Ένας έμπειρος πολιτικός, παλιάς σχολής και παλιάς κοπής, μου εξηγούσε πως δουλεύεται υπόγεια και παρασκηνιακά η δημιουργία ενός νέου κόμματος. Και δεν αναφερόταν, βέβαια, στην κίνηση του 86χρονου Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, που τη Δευτέρα θα προβεί σε ανακοινώσεις για για ένα «νέο ξεκίνημα (!) στον πατριωτικό χώρο».

Με στόχο το 2027

Σκοπός της κίνησης είναι στις εθνικές εκλογές του 2027 να κατέβει απέναντι στη Νέα Δημοκρατία ένα κόμμα και όχι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, με όποια μορφή και ονομασία κι αν έχει, και το ΠΑΣΟΚ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Μιλάμε για μια συνέργεια των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Το πολυπόθετο πάντρεμα. Ένα σχήμα στο οποίο ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης έχει θέση, ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Δηλαδή οι δύο πρόεδροι είτε θα χάσουν το κόμμα τους ή τα σημαντικά στελέχη τους. Ο γερόλυκος της πολιτικής που μου τα εξηγούσε όλα αυτά, μου είπε πως βρισκόμαστε ήδη στην εφαρμογή του σχεδίου. Μίλησε για πρόσωπα που έχουν αναλάβει συγκεκριμένους ρόλους, για γεγονότα που είτε είναι στημένα, είτε αξιοποιούνται εντέχνως για να εξυπηρετήσουν αυτόν το σκοπό. Ο έμπειρος βουλευτής και πρώην υπουργός μου είπε αρκετά. Τα κράτησα όλα και θα επανέλθω σύντομα με περισσότερες λεπτομέρειες.

Αυτοί τη δουλειά τους

«Εσείς την δουλειά σας» είναι το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου προς τους υπουργούς στη σκιά όσων συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και λένε πως πρέπει να υπάρχει σύνεση και όχι αλαζονεία. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να πολύ μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ που καταρρέει, αλλά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έμαθα πως έστειλε μήνυμα για χαμηλούς τόνους. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έγινε εκτενής συζήτηση για τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και το κλίμα ήταν να επικεντρωθεί στην δουλειά της η κυβέρνηση και να μην υπάρξουν αναφορές για το ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως έμαθα ο Μητσοτάκης ήταν κάθετος σε αυτό και δεν το συζητούσε.

Το μπαλάκι στην Κεντρική Επιτροπή

Από την άλλη πλευρά υπήρξε παρασκηνιακή κινητικότητα στο ΣΥΡΙΖΑ να πέσουν οι τόνοι για την πρόταση Στέφανου Κασσελάκη για τις διαγραφές των Στέφανου Τζουμάκα, Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη και Δημήτρη Βίτσα. Υπάρχει μια προσπάθεια σε εξέλιξη να πάνε πίσω οι διαγραφές και αυτό φάνηκε και από την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας που διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες, κατά την οποία συζητήθηκε η απόφαση του Κασσελάκη να παραπέμψει προς διαγραφή τους. Η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσουν τη γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ -όπως προβλέπει το καταστατικό- και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν εκ νέου. Αυτή, όπως μου είπε βαθύς γνώστης του παρασκηνίου ήταν η ενδεδειγμένη κίνηση στην παρούσα χρονική στιγμή για να πάνε πίσω οι διαγραφές μήπως και ηρεμήσει λίγο η κατάσταση. Όπως ήταν αναμενόμενο βάση του καταστατικού στη συνεδρίαση έγινε η προδικασία, ήτοι ορίστηκαν οι 4 τριμελείς επιτροπές -κατά τέτοιον τρόπο ώστε να εκφράζουν κατά το δυνατόν όλες τις εσωκομματικές τάσεις-, μία για κάθε περίπτωση στελέχους. Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το τριμελές γραφείο θα εισηγηθεί στην ολομέλεια της Επιτροπής Δεοντολογίας για το τι πρέπει να γίνει και το ύψος της ποινής, αν αυτή πρέπει να επιβληθεί, αφού προηγουμένως έρθει και η γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν είναι δεσμευτική. Άλλα λόγια να αγαπιώμαστε.

Ο χαλαρός Κασσελάκης

Και ενώ στην Αθήνα συνεδρίαζε η Επιτροπή Δεοντολογίας ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν στην Θεσσαλονίκη λόγω της τριήμερης γιορτής της πόλης και μάλιστα είχε την ευκαιρία να συναντήσει νέους για ποτό σε χαλαρούς ρυθμούς. Τι μου είπαν οι άνθρωποί μου εκεί; Ήταν άνετος, ευδιάθετος και ορεξάτος, τονίζοντας τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Νωρίτερα, είχε συναντήσει την νεοεκλεγείσα δήμαρχο Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, που τον υποδέχθηκε στο κέντρο Remezzo, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του Δήμου, που τώρα λειτουργεί ως καφέ, και τον ενημέρωσε για το πώς σκοπεύει να το αξιοποιήσει.

Και το απρόοπτο

Στην Θεσσαλονίκη συνάντησε πολλά χαμόγελα ο Κασσελάκης που επί τριήμερο θα είναι στην ευρύτερη περιοχή, αλλά είχε και ένα απρόοπτο, καθώς δεν θα τον υποδεχθεί τελικά στην Ημαθία το πρωί της Κυριακής ο γραμματέας της Νομαρχιακής καθώς παραιτήθηκε, αφήνοντας αιχμές τόσο για τον απερχόμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, όσο και για τον διάδοχό του, Στέφανου Κασσελάκη. Εάν σας λέει κάτι το όνομα Καλδάρας να σας αναφέρω, ότι ρωτώντας, έμαθα ότι ο παραιτηθείς είναι συνθέτης-στιχουργός και εικαστικός και είναι γιος του μεγάλου συνθέτη Απόστολου Καλδάρα που μετακόμισε στην Ημαθία εν μέσω πανδημίας.

Αποστασιοποιημένος Τσίπρας στην Ήπειρο

Και επειδή σας ανέφερα το όνομα του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με τον παραιτηθέντα Καλδάρα, να σημειώσω ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει να είναι μακριά από την πολιτική επικαιρότητα και όσα ταλανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτές τις ημέρες βρίσκεται στα Τζουμέρκα. Πήρα τηλέφωνο στην περιοχή και μου είπαν ότι την Παρασκευή επισκέφθηκε μαζί με την οικογένειά του το πανέμορφο χωριό του Συράκου. Περπάτησε στα γραφικά σοκάκια και απόλαυσε τις νοστιμιές της περιοχής ενώ ήταν ιδιαίτερα φιλικός με τους κατοίκους που έσπευδαν να τον χαιρετίσουν, ενώ συναντήθηκε και με στελέχη. Ο πρώην πρωθυπουργός που έχει ζητήσει να μην τον απασχολήσουν για τα εσωκομματικά, εκτός εάν προκύψει κάτι πολύ σοβαρό, συνεχίζει την εξόρμησή του στα χωριά των Τζουμέρκων και αναμένεται να βρεθεί και στο Αθαμάνιο Άρτας που αποτελεί τον τόπο καταγωγής του.

Το δώρο του Ράμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε ένα δώρο από τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πέρυσι τον Δεκέμβριο πήγε στο χωριό Δερβιτσάνη, κεφαλοχώρι της ελληνικής μειονοτικής περιοχής της Δρόπολης, παρουσία του Ράμα. Χθες έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου πρώην Έλληνα πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και η ανακαινισμένη πλατεία του χωριού θα φέρει εφεξής το όνομα του πατέρα του έλληνα πρωθυπουργού. Η όλη πρωτοβουλία εκ μέρους του Αλβανού πρωθυπουργού έρχεται να αποδώσει τιμές στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον πρώτο έλληνα πρωθυπουργό που τον Ιανουάριο του 1991, και αμέσως μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, επισκέφθηκε αυτό το ελληνικό μειονοτικό χωριό στον Νότο. Εκεί, στην ίδια πλατεία, τον υποδέχτηκαν με πρωτοφανή ενθουσιασμό δεκάδες χιλιάδες αποκλεισμένοι από το καθεστώς Χότζα επί σαράντα και πλέον χρόνια Έλληνες μειονοτικοί. Τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε στην εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και όπως έμαθα, αυτή η κίνηση ήταν ένα δώρο του Ράμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων, μετά και την ιστορία του Φρέντι Μπελέρη.

Πεκίνο ναι, Σανγκάη όχι

 Άλλαξαν τα σχέδια του πρωθυπουργού για την Κίνα, καθώς συντομεύει τη διαμονή του και ακυρώνει την επίσκεψη του στην Σανγκάη στο πλαίσιο διεθνούς έκθεσης που θα διεξαχθεί την προσεχή εβδομάδα. Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την προσεχή Παρασκευή το Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. «Δεν είμαστε η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα η οποία επισκέπτεται τη Κίνα, αλλά ο χρονισμός της επίσκεψης δεν έχει τίποτα να κάνει με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, καθώς ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολλούς μήνες» επισήμανε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός. Ωστόσο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία διεθνώς στη Μέση Ανατολή , της οποίας οι συνέπειες είναι αδύνατο να εκτιμηθούν αυτή τη στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να βρίσκεται εντός των τειχών και συνεπώς, όπως είπε και ο ίδιος θα φροντίσει να κάνει την επίσκεψη – εξπρές, επειδή δεν θέλει να λείψει από την Ελλάδα για περισσότερες μέρες από όσες είναι απαραίτητο. Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο του 2019 ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί την International Import Expo στην οποία η Ελλάδα ήταν μία από τις τιμώμενες χώρες, συνοδευόμενος τότε από πολλούς Ελληνες επιχειρηματίες. Φέτος όλα τα ραντεβού και οι συναντήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος αναμένεται να γίνουν στο Πεκίνο.

Ετοιμάζει τις κινήσεις του ο Τζουμάκας

Και επειδή σας ανέφερα για Άρτα και Τσίπρα να σας πως ότι έμαθα τι κάνει ο Στέφανος Τζουμάκας, που μετά την κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να τον παραπέμψει μίλησε στο Newsbeast λέγοντας «η παραπομπή μου στην Επιτροπή Δεοντολογίας, είναι μέρος μιας στρατηγικής φθοράς». Ο Τζουμάκας, την Κυριακή 29 Οκτώβρη θα είναι στο χωριό του (στον ίδιο δήμο με τον Τσίπρα αλλά στην άλλη πλευρά του βουνού), όπου τον Οκτώβριο του 1943 σε μια μάχη ανάμεσα σε μια ομάδα της Εθνικής Αντίστασης με ένα λόχο Ναζί σκοτώθηκαν και Γερμανοί. Η άμεση συνέπεια ήταν τα αντίποινα από τα στρατεύματα των Ναζί της ορεινής ταξιαρχίας του Μονάχου -τη περιβόητης Εντελβάις- που από όπου πέρασε σκόρπισε θανάτους και ερείπια. Σκότωσαν όσους χωριανούς μου δεν πρόφθασαν να κρυφτούν στο βουνό, πυρπόλησαν και κατέστρεψαν σπίτια, κοπάδια και καλλιέργειες. Ο Καταρράκτης τιμήθηκε και εντάχθηκε στο Δίκτυο των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών. Και εκεί θα μιλήσει και ο Τζουμάκας.

Ακριβαίνουν τα αναψυκτικά της Coca Cola

Σε νέες ανατιμήσεις μετά την αναθεώρηση των τιμοκαταλόγων της προχωράει από την 1ηΝοεμβρίου η Coca Cola 3E στην Ελλάδα. Το υψηλό κόστος λειτουργίας που συνοδεύεται από ενέργεια, πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας και μεταφορικά, οδηγούν τη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ποτών που δραστηριοποιείται στη χώρα μας, να προχωρήσει σε αύξηση των τιμών της από τις αρχές του επόμενου μήνα, η οποία θα φτάσει το 7,6% και θα αφορά σε 56 κωδικούς αναψυκτικών. Ο τιμοκατάλογος έχει ήδη φτάσει στα χέρια των χονδρεμπόρων – διανομέων των προϊόντων της στην ελληνική αγορά και ήδη έχουν γίνει όλες οι κινήσεις εκείνες που απαιτούνται για να περαστούν από την 1ητου μήνα στην αγορά. Πρόκειται για προϊόντα όπως η Coca Cola, η Fanta και η Sprite.

Έως τέλος του 2023 η εξαγορά του 25% της Δωδώνη

Θέμα χρόνου είναι πλέον να εξαγοράσει ο όμιλος Vivartia το υπόλοιπο 25% της Δωδώνη, καθώς έχει ήδη αποκτήσει το 75% από την ρωσικών συμφερόντων SI Foods. Με αυτόν τον τρόπο θα ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο ο κλάδος γαλακτοκομικών που έχει αποκτήσει το αμερικανικό fund της CVC. Μαθαίνω ότι θα προκύψουν συνέργειες μεταξύ των δύο εταιρειών, όπου η μία θα έχει την δυνατότητα να παράγει προϊόντα για λογαριασμό της άλλης σε περιπτώσεις όπου κάποιο προϊόν δεν υφίσταται στη γκάμα της μίας εκ των δύο. Σε πρώτη φάση οι δύο εταιρείες θα παραμείνουν αυτόνομες λειτουργικά και σε κάθε περίπτωση δύο διακριτές εμπορικές ονομασίες όπως είναι σήμερα χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους συγχώνευση των δύο οντοτήτων. Τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας. Και οι δύο θα υπάγονται στην εταιρεία συμμετοχών που δημιουργήθηκε το 2021 με την ονομασία Dairy Holdings, προκειμένου να «στεγάσει» τη δραστηριότητα του ομίλου Vivartia στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η εξαγορά του Μπάρμπα Στάθη

Με εταιρεία με πάνω από 50 χρόνια ιστορίας, την Μακεδονική Χαλβατζής που ειδικεύεται στα βραστά συσκευασμένα λαχανικά και στα όσπρια εξαγοράζει ο Μπάρμπα Στάθης. Πρόκειται για μία κίνηση που του διασφαλίζει την επέκταση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων του και σε έναν τομέα όπου αυτή τη στιγμή δεν έχει παρουσία, καθότι είναι μεν ο ηγέτης στα κατεψυγμένα λαχανικά και στις ζύμες με τη Χρυσή Ζύμη και τον Αραμπατζή-Ελληνική Ζύμη, ωστόσο δεν είχε παρουσία στα λαχανικά ψυγείου. Για την ιστορία ο τζίρος της Χαλβατζής είναι περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ με κέρδη περίπου 800 χιλιάδων ευρώ.

Μετοχές του Μάικλ Ντελ εξαγόρασε ο Χάρης Βαφειάς

Ο εφοπλιστής Χάρης Βαφειάς έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από το τηλεοπτικό παιχνίδι επιχειρηματικότητας Dragons Den με παρουσιαστή και συμπαραγωγό τον Σάκη Τανιμανίδη. Ωστόσο ο ίδιος είναι ένας ιδιαίτερα δραστήριος παίκτης στον τομέα της ναυτιλίας. Πρόσφατα εξαγόρασε δύο εκατομμύρια μετοχές της Stealth Gas έναντι ποσού 10,2 εκατομμυρίων ευρώ από τον ιδρυτή του κολοσσού της τεχνολογίας, Dell, Μάικλ Ντελ. Με αυτόν τον τρόπο ο Βαφειάς ισχυροποιεί τη θέση του στην εταιρεία, όπου η οικογένειά του συμμετέχει αυτή τη στιγμή με ποσοστό περίπου 40%, ενώ δηλώνει την εμπιστοσύνη του στις μελλοντικές της δυνατότητες.

Η MIG «μπαίνει» στα κόκκινα δάνεια

Το «παιχνίδι» των κόκκινων δανείων έχει όπως φαίνεται αρκετό «ψωμί». Μπήκε σε αυτό η Τεχνική Ολυμπιακή του Στέγγου και όπως μαθαίνω θα μπει και ο όμιλος Marfin, που ίδρυσε ο αείμνηστος Βγενόπουλος. Ο όμιλος MIG που κάποτε είχε στην ιδιοκτησία του εταιρείες όπως η Δέλτα, ο Μπάρμπα Στάθης, η La Pasteria, το Υγεία και πολλές ακόμα τις οποίες πούλησε, αποφάσισε να προσθέσει νέα δραστηριότητα στο καταστατικό του. Στις νέες δραστηριότητες προτείνεται εκτός των άλλων να προστεθεί και αυτή της δυνατότητας συμμετοχής σε μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες.