκλογών του 2019.

Ο Ρέμος, ο Ρουβάς και ο Αυτιάς

Ε, αφού άνοιξα τη συζήτηση για τις Ευρωεκλογές, να σας πω μερικά τρανταχτά ονόματα που μου είπε ο πληροφοριοδότης μου. Οι δυο είναι σταρ της μουσικής, ο Αντώνης Ρέμος και ο Σάκης Ρουβάς, που ακόμα το συζητάνε και… μην εκπλαγείτε αν τους δείτε υποψήφιους. Ο σίγουρος όμως, μετά από χρόνια που το όνομά του συζητείται, είναι ο δημοσιογράφος, Γιώργος Αυτιάς, που κλείδωσε. Και σε όλα αυτά να σας επισημάνω -γιατί το έγραφα και χθες- αναζητείται η φόρμουλα με την όποια θα συνεργαστεί με τη ΝΔ ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Καλάθια» στην ΕΕ ο Ν. Παππάς

Και αφού σας αναφέρω τα περί ΝΔ, να σας πληροφορήσω και από ΣΥΡΙΖΑ μεριά ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει σχεδόν συμφωνήσει με τον γνωστό μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά, ο οποίος θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Στο Γίδι ο Κασσελάκης

Πάντως εκπλήσσει, είτε ευχάριστα είτε δυσάρεστα, ανάλογα πώς το βλέπει κανείς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ε, λέγαμε χθες για τα όσα έγιναν στην ΕΣΗΕΑ για το βιβλίο του Ξ. Κοντιάδη. Ξαφνικά έφυγε ο Στέφανος Κασσελάκης και πού πήγε; Στην ταβέρνα «Γίδι» στη Μεταμόρφωση, όπου γιόρταζαν οι δημοσιογράφοι του Documento. Χαλαρός ήταν, μου είπαν, και το μόνο πολιτικό που είπε αφορούσε τους 6+6: «Ας φύγουν αν θέλουν, αν και τους προτιμώ μαζί μου», φέρεται να είπε.

Φεύγουν οι 6+6

Και επειδή σας ανέφερα για την ανησυχία του Κασσελάκη, πήρα τηλέφωνο να ρωτήσω το χθεσινό δελτίο παρόντων και απόντων στο ΣΥΡΙΖΑ. Φεύγουν οι 6+6 και δεν αποκλείεται αυτό να γίνει από σήμερα έως την Παρασκευή. Γι’ αυτό και αποφεύγουν δημόσιες παρεμβάσεις.

Κάνει πίσω η Αχτσιόγλου;

Η αλήθεια είναι πως η εσωκομματική Ομάδα των επονομαζόμενων «6+6», την οποία ελέγχει η Έφη Αχτσιόγλου, ασφυκτιά εντός του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό είναι γνωστό. Περιμένει λίγο ακόμη, αφενός για να «ροκανίσει» λίγο ακόμη από το πολιτικό κεφάλαιο του νέου προέδρου Κασσελάκη και αφετέρου για να οριστικοποιηθεί πως με την έξοδο θα μπορέσει να σχηματιστεί νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί τη σύμπραξη τουλάχιστον 10 βουλευτών. Πληροφορίες αναφέρουν πως επί της ουσίας η δεκάδα έχει βρεθεί, απλώς ακόμη δεν έχει κλειδώσει. Το ερώτημα όμως είναι, ποιος θα ηγηθεί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ανεξαρτητοποιηθέντων από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία; Μην το δένετε ότι θα είναι η Έφη Αχτσιόγλου. Η πρώην υπουργός μετά την ήττα της στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φαίνεται να έχει κάνει ένα βήμα πίσω. Όσοι τη γνωρίζουν λένε πως της στοίχισε αρκετά η ήττα από τον Κασσελάκη. Λογικό… Όλο το καλοκαίρι, μετά τις βουλευτικές εκλογές, φάνταζε το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την ηγεσία, και στην τελευταία «στροφή», εμφανίστηκε ένας νεαρός Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και πήρε το «μαγαζί». Δεν αποκλείεται, λοιπόν, τα ηνία της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας να τα πάρει ο Αλέξης Χαρίτσης, που άλλωστε διατηρεί άριστες σχέσεις με την Αχτσιόγλου.

Θα κάνετε κόμμα;

Την ίδια στιγμή που τηλεφώνησα για τους 6+6 κατηφόριζα προς τα Εξάρχεια, όπου είδα το Νίκο Βούτση και τον Πάνο Σκουρλέτη να βγαίνουν από το γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Συζητούσαν τα επόμενα βήματα. Και όπως προχωρούσε ο Π. Σκουρλέτης, τον ρωτάει δυνατά ένας θαμώνας του καφέ που είναι απέναντι από το γραφείο του Τσακαλώτου: «Θα κάνετε κόμμα;». «Θέλετε;», απάντησε γελώντας ο Σκουρλέτης κι έφυγε.

«Μπάφιασε» ο πρόεδρος;

Ας κλείσω τα πολιτικά με τη Θεσσαλονίκη. Κουρασμένος, μου μετέφεραν πως, φάνηκε στους συναδέλφους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Όπως μου έλεγαν όσοι βρέθηκαν χθες Τρίτη στην 7η Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, από όπου πέρασε κόσμος και κοσμάκης, ο «Κάπτεν Αμέρικα» έδωσε την εντύπωση ότι είναι πιο πολύ ψυχολογικά παρά σωματικά κουρασμένος από όλα όσα συμβαίνουν στο κόμμα του. Η φράση που επανέλαβε: «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ», περισσότερο αφορούσε τον ίδιον παρά τους ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρατήρησε ο «ανταποκριτής» μου στην συμπρωτεύουσα και μάλιστα μου είπε ότι το «new kid on the block», όπως τον αποκαλούν, αδημονούσε να μιλήσει για άλλα θέματα με τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου παρά για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα

Μεγάλη η κινητοποίηση από το γραφείο του Νίκου Ανδρουλάκη, για να παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι τη συζήτηση στην οποία θα συμμετείχε στο 7ο «Thessaloniki Summit». Οι στενοί του συνεργάτες ξεσκόνισαν παλιές λίστες και τηλεφωνούσαν σε πολίτες, για να τους καλέσουν. Βλέπετε η δεύτερη θέση που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει και απαιτήσεις και αυτό αποτυπώνεται και με επικοινωνιακούς όρους. Όταν μιλάει ο πρόεδρος, πρέπει από κάτω να υπάρχει κόσμος.

Χρονιά-ρεκόρ για τη Fraport Greece

Την πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα ήρθε να συνοδεύσει και η πορεία που ακολούθησαν στη χώρα τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Μάλιστα, το 2023 θα αποτελέσει χρονιά-ρεκόρ για τη Fraport Greece, καθώς η επιβατική κίνηση αναμένεται να προσεγγίσει τα 33,8 εκατ. επιβάτες σε ετήσια βάση έναντι 31,19 εκατ. το 2022. Κάτι που έγινε απολύτως σαφές μέσα από την παρουσίαση που είχαν τα στελέχη της εταιρείας χθες το μεσημέρι και συγκεκριμένα ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης της εταιρείας, Γιώργος Βήλος αλλά και ο Σάββας Καραγιάννης, επικεφαλής εταιρικής επικοινωνίας. Ο Γ. Βήλος στάθηκε στην ανοδική πορεία της επιβατικής κίνησης των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων κατά το πρώτο 10μηνο του έτους, κάτι που, όπως ο ίδιος είπε, αντανακλά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που εμπεριέχει και την αναβάθμιση των σχετικών με τον τουρισμό υποδομών όπως αυτών των αεροδρομίων. Να σημειωθεί ότι η Fraport Greece έχει επενδύσει περισσότερα από 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ για σύγχρονες και ασφαλείς πύλες εισόδου προς την Ελλάδα, ενώ σε ετήσια βάση επενδύει 50 εκατομμύρια ευρώ για τον διαρκή εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων της.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος δεν είπε την τελευταία του λέξη

Λέγεται πως η Δέλτα θα μπορούσε να ταιριάζει στο επιχειρηματικό μοντέλο του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Όχι από μόνη της βέβαια. Να μην ξεχνάμε ότι σύντομα το CVC στο οποίο ανήκει η Δέλτα, αποκτά το 100% της Δωδώνης (κατέχει σήμερα το 75%). Ενώ ο Θεοδωρόπουλος έχει και ένα σημαντικό ποσοστό συμμετοχής στη ΜΕΒΓΑΛ. Σκέφτομαι φωναχτά με τα παραπάνω, όπως σκέφτεται και όλη η αγορά, που λέει ότι μετά τις εξαγορές της ΙΟΝ, των Ελληνικών Χυμών, της Αμβροσίας και του Εδέσματος, της Νίκας, το έργο δεν έχει ακόμη τελειώσει. Άλλωστε η Bespoke Holdings, ο όμιλος συμμετοχών που έχει συστήσει ο ίδιος, πρόκειται να μπει στο Χρηματιστήριο. Κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν το 2025. Έως τότε λοιπόν υπάρχει αρκετός χρόνος ακόμα. Για πολλά…

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ επηρεάστηκε από το διεθνές περιβάλλον

Εμφανής είναι η επίπτωση των διεθνών οικονομικών συνθηκών για τον όμιλο ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ της οικογένειας Στασινόπουλου, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό προϊόντων αλουμινίου και χαλκού στην Ελλάδα και έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Αυτό λοιπόν που προκύπτει για το εννιάμηνο που πέρασε είναι ότι ο όγκος πωλήσεων για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ μειώθηκε κατά 4,6% στο εννιάμηνο του 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, αλλά διατηρήθηκε σημαντικά αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Ο τζίρος της διαμορφώθηκε στα 2,55 δισεκατομμύρια ευρώ το εννεάμηνο του 2023, μειωμένος κατά 11,2%, συγκριτικά με 2,87 δισεκατομμύρια ευρώ το εννιάμηνο του 2022, όταν και οι τιμές στο αλουμίνιο ήταν ιδιαίτερα υψηλές, ευνοώντας τα μεγέθη της. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 37,6 εκατ. ευρώ για το 9Μ’23, έναντι 164,8 εκατ. ευρώ το εννιάμηνο του 2022. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 33,4 εκατ. ευρώ για τη περίοδο Ιδιαίτερα στον κλάδο της εύκαμπτης συσκευασίας, οι πληθωριστικές πιέσεις στο τελικό προϊόν είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης με επίπτωση στην κερδοφορία της επιχείρησης. Επίσης, παρουσιάστηκε επιτάχυνση της κάμψης της ζήτησης στην αγορά του χαλκού, κάτι που επηρέασε κυρίως τον Τομέα Διέλασης Χαλκού και Κραμάτων της Elval Halcor.

Στο fund της Watewhell τα δάνεια του Τσάνταλη

Με υποχρεώσεις περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ και περίπου τα 50 εκατομμύρια από αυτά να είναι δάνεια, ακούω ότι τα δάνεια θα περάσουν στο fund Waterwheel Capital Management, το οποίο θα αναλάβει να τα διαχειριστεί και πιθανώς να διαπραγματευτεί με κάποιον ενδιαφερόμενο για να εξαγοράσει κάποια από τα κομμάτια του Τσάνταλη, πιθανότατα τα εμπορικά του σήμερα. Ακόμα δεν έχει γίνει αυτό, ωστόσο είναι κάτι που έχει ακουστεί στην αγορά και θα ολοκληρωθεί προσεχώς με τη διαχείριση των δανείων από το fund να σημαίνει πιθανότατα και ένα γενναίο κούρεμα οφειλών για να γίνει πιο ελκυστικό το «πακέτο» σε περίπτωση εξαγοράς.

Τι «έγραψε» η ΤΕΝ του εφοπλιστή Τσάκου

Η Tsakos Energy Navigation, ιδιοκτήτης περισσότερων από 50 δεξαμενόπλοιων και τριών πλοίων μεταφοράς LNG, είδε τις δραστηριότητές της να επιβραδύνουν ρυθμούς κατά τους τρεις μήνες από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο. Έτσι, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 39% το τρίτο τρίμηνο στα 31,2 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα τα όσα έκανε γνωστά και η εταιρεία. Αυτή ήταν η χαμηλότερη επίδοση κερδών της εταιρείας υπό την ηγεσία του Νικόλα Τσάκου τα τελευταία έξι τρίμηνα. Εκ διαμέτρου αντίθετη όμως ήταν η εικόνα σε επίπεδο εννεαμήνου -συμπεριλαμβανομένου δηλαδή και του τριμήνου που προαναφέραμε- καθώς κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2023, ο στόλος της ΤΕΝ απέφερε ακαθάριστα έσοδα 669 εκατ. δολάρια, 79 εκατ. δολάρια εκατ. ευρώ υψηλότερα από το πρώτο εννεάμηνο του 2022, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη ισχύ του κλάδου των δεξαμενόπλοιων. Επίσης λειτουργικά έσοδα, εξαιρουμένων των κερδών από την πώληση πλοίων, ανήλθαν σε 253 εκατ. δολάρια, 119 εκατ. δολάρια εκατ. ευρώ υψηλότερα από την ίδια περίοδο του 2022.