Με χαμόγελα μου είπαν ότι υποδέχθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και τη χθεσινή δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ που έδειχνε περαιτέρω αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει προγραμματισμένη συνάντηση σήμερα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ζήτησε αυτοσυγκράτηση και επικέντρωση στην επίλυση προβλημάτων των πολιτών με επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, όπως και αποτυπώθηκε και λίγες ώρες πριν κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Βάρος στο φορολογικό

Η κυβέρνηση, με βάση και τις συνομιλίες που μάθαμε μετά και το υπουργικό συμβούλιο, θα ρίξει βάρος σε περαιτέρω φοροελαφρύνσεις και μάλιστα θα υπάρχει συγκεκριμένο πακέτο που θα προωθηθεί, ενώ στόχος παράλληλα είναι και η αύξηση του κατώτατου μισθού και άλλο, ώστε να υπάρξει σημαντική ανάσα σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων. «Πρέπει να δώσουμε βάρος και στην μεσαία τάξη» μου έλεγε κεντρικός κυβερνητικός παράγοντας και προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξουν και κινήσεις να ελαφρυνθούν φορολογικά και μικρομεσαίοι και κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η τιμή στην Μαριέττα και στον Σημίτη

Με το βλέμμα στον Κώστα Σημίτη είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί την προσεχή Δευτέρα, αμέσως με την επιστροφή του από την Κίνα, στην εκδήλωση για τον Κ. Σημίτη, για την οποία σας είχα πει ότι γίνεται και μεγάλη κινητοποίηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στην εκδήλωση μνήμης για τη Μαρριέτα Γιαννάκου. Δε θα πάει μόνο με το θεσμικό του ρόλο, καθώς συνδεόταν με στενή φιλία με την Μ. Γιαννάκου και όπως μου είπε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, δεν υπήρχε περίπτωση απουσίας, αφού είχε μακρά σχέση εμπιστοσύνης με την εκλιπούσα.

Η πρώτη αλλαγή

Αυτό που μαθαίνω όμως για τη ΝΔ είναι ότι ο Πρωθυπουργός μετά και την επιστροφή του από την Κίνα θα αποφασίσει και μερικές αλλαγές, όχι στην κυβέρνηση καθώς ο ανασχηματισμός πήγε πίσω για μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, αλλά στο κόμμα. Αυτό που είναι προτεραιότητα και σας έχω ενημερώσει εδώ και μέρες, είναι η αλλαγή στον γραμματέα του κόμματος. Ο πετυχημένος κύκλος του Παύλου Μαρινάκη φτάνει στο τέλος του. Αυτό που έμαθα πάλι είναι ότι πάμε για γυναίκα γραμματέα. Σας είχα γράψει το όνομα της της Ζέττας Μακρή.

Οι ακροδεξιοί στην Αθήνα

Η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη για την κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ανησυχία για την σύναξη των ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων από όλη την Ευρώπη στην Αθήνα. Για αυτό και υπάρχει ανοικτή γραμμή του πρωθυπουργικού γραφείου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, ενώ η Ελληνική Αστυνομία απαγόρευσε κάθε δημόσια συνάθροιση για σήμερα λόγω της συγκέντρωσης της Χρυσής Αυγής, με αφορμή τη δολοφονία δύο μελών της οργάνωσης έξω από τα γραφεία της στο Νέο Ηράκλειο πριν από 10 χρόνια. Παράλληλα για σήμερα ομάδες και συλλογικότητες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο προγραμματίζουν αντισυγκεντρώσεις.

Επιχείρηση ενότητας

Από το Μαξίμου θα πάω μέχρι το Κοινοβούλιο, όπου χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, στον απόηχο των κινήσεών του για διαγραφές στελεχών, μίλησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, κάτι που θα κάνει συχνά όπως μου είπαν. Εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα ενότητας και συνεργάτης του μου εστίασε στο εξής σημείο της ομιλίας του: «Για να λεγόμαστε σύντροφοι και αυτό να σημαίνει κάτι, πρέπει κόμμα και βουλευτές, αλλά και κάθε διαθέσιμη συμβολή που έρχεται από την κοινωνία, να γίνουμε μια ενιαία και νικηφόρα ομάδα. Σας καλώ όλους και όλες να γίνετε το παράδειγμα και το υπόδειγμα με τον πλούτο των προτάσεων που θα φέρετε ως τμήματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και ως Κοινοβουλευτική Ομάδα στο βήμα της Βουλής για να μας ακούσουν όλοι και να πειστούν ότι αξίζουμε την θετική τους ψήφο».

