Αποσυντονισμένους τους είδα λίγο τους υπουργούς χθες βγαίνοντας από το υπουργικό συμβούλιο και δεν ξέρω γιατί. Αιφνιδιάστηκαν και εκείνοι από την εξαγγελία του πρωθυπουργού για την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές; Είναι πιεσμένοι από την ένταση του κυβερνητικού έργου; Το λέω, γιατί ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μπερδεύτηκε και πήγε να μπει στο αυτοκίνητο του Κυριάκου Πιερρακάκη, άλλος υπουργός πήρε λάθος κινητό φεύγοντας, καθώς -ως είθισται- οι συμμετέχοντες αφήνουν τα κινητά τους εκτός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης (προς αποφυγή διαρροών) και τα παίρνουν πάλι μετά τη λήξη, και έτσι επέστρεψε, για να πάρει το σωστό.

Κούτες, κούτες, κούτες…

Εν τω μεταξύ, ξαφνικά είδα κουβαλούσαν κάτι κούτες και φαγώθηκα να μάθω το περιεχόμενό τους. Σκεφτόμουν, μήπως περιείχαν υλικό για τη συνέντευξη Τύπου, που θα ακολουθούσε στο Υπουργείο Εσωτερικών, για τις λεπτομέρειες της επιστολικής ψήφου, αλλά τελικά έπεσα έξω. Οι κούτες είχαν ως αποδέκτη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και περιείχαν υλικό για εκδήλωση, που θα λάμβανε χώρα στο υπουργείο.

Ο αιφνιδιασμός Μητσοτάκη

Με άκρα μυστικότητα προετοιμάστηκε το σχέδιο για την επιστολική ψήφο που θα εφαρμοστεί στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αιφνιδίασε χθες σχεδόν όλους τους υπουργούς πλην του στενού επιτελείου και της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως. Ο Πρωθυπουργός είχε συζητήσει το θέμα με τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου και τον έτερο υπουργό Άκη Σκέρτσο, καθώς θεώρησε ότι είναι μια πρώτη μεγάλη κίνηση μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος, άκρως πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα.

Κλειδί ο Λιβάνιος

Σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη απόφαση έπαιξε, εκτός από την υπουργό Εσωτερικών, με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολύ καλή χημεία, και ο Θοδωρής Λιβάνιος, ένα πρόσωπο που συνδέεται χρόνια με τον πρωθυπουργό και ήταν την προηγούμενη τετραετία στον σκληρό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Θ. Λιβάνιος, που θεωρείται από τους εκλογολόγους που εμπιστεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνεργασία με τη Ν. Κεραμέως θα τρέξει αυτό το ιδιαίτερα απαιτητικό πρότζεκτ.

Η ενιαία περιφέρεια και ο σταυρός

Παρά τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούσαν για σπάσιμο της επικράτειας σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, τελικά, όπως σας είχα προϊδεάσει εδώ και καιρό, θα ισχύσει το σενάριο της μιας ενιαίας εκλογικής περιφέρειας. Αυτό έγινε για πολύ συγκεκριμένους λόγους που έχουν σχέση με την ισονομία και την ισότητα, καθώς εάν έσπαγε η χώρα σε περιφέρειες, υπήρχε κίνδυνος τα μικρότερα κόμματα να μην είχαν εκπροσώπηση. Έτσι, ξεπεράστηκε αυτό το εμπόδιο και επίσης επικράτησε και η άποψη του σταυρού και όχι της λίστας, δηλαδή του διορισμού επί της ουσίας. Σταυρός σημαίνει τρέξιμο στην επικράτεια, μια διαδικασία που θεωρείται ιδιαίτερα κοπιαστική.

