«Από την ημέρα που ο Κασσελάκης έγινε πρόεδρος, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει χάσει σχεδόν επτά ποσοστιαίες μονάδες. H εκτίμηση όλων είναι ότι θα φέρει και νέο αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, οπότε θα τεθεί και πάλι θέμα ηγεσίας» δηλώνει χωρίς περιστροφές στο Newsbeast ο Στέφανος Τζουμάκας που έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος καθώς από την πρώτη φάση της κατάθεσης υποψηφιοτήτων για την ηγεσία, δήλωνε πως η διαπλοκή έχει εγκατασταθεί στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Η παραπομπή μου είναι μέρος της στρατηγικής φθοράς»

«Όλη αυτή η διαδικασία της παραπομπής στην Επιτροπή Δεοντολογίας, είναι μέρος μιας στρατηγική φθοράς» όπως λέει. «Άλλωστε θα πρέπει να προηγηθεί η έκφραση γνώμης από την Κεντρική Επιτροπή για κάθε πρόσωπο που παραπέμφθηκε. Η συνεδρίαση αυτή θα γίνει γύρω στις 10 με 12 Νοεμβρίου, και μετά, σε δεύτερη φάση, θα κληθεί ν’ αποφασίσει η Επιτροπή Δεοντολογίας. Συν τοις άλλοις, οτιδήποτε αποφασίσει η Επιτροπή θα πρέπει να μεταβιβαστεί στο συνέδριο που θα γίνει αρχές του επόμενου έτους, εκεί απολογούνται τα μέλη της Επιτροπής».

«Κατέβηκα για πρόεδρος όταν διαπίστωσα ότι η διαπλοκή μπήκε στο κόμμα»

Ο λόγος του είναι χειμαρρώδης. Γνωρίζει καλά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα κόμματα. Άλλωστε είναι αρκετά παλιός στην πολιτική (σ.σ. εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1977) και είναι γνωστή η διαδρομή του καθώς όπως δηλώνει, στόχος του είναι πάντοτε η υπεράσπιση αρχών και αξιών. «Εγώ κατέβηκα για υποψήφιος πρόεδρος, μόλις διαπίστωσα ότι η διαπλοκή μπήκε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Το αντιλήφθηκα από την αρχή γιατί εγώ ξέρω τα της διαπλοκής από τότε που ήμουν στο ΠΑΣΟΚ» αναφέρει.

«Πολλοί θέλουν να γυρίσει ο Τσίπρας»

Κατά τον ίδιο αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλοί μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιθυμούν να γυρίσει στην προεδρία ο Αλέξης Τσίπρας. «Χωρίς να έχουν μιλήσει μαζί του;» τον ρωτάμε. Χαμογελάει. «Θα φανεί στο μέλλον». Υποστηρίζει πως αυτή την περίοδο ορισμένοι εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα ήθελαν να υπάρχουν μόνο δύο βασικοί πόλοι στον δημόσιο βίο: Η Νέα Δημοκρατία και ένα ακόμη κόμμα που θα επεδίωκε το σύστημα, να προκύψει από τη διάλυση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

«Συγγνώμη, για να καταλάβω, όταν λέτε το σύστημα, ποιους εννοείται; Είναι απρόσωπο αυτό το σύστημα;» ρωτάμε με απορία. «Καθόλου απρόσωπο, Το σύστημα έχει καναλάρχες, επιχειρηματίες και πολιτικές ομάδες. Κυρίως απ’ αυτούς τους τρεις παράγοντες απαρτίζεται».

«Οι 53 δεν θα ήθελαν τη διάσπαση, περιμένουν εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές»

Η κουβέντα επανέρχεται στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και στις κινήσεις της επονομαζόμενης ομάδας των 53, που εμφανίζονται να εκφράζουν τις αριστερές συνιστώσες του κόμματος. «Οι 53 δεν θα ήθελαν τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη γνώμη μου, θα ήθελαν τις όποιες εξελίξεις να συμβούν μετά τις ευρωεκλογές. Οι υποστηρικτές του Κασσελάκη είναι αυτοί που επιδιώκουν την διάσπαση και έχουν το θράσος να δείχνουν σε άλλους την έξοδο, ενώ θα πρέπει οι ίδιοι να οδηγηθούν στην έξοδο».