Παρά την προγραμματισμένη -εδώ και τουλάχιστον 20 ημέρες- αυριανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον βρετανό ομόλογό του, αργά χθες το βράδυ με δήλωσή του ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε την αιφνίδια ακύρωση του τετ α τετ εκ μέρους του Ρίσι Σούνακ χωρίς μάλιστα να τον κατονομάζει, εκφράζοντας δημόσια την ενόχλησή του. Όπως έμαθα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού χθες το απόγευμα με τον αρχηγό των Εργατικών της Βρετανίας, Κιθ Στάρμερ (ο οποίος σημειωτέον προηγείται 20 μονάδες του συντηρητικού Σούνακ), ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Μάθιου Λοτζ, ενημέρωσε τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Άννα-Μαρία Μπούρα, ότι ο Ρίσι Σούνακ έλαβε την απόφαση να ακυρώσει το προγραμματισμένο ραντεβού.

Η συνέντευξη στο BBC

Αφορμή για τη διπλωματική αυτή εμπλοκή στάθηκε μία φράση από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο ΒΒC. «Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;», διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, γεγονός που φαίνεται πως ενόχλησε τον βρετανό πρωθυπουργό. Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν «πολιτικά απρεπή» την κίνηση αυτή, αφού, όπως εξηγούσαν, ο βρετανός πρωθυπουργός μετέτρεψε ένα ζήτημα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο σε διμερές θέμα για τις δύο χώρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, τόνισε με νόημα: «Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Η άλλη ανάγνωση

Πέραν του τεράστιας εθνικής σημασίας ζητήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς η Ακρόπολη αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού, υπήρξαν και οι φωνές που «διάβαζαν» τη διπλωματική αυτή εμπλοκή και με άλλο τρόπο, θυμίζοντας την πρόσφατη (23/11/2023) ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Τουρκίας-Μεγάλης Βρετανίας. Την περασμένη Πέμπτη η τουρκική και η βρετανική κυβέρνηση δια των υπουργών άμυνάς τους υπέγραψαν στην Άγκυρα κοινή δήλωση προθέσεων ενίσχυσης των δεσμών ασφάλειας και άμυνας, εν μέσω της προσπάθειας της Τουρκίας να αγοράσει 40 αεροσκάφη Eurofighter, που παράγονται από κοινού από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία. Δεδομένου ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι πλέον αποστασιοποιημένη από τη Δύση αναζητά συμμαχίες παντός τύπου. Αντιστοίχως, αποκλεισμένη είναι και η Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 και ψάχνει οδούς αναβάθμισης της τουρκικής αεροπορίας. Είναι σαφές ότι τα μαχητικά αυτά πέμπτης γενιάς αποτελούν βασικό σημείο τριβής.

Τα αντανακλαστικά του Κασσελάκη

Η πολιτική απρέπεια του Σούνακ έφερε πιο κοντά, έστω και για λίγο, τον Μητσοτάκη με τον Κασσελάκη -μετά την ανακοίνωση του δεύτερου έπειτα από τις χθεσινές έκτακτες εξελίξεις από τη Βρετανία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε αντανακλαστικά μπροστά σε ένα εθνικό ζήτημα «που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού», όπως έγραψε στο «X». Ο Κασσελάκης έβγαλε ένα ενωτικό μήνυμα, βάζοντας το «εμείς» πάνω από το «εγώ». Οι συνειρμοί είναι εύκολοι. Η κίνησή του, εκτός από ουσία, έβγαλε και αρκετή επικοινωνία. Ακολούθησε, αρκετή ώρα αργότερα, η τοποθέτηση του Δημήτρη Μάντζου, του ΠΑΣΟΚ – με τζούρα αντιπολίτευσης όμως.

Πάει για ψήφο κατά συνείδηση

Στο άλλο μέτωπο τώρα, αυτό των ομόφυλων ζευγαριών, δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό στην τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Φιλόθεου, μεταφέροντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για στενότερη συνεργασία με την εκκλησία. Όλα αυτά την ώρα που το θέμα της αναγνώρισης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τον ίδιο τον Μάκη Βορίδη να δηλώνει την πρόθεσή του να παραιτηθεί, εάν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Αντιστοίχως και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι δε θα ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, εξηγώντας ότι πρέπει «να στηρίξουμε την “πυρηνική” οικογένεια». Στον αντίποδα, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης διαμηνύει ότι δεν πρέπει να κάνει πίσω η κυβέρνηση, αλλιώς θα παραιτηθεί ο ίδιος. Μαθαίνω, όπως σας έλεγα χθες, ότι ενισχύεται η ιδέα όταν έρθει το νομοσχέδιο στη βουλή να ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ κατά συνείδηση, προκειμένου να υπάρξει ελευθερία και να μπορούν να εκφραστούν όλα τα ακροατήρια… Όπως και να έχει τα κοινοβουλευτικά μαθηματικά βγαίνουν, καθώς υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας.

Κινδυνεύει να χάσει ακόμη και τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως γνωστόν εξέλεξε 47 βουλευτές στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, αλλά αυτή τη στιγμή του έχουν απομείνει μόλις 36, μετά τις αποχωρήσεις όσων διαφωνούν με τον τρόπο που προεδρεύει ο Στέφανος Κασσελάκης. Τι θα συμβεί αν απωλέσει άλλους πέντε βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ; Χάνει τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων των προνομίων που απολαμβάνει από τον Κανονισμό της Βουλής. Βλέπετε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής διαθέτει 32 βουλευτές και εάν συνεχίσει να φυλλορροεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει αυτό αξιωματική αντιπολίτευση. Δε θα περιμένει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές η Χαριλάου Τρικούπη, για να διαπιστώσει εάν και κατά πόσο θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Μαζί με τον τίτλο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει και το αρκετά ευρύχωρο γραφείο στο ισόγειο της Βουλής, που χρησιμοποιεί σχεδόν καθημερινά ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η φωτογραφία του Βρούτση με τον Κωνσταντέλια

Το χθεσινό βράδυ πέρασα μια βόλτα από το Μέγαρο Μουσικής. Εκεί, η ποδοσφαιρική κοινότητα είχε φορέσει τα καλά της για την 42η γιορτή του ΠΣΑΠΠ. Αναμένουμε να δούμε τις 7 μεταρρυθμίσεις που θα αναγγείλει τις επόμενες ημέρες ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, όπως είπε στο χαιρετισμό του. Στο περιθώριο των βραβεύσεων, ο υπουργός «απομόνωσε» τον Γιάννη Κωνσταντέλια και ζήτησε να τον βγάλουν μια φωτογραφία με το ταλέντο του ΠΑΟΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Απ’ όσα κατάφερα ν’ ακούσω, του έδωσε και συμβουλές για σκληρή δουλειά και ταπεινότητα. Λίγο νωρίτερα, ο Γ. Βρούτσης σε κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον διευθυντή ΕΚΕ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Νίκο Γαβαλά, συζητούσε πώς θα μπορούσε ν’ αντιγραφεί η καινοτόμα υπηρεσία της ακουστικής περιγραφής, που εφαρμόζεται στα εντός έδρας παιχνίδια των Πειραιωτών.

Στηρίξτε τους αθλητές

Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αθλητές και αθλήτριες όχι τόσο γνωστούς, ενώ θα έπρεπε, γιατί εκτός από το ταλέντο τους διαθέτουν ήθος και αστείρευτη δύναμη. Ο κόσμος του ποδοσφαίρου δεν είναι μόνο οι μεγάλες ομάδες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Είναι και πολλά παιδιά που αγαπούν εξίσου αυτό που κάνουν. Στηρίξτε τους αθλητές. Το αξίζουν!

Να και μια εκδήλωση που ξεκίνησε στην ώρα της

Εντύπωση μου έκανε, και θέλω να σταθώ σε αυτό, πως η εκδήλωση του ΠΣΑΠΠ ξεκίνησε την προγραμματισμένη ώρα! Δεν είναι υπερβολή να πω πως στη μετά covid εποχή έχω παρευρεθεί σε δεκάδες καλέσματα. Δε θυμάμαι, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, να έχει ξεκινήσει κάποια εκδήλωση στην ώρα της. Μήπως το προφανές να μην αποτελεί είδηση;

Παυλίδης εναντίον Παυλίδη

Ενδοοικογενειακή διαμάχη με δικαστικές προεκτάσεις βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό στη μεγαλύτερη βιομηχανία μαρμάρου της Ελλάδας, τα Μάρμαρα Παυλίδη. Η μία πλευρά είναι αυτή του επικεφαλής της εταιρείας, Χριστόφορου Παυλίδη, ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο επαναγόρασε την εταιρεία από την ECM Partners, στην οποία είχε πουληθεί. Απέναντί του αυτή τη στιγμή βρίσκονται τα αδέρφια του, Χριστίνα και Κυριάκος Παυλίδης, οι οποίοι κάνουν λόγο για προσπάθεια του πρώτου να τους «εξώσει» τεχνηέντως από τα πεπραγμένα της εταιρείας. Τα λατομεία της εταιρείας βρίσκονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, ενώ παράγει περισσότερους από 300.000 τόνους ακατέργαστων όγκων μαρμάρου ετησίως και 600.000 τ.μ. επεξεργασμένου μαρμάρου ανά έτος, με δυνατότητα παραγωγής που αγγίζει το 1.000.000 τ.μ. Η έδρα και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στην Δράμα, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εξόρυξης λευκού μαρμάρου παγκοσμίως, με διάθεση προϊόντων σε περισσότερες από 40 χώρες.

Το νέο και το επόμενο εργοστάσιο της Thrakon

Εγκαίνια με κάθε επισημότητα έκανε χθες το απόγευμα στο νέο της εργοστάσιο στα Οινόφυτα η βιομηχανία παραγωγής χρωμάτων και οικοδομικών υλικών, Thrakon, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικούς παίκτες στην εγχώρια αγορά με εκτόπισμα και σε εξαγωγές. Το νέο εργοστάσιο θα παράγει κονιάματα, δηλαδή προϊόντα όπως σοβάδες, στεγανωτικά, τσιμεντόστοκους και άλλα. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία μεγαλώνει το παραγωγικό της εκτόπισμα σε έναν κλάδο που είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και σήμερα κυριαρχεί η Isomat ως πρώτη δύναμη της αγοράς, ενώ επιχειρήσεις όπως η Thrakon και η Isomat επιδιώκουν να αναλάβουν ακόμα πιο ισχυρή θέση τα επόμενα χρόνια, κερδίζοντας πόντους από τους ανταγωνιστές τους. Η Thrakon, όμως, δε σταματάει εκεί, καθώς ετοιμάζει και έβδομο εργοστάσιο στην Ελλάδα, στην Ορεστιάδα, το οποίο θα λειτουργήσει το 2025 και θα παράγει εξηλασμένη πολυστερίνη, ένα νέο προϊόν που θα βάλει στη γκάμα της. Για την ιστορία, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο Σουηδός επιχειρηματίας, Jon Sjoborg, ο οποίος συνέχισε το όραμα του πατέρα του, που ξεκίνησε να επενδύει στην Ελλάδα, για να λάβει τη σκυτάλη σήμερα ο ίδιος.

Ο πάντα δραστήριος Αραμπατζής

Ο δαιμόνιος και πάντα δραστήριος επιχειρηματίας, Μιχάλης Αραμπατζής, δεν μένει ποτέ ανενεργός. Ήταν αυτός που δημιούργησε την εταιρεία Ελληνική Ζύμη, την οποία πούλησε στο αμερικανικό fund CVC και τον όμιλο Vivartia, αλλά και εκείνος που συμμετέχει μετοχικά στην εταιρεία υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας, Wonderplant, στη Δράμα μαζί με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, τον εκ των ιδρυτών της Goody’s, Αχιλλέα Φώλια και τον Σταύρο Νένδο της εταιρείας αρτοποιημάτων Select. Αυτή τη φορά μαθαίνω ότι ο Αραμπατζής ανοίγεται σε ένα καινούργιο αντικείμενο, αυτό των logistics. Ο κλάδος αυτός παρουσιάζει ζωηρό ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα και μάλιστα από εταιρείες τροφίμων ή μη, που αναζητούν αποθήκες και διανομείς για τα προϊόντα τους. Με δεδομένη την εμπειρία που διατηρεί ο Μιχάλης Αραμπατζής στην αγορά δημιούργησε την εταιρεία Αραμπατζής Logistics Α.Ε. με αντικείμενο τη διανομή τροφίμων, είτε εντός είτε εκτός ψυγείου, στην οποία εκτός από τον ίδιο, με ποσοστό 20%, οι υπόλοιπες μετοχές μοιράζονται στα παιδιά και σε μέλη της οικογένειάς του.

Μεγάλο αγκάθι για τη Folli Follie τα ακίνητα

Περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ πιο αδύναμη είναι η Folli Follie, όσο παραμένουν δεσμευμένα τα ακίνητά της. Τόση είναι άλλωστε και η αξία των ακινήτων αυτών. Και παρά το γεγονός ότι τυπικά η εξυγίανση εγκρίθηκε και δημιουργήθηκε η νέα εταιρεία των ομολογιούχων, Opsco, όπου μεταβιβάστηκαν όλα τα σήματα και οι λειτουργίες της παλιάς, «αμαρτωλής» Folli Follie των Κουτσολιούτσων, δεδομένου ότι η εξυγίανση προβλέπει και τη μεταβίβαση των ακινήτων στη νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε, κάτι το οποίο μπλοκάρει μία δικαστική απόφαση, το εγχείρημα (της εξυγίανσης) φαντάζει αβέβαιο. Αυτά τουλάχιστον υποστήριζε ο υπηρεσιακός διευθύνων σύμβουλος τόσο της παλιάς Folli Follie όσο και της νέας εταιρείας, Opsco, Γιώργος Σάμιος, μιλώντας χθες σε κλειστό κύκλο δημοσιογράφων.