Το καρφί Ευκλείδη

Όμως το δέχονται όλοι; Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μου είπαν πως πήρε το λόγο στην ΚΟ και σήκωσε το γάντι που έριξε ο Στέφανος Κασσελακης στην εσωκομματική αντιπολίτευση για να πέσουν οι τόνοι βάζοντας και πάλι το θέμα των διαγραφών ως προϋπόθεση για την ενότητα. «Ωραία τα περί ενότητας που είπε ο πρόεδρος αλλά, ενότητα με διαγραφές δε γίνεται» φέρεται να είπε ο πρώην υπουργός και άσκησε κριτική και για την εν γένει του κόμματος σε σχέση με τα συλλαλητήρια υπέρ της Παλαιστίνης λέγοντας ότι «από τις διαδηλώσεις για την Παλαιστίνη απουσιάζαμε και το κόμμα χάνει την κινηματική του διάσταση».

Νέοι προεδρικοί φρουροί

Και επειδή σας έλεγα για τα χαμόγελα στο Μαξίμου λόγω της νέας δημοσκόπησης, στο ΣΥΡΙΖΑ επικρατούσε παγωμάρα και για τη νέα πτώση και παράλληλα μαθαίνω ότι υπάρχουν κάποια πρόσωπα που αναβαθμίζονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και παίζουν ρόλο στην εποχή Κασσελάκη. Ένας από αυτούς είναι ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης, ο Μπάμπης Παπαδάκης που έμεινε από την εποχή του Τσίπρα στο επιτελείο τουΚασσελάκη, η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη, αλλά και δυο πρόσωπα από την περιφέρεια: ο Γιάννης Μπουρνούς που δεν εξελέγη και πλέον συμμετέχει στη χάραξη επικοινωνιακής στρατηγικής και ο Γρηγόρης Θεοδωράκης που δεν εξελέγη στην Αιτωλοακαρνανία και είχε κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Κώστα Ζαχαριάδη για το Δήμο Αθηναίων.

«Αυτός δεν πρόκειται να φύγει εύκολα»

Παρόλα αυτά, τα άσχημα νούμερα στις δημοσκοπήσεις δηλαδή, ο Στέφανος Κασσελάκη δεν θα είναι σε καμία περίπτωση το εύκολο θύμα – ό,τι και αν λέει μερίδα συντρόφων του που προσπαθεί να τον ρίξει στην αρένα για να κατασπαραχτεί. Έμαθα πως η παρουσία του στο συνέδριο του Economist ήταν κάτι παραπάνω από αξιοπρεπέστατη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από όλα τα τραπέζια των οικονομικών παραγόντων, έσφιξε δεκάδες χέρια, κάθισε μαζί τους και συζήτησε. Δυο-τρεις επιφανείς οικονομικοί παράγοντες, στον απόηχο της συνάντησής τους με τον Κασσελάκη συζητούσαν σε πηγαδάκια πως «αυτός δεν πρόκειται να φύγει εύκολα», όπως κάποιοι νομίζουν.

Γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ

Μουρμούρα στο ΠΑΣΟΚ μαθαίνω ότι υπάρχει για αρκετές επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη. Και αυτό διότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει να επενδύει και να αξιοποιεί πρόσωπα που είναι κοντά του και έχουν στενή πολιτική και προσωπική σχέση από την εποχή που σπούδαζε στην Κομοτηνή. Πχ το νέο πρόσωπο είναι ο Χάρης Δημακαρέας (άλλοτε γραμματέας της ΠΑΣΠ Κομοτηνής) που είναι ο προϊστάμενος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αν και το κόμμα έχει και διευθυντή τον πρώην βουλευτή και πολύπειρο Γιάννη Κουτσούκο.

Ο παράνομος έρωτας υπουργού με στιλάτη δημοσιογράφο

Υπουργός της κυβέρνησης μαθαίνω πως διατηρεί παράνομο δεσμό με γνωστή δημοσιογράφο. Το πληροφορήθηκα χθες το μεσημέρι σε καφέ στο Κολωνάκι. Λίγο η ηλιόλουστη μέρα, λίγο το αεράκι στο κέντρο, λίγο η παρέα, οδήγησαν την κουβέντα σε lifestyle μονοπάτια – αφού πρώτα αναλύσαμε την πολιτική επικαιρότητα. Είναι από τις πληροφορίες, πάντως, που συνηθίζουμε να λέμε δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Λίρα εκατό. Λίρα εκατό και για τον υπουργό, όμως, καθώς δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε πως η κυρία εξιτάρει τους άντρες για το στιλ της. Παιδιά, χαρείτε τον έρωτά σας.

Servicers βρίζουν και εκβιάζουν ακόμη και τους δικηγόρους των δανειοληπτών

Σε καθεστώς πλήρης ασυδοσίας λειτουργούν οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, ασκώντας πολύ έντονη ψυχολογική πίεση στους οφειλέτες προκειμένου να πληρώσουν τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου. Φτάνουν στο σημείο να τους απειλούν πως εάν δεν πληρώσουν μέσα σε μια εβδομάδα π.χ. 800 ή 1.000 ευρώ, θα εκπλειστηριάσουν το σπίτι τους. Οι δανειολήπτες κάνουν ό,τι μπορούν για να μαζέψουν τα χρήματα αλλά δεν είναι πάντα εύκολο εάν για παράδειγμα έχεις απολυθεί από τη δουλειά σου και όταν σύναψες το δάνειο με την τράπεζα τα οικονομικά στοιχεία ήταν ευνοϊκά για εσένα. Έτσι όσοι έχουν πάρει «κόκκινα» δάνεια απευθύνονται σε νομικούς προκειμένου να τους υπερασπιστούν. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που όπως μας λένε δικηγόροι, τους βρίζουν και αυτούς σκαιότατα. «Επιχειρούν να επιβληθούν με τη φωνή και την ειρωνεία» όπως έμαθα. Και αυτή την πρακτική ακολουθούν δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες servicers που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, με τις σχετικές καταγγελίες να έχουν φτάσει στην Τράπεζα της Ελλάδος που είναι και η εποπτεύουσα αρχή. Τι κάνει, τώρα, το κεντρικό χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας; Απλώς νίπτει τας χείρας του. Δηλώνει πως θα εξετάσει τις περιπτώσεις, αλλά στην πράξη δεν συμβαίνει τίποτα που θα αλλάξει την συμπεριφορά των εταιρειών αυτών. Η πληροφορία που έφτασε στ’ αυτιά μου για τις πρακτικές της Cepal και της DoValue με έκανε έξω φρενών. Δεν μπορώ να δεχτώ πως υιοθετούν φωνές, ειρωνείες ή απειλές. Δεν το πιστεύω.

Γιατί ο Γερμανός έφερε τον Αθανασόπουλο στην εταιρεία του

Η έλευση του Ανδρέα Αθανασόπουλου ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στη Eurobank, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Olympia του Πάνου Γερμανού έχει συγκεκριμένη στόχευση. Έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην επιχείρηση και ταυτόχρονα να μεταλαμπαδεύσει την μεγάλη του εμπειρία στην αγορά. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι από τις αρχές του 2018 έως τα τέλη του 2020 διετέλεσε Chief Customer Officer and CEO Financial Services της Dixons Carphone στα κεντρικά του Ομίλου στο Λονδίνο ενώ, από το 2013 έως το 2017, ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Κωτσόβολος, όπου υλοποίησε έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό της εταιρείας επαναφέροντας την σε πλήρη κερδοφορία. Το γύρισμα του Κωτσόβολου σε κερδοφορία φαίνεται ότι αποτελεί και ένα βασικό «κλειδί» που τον φέρνει στα πεπραγμένα του ομίλου, ο οποίος έχει την ιδιοκτησία και στα Public, τα οποία αναζητούν αλλαγή του μοντέλου τους με σημαντικές αλλαγές και επιστροφή στην κερδοφορία. Ο Αθανασόπουλος φαίνεται ότι μπορεί να πετύχει πράγματα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει τον απαραίτητο χρόνο για να υλοποιήσει τη στρατηγική και το όραμά του. Δεν παύει να αποτελεί μία λύση βέλτιστου χαρακτήρα που σίγουρα έρχεται να αλλάξει πολλά από αυτά που έως και σήμερα γνωρίζαμε. Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, τη θέση του Αθανασόπουλου καταλαμβάνει ο Ιάκωβος Γιαννακλής, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον όμιλο και επιστρέφει σε αυτόν.

Τα νέα deals για τη Lomar του Λογοθέτη

Σε ανανέωση του στόλου της προχωράει η Lomar Shipping του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη, η οποία αποκτά νέα τάνκερ μεταφοράς ξηρού φορτίου. Στο στόλο της πλέον εντάσσει ένα νέο bulk carrier με δυναμικότητα 56.838 DWT το οποίο ναυπηγήθηκε στην Κίνα το 2010 και συγκεκριμένα στο ναυπηγείο της Cosco. Την ίδια στιγμή πάντως η Lomar Shipping έχει συνάψει άλλη μια δανειακή συμφωνία με τον όμιλο Macquarie για να ανεβάσει τις συνολικές δεσμεύσεις της προς την τράπεζα στα 151 εκατ. δολάρια. Η Lomar με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, μέρος του Ομίλου Libra, δήλωσε ότι έχει κανονίσει μια πιστωτική διευκόλυνση 37,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναχρηματοδότηση έως και έξι πλοίων που υπάγονται αυτή τη στιγμή στο στόλο της.

Πού «χτυπάει» ο Έλληνας κολοσσός των nachos

Η El Sabor είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ελληνικών συμφερόντων στην παραγωγή nachos και τορτίγιας με εξαγωγές σε πάνω από 40 χώρες και ισχυρότατη παρουσία στην Ελλάδα. Ο τζίρος της αυξήθηκε ακόμα περισσότερο το 2022, φτάνοντας τα 26,3 εκατομμύρια ευρώ από 23 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2021 με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να είναι 1,2 εκατομμύρια από 1,9 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Μία εταιρεία που γεννήθηκε από ένα ταξίδι του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Μάμη στο Λος Άντζελες, έγινε αργότερα μεξικάνικο εστιατόριο – μπαρ πίσω από το Χίλτον και στη συνέχεια η El Sabor που όλοι ξέρουμε. Μεγάλη αγορά εξαγωγών της αποτελεί η Βουλγαρία, ενώ το εκτόπισμά της φτάνει ακόμα και στο Κατάρ ή σε χώρες της Ασίας. Πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί νέο εργοστάσιο στα Οινόφυτα με το οποίο τετραπλασίασε στην παραγωγή της.

Κρατάει ψηλά ο πληθωρισμός στα τρόφιμα

Πάνω από 10% φαίνεται ότι θα διατηρηθεί για πολύ καιρό ο πληθωρισμός στα τρόφιμα. Μάλιστα, άνθρωπος της αγοράς με τον οποίο μιλούσα, μου έλεγε ότι τα τρόφιμα θα συνεχίσουν να είναι για αρκετά ακόμα χρόνια αρκετά ακριβά. Ο λόγος είναι διότι η μεταστροφή του μοντέλου ενέργειας σε πιο βιώσιμες πρακτικές όπως είναι η παραγωγή βιοαερίου, αποσπά σημαντικό μέρος της παραγωγής πρώτων υλών από των πρωτογενή τομέα, με αποτέλεσμα να λείπουν ποσότητες από τη διατροφή και το προϊόν να γίνεται πιο ακριβό. Η κλιματική αλλαγή λοιπόν επηρεάζει και εδώ την παγκόσμια αγορά. Το άλλο που μου έλεγε, είναι ότι οι διεθνείς κρίσεις που σχετίζονται με περιστατικά όπως αυτά στην Ουκρανία με το κλείσιμο της Μαύρης Θάλασσας και τα εμπόδια στις προμήθειες βασικών αγαθών όπως τα σιτηρά, ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τις τιμές όπως είναι λογικό. Κατέληξε μάλιστα ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά τα δεδομένα.

Τα «φιλέτα» της Εκκλησίας

Ένα ακόμη «φιλέτο» βγάζει στην αγορά η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία έχει βαλθεί να αξιοποιήσει πολλά από τα ακίνητά της τον τελευταίο καιρό. Ο λόγος για ένα τριώροφο κτίριο κατοικιών στη Βουλιαγμένη, η τιμή έναρξης για την πώληση του οποίου είναι τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Να σας θυμίσω όμως ότι δεν είναι η μοναδική περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο, διότι πρόσφατα σε συνεργασία με την Τεχνική Ολυμπιακή του Στέγγου, είχε κάνει συμφωνία για την ανάπτυξη δύο οικοδομικών έργων, με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος το ένα στην Κηφισιά και το δεύτερο στην Βουλιαγμένη. Και τα δύο οικιστικά. Η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας είναι αρκετά μεγάλη και πλέον έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την εκτεταμένη αξιοποίησή της σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και με περιουσιακά στοιχεία ανυπολόγιστης αξίας.