Τα πρώτα ονόματα στη ΝΔ

Και επειδή είπαμε για ενιαία περιφέρεια και σταυρό, η συζήτηση πάντα περιστρέφεται γύρω από πρόσωπα και υποψηφιότητες. Η ΝΔ έχει μια ομάδα συγκροτημένη, από την οποία -με όσα ακούω- θεωρώ ότι θα είναι υποψήφιοι σχεδόν όλοι εκτός από ένα ή δυο πρόσωπα. Απορία έχω ακόμα όμως, να πω την αλήθεια, για τη Μαρία Σπυράκη. Από τα καινούργια ονόματα που ακούω θα σημειώσετε το όνομα του συνεργαζόμενου Ανδρέα Λοβέρδου, όπως μαθαίνω, κάτι που θα το δούμε εκεί στις αρχές του έτους. Τα άλλα ονόματα, που θέλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα τα συναντήσει κατ’ ιδίαν μετά τις γιορτές και θα βάλει την προσωπική του σφραγίδα. Ξέρω ότι θέλει τη Μαρία Μπεκατώρου. Από ‘κει και πέρα περιπτώσεις τύπου Σάκη Ρουβά και Αντώνη Ρέμου, δε νομίζω πως θα περάσουν ούτε ως προτάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου – ούτε όμως νομίζω πως θέλουν και οι ίδιοι να το τολμήσουν. Στην πολιτική, βέβαια, ποτέ μη λες ποτέ, αλλά τα συγκεκριμένα δύο είναι εξαιρετικά απίθανα σενάρια. Πάντως έχουν κλειδώσει ήδη δυο δημοσιογράφοι: ο ένας είναι ο Γιώργος Αυτιάς, που μετά τις γιορτές, όπως μαθαίνω, δεν αποκλείεται να παραιτηθεί κιόλας από το ΣΚΑΪ και ο άλλος είναι ο Δημήτρης Τσιόδρας, που είναι στο Μέγαρο Μαξίμου και τον βλέπουμε πολύ συχνά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες να κάνει δηλώσεις και εμφανίσεις στο πλαίσιο της ενίσχυσης και της υποψηφιότητάς του.

Ο Παππάς με ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά, ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να ανανεώσει πλήρως την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή. Και να μην ήθελε, εκ των πραγμάτων θα το έκανε, καθώς έχουν αποχωρήσει οι περισσότεροι. Εκτός ο Αλέξης Γεωργούλης για μη πολιτικούς λόγους, για πολιτικούς λόγους εκτός ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Στέλιος Κούλογλου, ο Πέτρος Κόκκαλης. Μια διαλυμένη ομάδα. Ποιος έμεινε; Η Έλενα Κουντουρά, που θα είναι εκ νέου υποψήφια, όπως μαθαίνω και ο Κώστας Αρβανίτης, που επίσης θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα. Ποιος θα είναι το νέο πρόσωπο; Έχει κλειδώσει ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, ενώ για να ενδυναμώσει το ψηφοδέλτιο, γιατί αυτές οι εκλογές είναι στοίχημα και για τον ίδιο τον Κασσελάκη, ενδέχεται να είναι υποψήφιος και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η Έφη στις Βρυξέλλες

Τι άκουσα όμως χθες, για δεύτερη φορά, από τα συριζαίικα συστήματα; Η Έφη Αχτσιόγλου, μεταδίδουν διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι εννοείται με το νέο κόμμα, αφού αποχώρησε και συμμετέχει στην Κ.Ο., αλλά σκέπτεται να είναι υποψήφια για την Ευρωβουλή. Σας το έγραψα προχθές με τίτλο η έκπληξη με Αχτσιόγλου, αλλά σήμερα το σενάριο ενισχύθηκε από μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Ρώτησα ανθρώπους που την ξέρουν και μου το διέψευδαν, αλλά πολλές φορές όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

Τα χαμόγελα

Με πολλά χαμόγελα είδα χθες τον Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και όρθιοι οι βουλευτές και όλοι σχεδόν έσπευσαν να τον χαιρετήσουν. Αυτός ευδιάθετος τους χαιρέτησε όλους και προτίμησε να καθίσει με τον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη. Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλοί υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη έσπευσαν να τονίσουν την παρουσία του Τσίπρα στην Κ.Ο., ώστε να σημειώσουν πως στηρίζει το νέο πρόεδρο, και ακούγονταν πολλά «γαλλικά» για όσους έφυγαν, με τον πιο ήπιο χαρακτηρισμό να είναι αυτός περί αποστατών.

Η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ

Και επειδή σας είπα για χαμόγελα, αυτά υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, έμαθα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, που πήγε χθες για συνέντευξη στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στο Mega, με παρέμβαση και του Σταμάτη Μαλέλη, που έχει κεντρικό ρόλο στο κανάλι, έμαθε νωρίς τη δημοσκόπηση που θα είχε το βράδυ το κεντρικό δελτίο. Η Metron Analysis έδειχνε το ΠΑΣΟΚ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με δυόμιση μονάδες, μια σημαντική διαφορά που επιβεβαιώνει ότι είναι μια τάση που παγιώνεται. Και εκεί έμαθα ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν αρκετά αισιόδοξος για το μέλλον και έλεγε για το ορόσημο των ευρωεκλογών.

Η συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ

Ας βάλουμε μια άνω τελεία στην πράσινη χαρά, καθώς μαθαίνω πως δουλεύεται… συνιστώσα μέσα στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη. Και εξηγούμαι: Μπορεί οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, έξι αν δεν κάνω λάθος, να δείχνουν το κόμμα δεύτερο μετά από 11 χρόνια, αλλά υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση, που θεωρεί πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καρπωθεί αυτό που θα έπρεπε μετά το φαινόμενο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ και περιμένει στη γωνιά. Από την άλλη, οι «μονόχνοτες» πρακτικές του Ανδρουλάκη, που αν δεν είσαι στην ομάδα του, δύσκολα… υπάρχεις, δίνουν το περιθώριο για ζυμώσεις και διεργασίες. Ηγετικό ρόλο παίζει ένα στέλεχος με εμπειρία, αλλά και με διαλειμματική παρουσία στη Βουλή. «Τόση εμπειρία ώστε να μπορέσει να ροκανίσει τον αρχηγό;», ρώτησα. «Εξαρτάται τις συμμαχίες και τις προθέσεις, συνολικά», μου είπε η πηγή μου. Σε αυτό το σημείο να σας πω πως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει τον πήχη των Ευρωεκλογών στο 20%. Ας το κρατήσουμε.

Η έξοδος Δραγασάκη

Και αφού λέμε πολλά για τα μελλούμενα και τα σενάρια που κυκλοφορούν, ένα από τα σενάρια που συζητείται έντονα τις τελευταίες ώρες στο ΣΥΡΙΖΑ είναι εάν φεύγει ή όχι το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Γιάννης Δραγασάκης. Μαθαίνω ότι κάτι ετοιμάζει, αλλά όσοι μιλάνε μαζί του είναι ιδιαίτερα φειδωλοί, με πολλούς, όμως, να εικάζουν ότι ίσως είναι με το ενάμιση πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Εάν γίνει, θα είναι σημαντική απώλεια.

Ο έρωτας καλά κραττεί

Και επειδή πέρα από πολιτική υπάρχει και η κοινωνική ζωή και τα κουτσομπολιά, πηγαίνοντας προς το Κοινοβούλιο για την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησα να χαιρετήσω γνωστό πολιτικό με έφεση στα κους κους. Και τι μου είπε μεταξύ άλλων; Πώς ο έρωτας γνωστού βουλευτή της αντιπολίτευσης με δημοσιογράφο, βρίσκεται στην καλύτερη φάση του. Καλύτερα και από την πρώτη φορά που ταίριαξαν.

Το έριξε στο ψαροντούφεκο

Εντατικά μαθήματα καταδύσεων και ψαροντούφεκου κάνει πρώην υπουργός και μάλιστα οι πληροφορίες μου λένε ότι τα πηγαίνει πολύ καλά. Τώρα που οι υποχρεώσεις του είναι περιορισμένες έχει περισσότερο χρόνο και ανακαλύπτει τις ομορφιές του βυθού. Ο εκπαιδευτής του έχει εντυπωσιαστεί με τις επιδόσεις του, καθώς ήδη «κατεβαίνει» στα 20 μέτρα βάθος. Το σημείο συνάντησης είναι τα λιμανάκια της Βουλιαγμένης, ο πρώην υπουργός φοράει τη στολή του και συχνά πυκνά επιδίδεται στο ψαροντούφεκο. Έτσι από τα λαβράκια της πολιτικής το «έριξε» στα λαβράκια της θάλασσας!

Ρεφενέ για τα πρώτα έξοδα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα όσων αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, που θα συγκροτηθεί την επόμενη εβδομάδα υπό τον Αλέξη Χαρίτση, θα απολαμβάνει όλα τα προνόμια που έχουν και τα κόμματα που βρίσκονται ήδη στη Βουλή: γραφεία στη Βουλή, μετακλητούς υπαλλήλους, δικαίωμα συμμετοχής στη Διάσκεψη των Προέδρων, στις Επιτροπές και τα λοιπά. Όλα, εκτός από ένα: κρατική χρηματοδότηση. Από τη στιγμή που δεν συμμετείχε στις εθνικές εκλογές το «κόμμα Χαρίτση» (ας το πούμε έτσι μέχρι να γίνουν τα «βαφτίσια») δεν δικαιούται ούτε ένα ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Και με ποιον τρόπο θα συντηρηθεί; Όπως μου είπε ένας από τους 11 βουλευτές, που θα απαρτίζουν την νέα Κ.Ο., «θα κάνουμε ρεφενέ». Κάθε μήνα, από τα περίπου 5.500 ευρώ που παίρνει ο καθένας τους, θα δίνει ένα ποσοστό (π.χ. γύρω στο το 15% ήτοι 825 ευρώ), προκειμένου να καλυφθούν τα πρώτα έξοδα. Άλλωστε, δεν θα είναι κάτι το πρωτότυπο: όλοι οι βουλευτές και ευρωβουλευτές των κομμάτων δίνουν ένα ποσοστό υπέρ του κόμματος, με εξαίρεση φυσικά τους ανεξάρτητους.

«Τα σούπερ μάρκετ τρώμε πολύ ξύλο»

Να υπερασπιστεί το ρόλο και τη λειτουργία των αλυσίδων σούπερ μάρκετ επιδίωξε ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Αριστοτέλης Παντελιάδης. Ο ίδιος, μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, σημείωσε με νόημα ότι «ως κλάδος τρώμε πολύ ξύλο, γιατί μας κατηγορούν ότι έχουμε πάρει τα λεφτά από τους Έλληνες πολίτες, τα οποία τους έχουν αφαιρέσει οι αλλεπάλληλες κρίσεις». Για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του, θέλοντας να δείξει ότι τα σούπερ μάρκετ δεν ευθύνονται για τις ανατιμήσεις στα ράφια, στάθηκε στο μειωμένο περιθώριο κερδοφορίας που αυτά έχουν, καθώς αναφέρθηκε στο γεγονός ότι την τελευταία πενταετία για το σύνολο των αλυσίδων προ φόρων υπήρχε περιθώριο καθαρού κέρδους 1,47% και οι 5 μεγαλύτερες αλυσίδες είχαν περιθώριο 1,3%, όταν διεθνώς ποσοστό κάτω από 3% θεωρείται επισφαλές. Στάθηκε από την άλλη στο γεγονός ότι ο κλάδος έχει επενδύσει 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ την τελευταία δεκαετία, στήνοντας υποδομές και φροντίζοντας τα logistics, θέλοντας να δείξει ότι ο κλάδος δαπανά χρήματα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Ποιοι κρατάνε την αγορά τσιμέντου στην Ελλάδα

Πάνω από το 80% της ελληνικής αγοράς τσιμέντου έχουν από κοινού ο όμιλος της ΑΓΕΤ Ηρακλής και ο Τιτάνας. Μάλιστα, πρόκειται για μία από τις πιο συγκεντρωμένες αγορές σε δύο μόλις παίκτες σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο επιχειρηματικό κλάδο στη χώρα. Για να σας δώσω μία αίσθηση και με βάση τα όσα είπε χθες το απόγευμα ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΓΕΤ Ηρακλής, Δημήτρης Χανής, η ΑΓΕΤ Ηρακλής διατηρεί μερίδιο 47% με περίπου 1,7 εκατ. τόνους τσιμέντου ετησίως και ο Τιτάνας περίπου 37%. Σε ό,τι αφορά τη «Χάλυψ» διατηρεί μερίδιο στα επίπεδα του 7%. Οι θυγατρικές Lafarge Beton (Ηρακλής) και Interbeton (Τιτάν) πωλούν από κοινού 1 εκατομμύρια κυβικά το χρόνο, όπου ο καθένας κατέχει περίπου από 15% μερίδιο αγοράς.

Ηρακλής: Επενδύσεις 600 εκατομμύρια ευρώ

Το ποσό φαίνεται αστρονομικό, αλλά είναι αυτό ακριβώς που σας γράφω. Τόσα δηλαδή θα επενδύσει ο όμιλος «Ηρακλής», που παράγει τα τσιμέντα και αποτελεί τη μεγαλύτερη -από πλευράς παρουσίας στην Ελλάδα- τσιμεντοβιομηχανία. Ήδη από το 2019 έως και το 2023 έχει επενδύσει 170 εκατ. ευρώ με τις εξαγορές του λατομείου και των εργοστασίων σκυροδέματος της «Χάλυψ», την εξαγορά του Λαρσινού και λοιπές επενδύσεις. Στο διάστημα των ετών 2024-2027 θα επενδύσει συνολικά 600 εκατ. ευρώ. Επενδύσεις αφορούν και σε κινήσεις για την υποκατάσταση των στερεών καυσίμων με εναλλακτικά καύσιμα. Επιπλέον να σας πω ότι πρόκειται από το παραπάνω ποσό να δαπανήσει περί τα 300 εκατομμύρια για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στο εργοστάσιό του στο Μηλάκι της Εύβοιας μέσω μονάδας χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος (carbon captureand storage) που θα δημιουργήσει.

Χτυπάει σε σημεία-φιλέτα η JTI

Εντός αλλά και εκτός του Golden Hall, στο Athens Mall αλλά και σε κομβικά σημεία με πολύ κόσμο, που αποτελεί στόχο της, κινείται όπως μαθαίνω και πληροφορούμαι η JTI με τα εναλλακτικά του τσιγάρου προϊόντα ploom x, που λειτουργούν με ράβδους καπνού, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Παπαστράτος με το Iqos. Η πολιτική που ακολουθεί φαίνεται αρκετά επιθετική και παρά τα όσα πρόσφατα είπε ο Βασίλης Βωβός, Executive Vice President, Chief Financial Officer της JTI, ότι η εμπορική πολιτική θα είναι μετριασμένη και ότι η εταιρεία δε βιάζεται να εξαπλωθεί, οι κινήσεις της δείχνουν το αντίθετο. Άλλωστε, η ελληνική αγορά έχει αρκετό περιθώριο να γυρίσει και άλλους καπνιστές στις συγκεκριμένες συσκευές. Εξάλλου, ο στόχος της JTI είναι να καταστήσει το προϊόν διαθέσιμο σε 25 χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- εντός της επόμενης τριετίας, με τη συνολική επένδυση να αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Σκλαβενίτης το πάει για Κύπρο

Έτοιμος να μπει στην Κύπρο είναι ο Σκλαβενίτης. Μαθαίνω ότι οι συζητήσεις του μεγαλύτερου ομίλου σούπερ μάρκετ της Ελλάδας συνεχίζονται. Συζητήσεις που γίνονται πιο δύσκολες, γιατί είναι και θέμα γοήτρου η εξαγορά μίας αλυσίδας στην Κύπρο, πολύ περισσότερο μάλιστα σε σχέση με την Ελλάδα. Βέβαια, όταν υπάρχει καλή διάθεση και χρήμα να πέσει στα ταμεία του υποψήφιου εξαγοραζόμενου, όλα μπορεί να γίνουν πιο εύκολα. Κάτι που, εάν πάνε όλα καλά, φαίνεται ότι θα συμβεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση.