Μια σημαντική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα είναι σε εξέλιξη και όπως έμαθα να περιμένουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε οικονομικό πεδίο. «Θα έχουμε καλά νέα το επόμενο διάστημα», μου εξήγησε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος και σημείωσε παράλληλα, ότι η Ελλάδα θα ενισχύσει περαιτέρω την σχέση της με την Κίνα σε πολλά επίπεδα.

Η Απαγορευμένη Πόλη

Ο πρωθυπουργός χθες ήταν αρκετά χαλαρός τις πρώτες του ώρες στην Κίνα. Εμφανίστηκε ευδιάθετος και χωρίς γραβάτα, ενώ εξέφρασε τον θαυμασμό του, όπως έμαθα και για την Απαγορευμένη Πόλη που επισκέφθηκε. Ήξερε πολλά για την κινεζική ιστορία και κουλτούρα σε σημείο που εξέπληξε και τους Κινέζους που τον συνόδευαν. Το μείζον είναι όμως να εισρεύσουν κινεζικά κεφάλαια στην Ελλάδα και αυτό θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός στις επαφές του.

Το ταμείο είναι μείον

Και εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να γεμίσει τα ταμεία του Κράτους, στο ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης έμαθα έχει ζητήσει να γίνει κατά κάποιο τρόπο «απογραφή». Και αυτό διότι το ταμείο είναι μείον και πρέπει να βρει πόρους να το γεμίσει και κυρίως να αντιμετωπίσει την δύσκολη οικονομική κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Τι σημαίνει αυτό; Περικοπές στο κόμμα και στα κομματικά ΜΜΕ. Αυτό όμως που μου είπαν κάποιοι είναι ότι έχουν ενοχληθεί ορισμένοι σκληροί υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα για τις αναφορές περί άδειων ταμείων που έχουν λεχθεί παρασκηνιακά. Κι αυτό θα είναι ένα θέμα που θα δοκιμάσει τις σχέσεις του νυν και του πρώην προέδρου. Για να δούμε… Σε αυτό το σημείο θα ευλογήσω τα γένια μου και να σας θυμίσω τι είχε γραφτεί στη στήλη Beast στις 25 Σεπτεμβρίου για το πρώτο πράγμα που ζήτησε να μάθει ο πρόεδρος Κασσελάκης.

Εκλεκτοί

Η απόφαση, όμως, για περικοπές στο κόμμα δεν πτοεί τον Στέφανο Κασσελάκη και τους νεοπροεδρικούς που στα κομματικά ΜΜΕ τοποθετούν δικούς τους ανθρώπους. Πρώτα πήγε η Βούλα Κεχαγιά ως διευθύντρια της Αυγής και τώρα μαθαίνω πως κατηφορίζει και ο Δημήτρης Χατζηνικόλας που ήταν και υποψήφιος τόσο στις βουλευτικές εκλογές όσο και στις δημοτικές με τον Κώστα Ζαχαριάδη. Το άλλο πρόσωπο που μου είπαν είναι δημοσιογράφος με έντονο καθαρό αριστερό στίγμα από το συγκρότημα της Alter Ego που έχει προσεγγιστεί, αλλά δεν είναι και ένθερμος να μετακινηθεί. Και μία ακόμη περίπτωση που συζητείται και μένει να φανεί κατά πόσο θα γίνει η μετακίνησή του είναι του Σπύρου Γκουτζάνη που καλύπτει χρόνια ΝΔ αλλά για το ΑΠΕ είναι διαπιστευμένος στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κασσελάκης, ο Παππάς και ο Δούκας

Και αφού σας έλεγα για Κασσελάκη θα μείνω στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που χθες έτυχε να βρίσκομαι σε περαντζάδα στο κέντρο και τον πήρε το μάτι μου, όπως και άλλων δημοσιογράφων, με τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά. Οι δυο τους έτρωγαν, με τον Κασσελάκη, όπως έμαθα να έχει την πρωτοβουλία της επαφής. Συζητούσαν για πολλά και διάφορα και μην εκπλαγείτε εάν δείτε τον Ν. Παππά στο πλευρό του Κασσελάκη. Τι έγινε εκεί; Κατά τύχη βρέθηκε στο εστιατόριο και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας. Συνομίλησαν, ευχαρίστησε ο Χ. Δούκας για την στήριξη στο δεύτερο γύρο και συζήτησαν για τον Δήμο Αθηναίων για τις πρώτες κινήσεις. Αυτό που έμαθα είναι ότι θα τα πουν οργανωμένα σε συνάντηση που θα γίνει σύντομα.

Τρολαρίσματα και καταγγελίες

Στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όμως, εξακολουθούν και κινούνται στον αστερισμό του λογαριασμού «Πεν Νταλαούρα» στο X (πρώην Twitter), που απάντησε στον Πάνο Σκουρλέτη και στις πληροφορίες ότι μεταβαίνει στο Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τα τρολ του Διαδικτύου. Με νέα ανάρτησή του επανήλθε το τρολπροφίλ «Πεν Νταλαούρα» με επίθεση στον Σκουρλέτη και υπαινίσσεται ότι δεν είναι ένας άνθρωπος, αλλά μία ομάδα -μιας και κάνει λόγο για «χειριστή/ες» του λογαριασμού, ενώ δηλώνει «εν γνώσει των συνεπειών του νόμου»-, παρότι παραμένει επισήμως ανώνυμος, ότι ουδέποτε υπήρξε επαφή με Τσίπρα ή Πολάκη, όπως και ότι δεν έχει λάβει κάποια αμοιβή από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και από κάποιον άλλο φορέα ή οργάνωση. Να σας πω τι μου είπαν; Είναι υπαρκτό πρόσωπο και νεαρής ηλικίας που γνωρίζεται καλά με πολύ γνωστό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Μύθοι; Ψέματα; Αλήθειες; Ποιος ξέρει. Η συνέχεια θα δείξει.

Βαρύ το κλίμα

Για τον Πάνο Σκουρλέτη, πάντως, το κλίμα είναι βαρύ. Η κίνησή του να θελήσει να πάει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για περίπτωση του δικού του κόμματος, έστω και αν πρόκειται για τρολ, δεν αρέσει σε αρκετούς φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί που ξεσπάθωνε η «Πεν Νταλαούρα», στον ίδιο χώρο ξεσπαθώνουν εδώ και μερικές ώρες κατά του Σκουρλέτη. Δεν ξέρω τι θα συμβεί με την… Νταλαούρα, αλλά ο Σκουρλέτης για κάποιους φαίνεται να είναι ήδη στην πλευρά των χαμένων. Έξαλλοι χρήστες σημείωναν στο X πως είναι η αρχή τους τέλους της πολιτικής του καριέρας. Να θυμίζω, βέβαια πως ο πρώην υπουργός δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να τον βάλουν στο Κοινοβούλιο στις εκλογές του Ιουνίου. Και σε αυτό μάλλον δεν έπαιξε ρόλο η Πεν.

Για δεύτερη φορά

Τις προάλλες σας μετέφερα την πληροφορία για τον έρωτα υπουργού με στιλάτη δημοσιογράφο. Σήμερα θ’ αλλάξουμε στρατόπεδο και θα πάμε σε αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, έχει χωρίσει εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα με τη σύντροφό του αλλά ο χωρισμός αποφασίστηκε να κρατηθεί κρυφός, ενδεχομένως για πολιτικές σκοπιμότητες. Η είδηση δεν είναι ο χωρισμός του ζευγαριού, λίγο πολύ η πιάτσα το γνώριζε αυτό και το σεβάστηκε, αλλά πως ο βουλευτής βρήκε την ηρεμία του στην αγκαλιά νεαρής δημοσιογράφου. Για δεύτερη φορά.

Επανέρχεται η UniCredit για τις μετοχές της Alpha Bank

Με νέα βελτιωμένη προσφορά είναι διατεθειμένη να επιστρέψει η ιταλική UniCredit καθότι αναμένεται ότι θα προσφέρει τίμημα από 1,43 έως και 1,46 ευρώ ανά μετοχή για το 9% των μετοχών της τράπεζας που κατέχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σας θυμίζω ότι σύμφωνα με τα όσα πρόσφατα ανακοίνωσε το ΤΧΣ η UniCredit κατέθεσε ήδη στις 23 Οκτωβρίου προσφορά για το 9%, στα 1,33 ευρώ ανά μετοχή. Η πρόσφατη συμφωνία Alpha – UniCredit που έρχεται να αλλάξει τα τραπεζικά δεδομένα, βασίζεται σε μια διευρυμένη εμπορική συνεργασία στον τομέα διαχείρισης προϊόντων χαρτοφυλακίου και στον κλάδο των συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών προϊόντων μέσω της εξαγοράς του 51% της Alpha Life, καθώς και στην εξαγορά του 90,1% της Alpha Bank Romania και τη συγχώνευση των δύο δραστηριοτήτων στην τοπική αγορά. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής προβλέπεται και η εξαγορά του 9% από τη UniCredit.

Η κόντρα που έφερε η εξαγορά της Carrefour

Πρόσφατα η Carrefour εξαγόρασε την μικρή αλυσίδα καταστημάτων σούπερ μάρκετ Economy στην Αθήνα. Μία αλυσίδα που συνεργαζόταν με τον όμιλο Market In. Η συγκεκριμένη εξαγορά φαίνεται ότι έφερε απέναντι την Economy με τα Market In που αφενός ήθελαν και εκείνα να την εξαγοράσουν, αφετέρου έδιναν στην Economy, τα ομώνυμα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η συνεργασία αυτή όπως μου λένε θα διακοπεί σύντομα.

Νέο «χτύπημα» στο franchise από τα My market

Συνεχίζεται όπως μαθαίνω το πλάνο επέκτασης των καταστημάτων franchise, Μy market Local στις γειτονιές της Αθήνας. Τελευταίο «χτύπημα» του ομίλου Metro που διαχειρίζεται τα καταστήματα αυτά και είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, είναι στην Ηλιούπολη. Το 2022 ο τζίρος του ομίλου έφτασε τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και φέτος θα έχει περαιτέρω ανάπτυξη. Το πρώτο από αυτά τα καταστήματα λειτούργησε το 2022 στην Κυψέλη. Επιδίωξη με βάση το επιχειρηματικό πλάνο, είναι να φτάσει τα 80 έως 85 σημεία franchise με την ταμπέλα My market Local έως και το 2025.

Τα πρόστιμα Σκρέκα και η έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Τα δύο πρόστιμα γκρέκα στις δύο μεγάλες εταιρείες απορρυπαντικών, πολυεθνικών συμφερόντων, τη Unilever και την Procter & Gamble -από 1 εκατομμύριο ευρώ- για περιστατικά αθέμιτης κερδοφορίας ήταν ίσως το αποκορύφωμα μίας διαδικασίας που προηγήθηκε. Είχε προηγηθεί πρόσφατη έρευνά της η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπίστωνε ότι τα απορρυπαντικά των δύο πολυεθνικών, της Procter & Gamble και της Unilever, πωλούνται από 113,92% έως και 361% ακριβότερα σε σχέση με τη φθηνότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ιρλανδία. Η επίσημη αιτιολογία για τις συγκεκριμένες ανατιμήσεις είναι ότι τα απορρυπαντικά και τα προϊόντα ατομικής περιποίησης δέχτηκαν τις υψηλότερες ανατιμήσεις στο πλαίσιο των αυξημένων κοστολογίων που αντιμετωπίζει η βιομηχανία συνολικά, τόσο σε επίπεδο πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, όσο και στον τομέα της ενέργειας.

Ελληνικό εστιατόριο με 2 αστέρια Michelin και η φάρμα στη Βραυρώνα

Ο γνωστός σεφ και επιχειρηματίας, Δημήτρης Σκαρμούτσος και η ομάδα του Δειπνοσοφιστηρίου που συμμετέχει ο ίδιος, οι αδερφοί Χριστοφιλέα και ο ξαδερφός τους, Διομήδης Καψάλης εκτός από τη γνωστή εταιρεία catering, έχουν και το πολυτελές εστιατόριο Delta, το οποίο είναι το μόνο στην Ελλάδα με δύο αστέρια Michelin. Τον τελευταίο καιρό έχουν επενδύσει στην ιδιοπαραγωγή καθώς σε συνεργασία με φάρμα της Αττικής και συγκεκριμένα στην περιοχή της Βραυρώνας, προμηθεύονται από εκεί πρώτες ύλες όπως είναι μαρούλια, ρόκα και διάφορα άλλα φυλλώδη λαχανικά τα οποία χρησιμοποιούν στα ευφάνταστα πιάτα τους οι σεφ του εστιατορίου Φέσκος και Παπαζαχαρίας. Για την ιστορία το Delta που βρίσκεται τον 5ο όροφο του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος αποτελεί ένα από τα πολυσυζητημένα εστιατόρια της πόλης.

Ο Βασιλειάδης, η Κούρκουλου και το «22» στον Πύργο Πειραιά

Ο Βύρων Βασιλειάδης, σύζυγος της Εριέττας Κούρκουλου – Λάτση πρόκειται σύντομα να εγκατασταθεί στον 22ο και τελευταίο όροφο του Πύργου του Πειραιά. Η επιλογή ήταν εντελώς τυχαία διότι όπως με πληροφορούν ο επιχειρηματίας όταν συζητούσε τη μετεγκατάσταση των γραφείων του που βρίσκονται στον Πειραιά, στο εμβληματικό κτίριο της πόλης που ανακατασκευάζεται, σε συζήτηση με τη σύζυγό του αποφάσισαν ότι το «22» έτος γεννήσεως του παιδιού τους, θα μπορούσε να είναι και ο όροφος που θα εγκατασταθεί το V Group στον Πύργο. Όπερ και εγένετο.