Βροχή από παρατηρήσεις και προτάσεις μαθαίνω ότι θα καταθέσουν πολύ σύντομα οι δικηγόροι που ασχολούνται με την προστασία όσων έχουν «κόκκινα» δάνεια, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που θα βγάλει ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, το νέο σχέδιο νόμου, το οποίο φιλοδοξεί να βάλει ένα τέλος στις ασύδοτες πρακτικές των servicers ώστε να μη βγαίνουν με τέτοια ευκολία σπίτια στον πλειστηριασμό. Οι νομικοί που ασχολούνται με τέτοιου είδους υποθέσεις και έχουν ως πελάτες δανειολήπτες τους οποίους κυνηγάνε τα funds, δηλώνουν πως ναι μεν το νομοσχέδιο κινείται όπως φαίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και δεν το έχουν πάρει ακόμη στα χέρια τους και στηρίζονται στις ανακοινώσεις που έχουν γίνει από κυβερνητικά χείλη, ωστόσο θα πρέπει να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη προστασία προς τους ευάλωτες συμπολίτες μας. Όποιος έχει μιλήσει με δικηγόρο που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, θα εξοργιστεί με τον τρόπο που λειτουργούν οι εταιρείες διαχείρισης χρεών. Υπάρχουν servicers που συστηματικά επιστρατεύουν προσχηματικές κωλυσιεργίες και εκβιασμούς προκειμένου να αποσπάσουν υπέρογκα ποσά και ολόκληρες περιουσίες, ακόμα κι αν οι οφειλέτες… εξυπηρετούν κανονικά τη ρύθμιση. Λειτουργούν ως κράτος εν κράτει χωρίς να τους ελέγχει κανένας. Υποτίθεται πως εποπτεύουσα αρχή είναι η Τράπεζα της Ελλάδος που στην πράξη όμως απλώς παρατηρεί τα όσα συμβαίνουν γύρω της.

Σε μια κλωστή η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να ξεκινάει μπαράζ θεσμικών συναντήσεων, αλλά στο κόμμα του δε λένε να ησυχάσουν και να δουν πως θα κάνουν αντιπολίτευση στιβαρή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη ΝΔ. Ουσιαστικά η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει επί ξυρού ακμής και μόνο φαινομενική ήταν η βελτίωση του κλίματος, έστω για λίγες ημέρες. Η χθεσινή μέρα με την εμπρηστική παρέμβαση από την Ομπρέλα, αυτή τη φορά από τον Θοδωρή Δρίτσα, δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για συμβιβασμό και το διαζύγιο είναι προ των πυλών.

Το σήμα Κασσελάκη

Όλοι αναμένουν και τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου θα φανεί εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στείλει κάποια μηνύματα κατευνασμού και προς αυτή την κατεύθυνση του εισηγούνται διάφορα στελέχη. Η απόφαση είναι δική του, μου έλεγε κεντρικό στέλεχος της ομάδας των προεδρικών και επέμενε πως ουδείς τον επηρεάζει.

Η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή

Όπως και να έχει σήμερα, δεν αναμένουμε πολλά από την ΚΟ πέρα από την παρέμβαση Κασσελάκη, καθώς θα γίνει συζήτηση επί του προϋπολογισμού και άλλων θεμάτων της επικαιρότητας με αιχμή την αντιπολίτευση στη ΝΔ και όχι εσωκομματική αναφορά. Ως εκ τούτου όλα τα φώτα πέφτουν πάνω στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11 και 12 Νοεμβρίου, για την οποία κάποιοι λένε πως ίσως θα έπρεπε να αναβληθεί. Κάτι τέτοιο δεν παίζει όπως έμαθα με βάση τα σημερινά δεδομένα και άρα η ΚΕ το Σαββατοκύριακο που στην Αθήνα θα διεξάγεται ο μαραθώνιος δρόμος και οι άλλοι αγώνες θα διεξαχθεί κανονικά και θα φανεί εκεί ποιος έχει πραγματική αντοχή.

Τι συμβαίνει με το καταστατικό

Κρίσιμο όμως είναι τι θα γίνει με τις διαγραφές. Να σας πως ότι με αυτή την ιστορία της φράσης «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος» που είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, ενεργοποιήθηκε το καταστατικό του κόμματος, καθώς δεν είναι ενός ανδρός αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ και η διαδικασία για να διαγραφεί κάποιο στέλεχος είναι αρκετά πολύπλοκη. Πχ η διαγραφή των τεσσάρων στελεχών, Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Πάνου Σκουρλέτη, θα τεθεί ως θέμα δύο φορές στη συνεδρίαση της ΚΕ. Μία φορά πριν τη σύγκληση της Επιτροπής Δεοντολογίας και μία μετά. «Σε δουλειά να βρισκόμαστε» μου είπε παλαιό στέλεχος που μου εξήγησε ότι εδώ δεν είναι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να διαγράφονται άμεσα τα στελέχη.

Η αυξημένη πλειοψηφία

Με δεδομένο επίσης ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να επιβάλει ποινή μόνο με αυξημένη πλειοψηφία σε μέλος της ΚΕ, τα πράγματα προβλέπονται πολύ δύσκολα για την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη. Με την υποχρεωτική -λόγω Καταστατικού- εμπλοκή της ΚΕ στις «διαγραφές», αλλάζει η φορά όχι μόνο της συγκεκριμένης υπόθεσης, αλλά και όλης της εξέλιξης στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Στην ουσία η ΚΕ θα μετατραπεί σε άτυπο «δικαστήριο» και το κρίσιμο θα είναι τι θα γίνει. Ψύχραιμοι παρατηρητές λένε ότι καλό θα ήταν να υιοθετηθεί η πρόταση Δραγασάκη και ακυρωθούν οι διαγραφές. Ίδωμεν.

Από την ψυχρότητα σε συνάντηση

Τι είδαμε την 28η Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη; Ψυχρότητα μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Όμως, μετά την κίνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αύριο, δε θα μπορούσε να αρνηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να πει «όχι» σε μια τετ α τετ συζήτηση για πρώτη φορά τις επόμενες ημέρες. Να σας πω ότι θα ακολουθήσει και συνάντηση με τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά την ανάρρωσή του αφού πρόσφατα έκανε επέμβαση στη μέση.

Θα την «αδειάσει» δημόσια

«Παγωμένες» μαθαίνω πως είναι οι σχέσεις υπουργού και αναπληρώτριας υπουργού σε κρίσιμο υπουργείο, με τον επικεφαλής να έχει ενοχληθεί από τη στάση της συναδέλφου του, η οποία παίρνει πρωτοβουλίες χωρίς να τις γνωστοποιεί άνωθεν. Και μπορεί να μην έχουν βγει ακόμη τα «μαχαίρια», ωστόσο ήδη συζητείται στους διαδρόμους του υπουργείου η δύσκολη σχέση των δύο και μάλιστα, όπως μου μετέφεραν, σύντομα θα την «αδειάσει» δημόσια.

Στα δικαστήρια για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στον εισαγγελέα αναμένεται να στείλει σήμερα την υπόθεση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ – όπως μαθαίνω- ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει ζητήσει ήδη την παραίτηση του προερχόμενου από ΠΑΣΟΚ, προέδρου του Οργανισμού, Βαγγέλη Σημανδράκου επικαλούμενος λανθασμένους χειρισμούς στην καταβολή των αποζημιώσεων των αγροτών, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει ότι είχε ζητήσει εγκαίρως προσοχή στα πληρωμές, δικαιοσύνη, διαφάνεια και σωστή κατανομή των ενισχύσεων, κάτι που δεν τηρήθηκε. Ο Σημανδράκος όμως δεν παραιτείται, ενώ η θητεία του λήγει μετά από ένα χρόνο.

Το ταξίδι στην Κίνα

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πεκίνο και όχι τελικά στην Σανγκάη όπου είναι σε εξέλιξη μεγάλη εμπορική διεθνής έκθεση. Τελικά, μετά από συζήτηση στο Μαξίμου, αν και υπήρξε σχεδιασμός, αποφασίστηκε την ύστατη στιγμή να μην γίνει επιχειρηματική αποστολή επίσημα από την κυβέρνηση, αν και κάποιοι επιχειρηματίες έμαθα πως θα βρεθούν στη Σανγκάη.

Τι θα γίνει στη Σανγκάη

Ρώτησα να μάθω λεπτομέρειες για το τι γίνεται στη Σανγκάη και είπα να σας δώσω μερικά στοιχεία όπως μου τα είπαν χθες αρμοδίως: Η Σαγκάη έχει δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη στρατηγικών αναδυόμενων βιομηχανιών, όπως τα ολοκληρωμένα κυκλώματα, η βιοϊατρική και η τεχνητή νοημοσύνη. Αναδυόμενοι τομείς όπως τα νέα ενεργειακά οχήματα, η νέα ενέργεια και ο εξοπλισμός υψηλών προδιαγραφών έχουν επίσης σημειώσει σημαντική ανάπτυξη, με διψήφια αύξηση της αξίας παραγωγής. Η πόλη έχει αναβαθμίσει ενεργά «πέντε κέντρα» της και πρωτοπορεί στην ολοκληρωμένη πιλοτική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη νέα περιοχή Pudong. Αξιοποιώντας ανοικτές πλατφόρμες όπως η Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Σαγκάης και η Ειδική περιοχή Lingang, η Σαγκάη έχει δει μια αύξηση στη δημιουργία περιφερειακών εδρών επιχειρήσεων καθώς και τα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης των πολυεθνικών εταιρειών. Μέχρι στιγμής, φέτος, έχουν ιδρυθεί 49 περιφερειακές έδρες και 20 κέντρα Ε&Α που χρηματοδοτούνται από ξένους φορείς, ανεβάζοντας τον αθροιστικό αριθμό σε 940 και 551, αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας περαιτέρω την πόλη ως προτιμώμενο προορισμό για ξένες επενδύσεις και για τη διάταξη της παγκόσμιας βιομηχανικής αλυσίδας. Τι άλλο έμαθα; Καταγράφεται ταχεία αύξηση του κατά κεφαλήν διαθέσιμου εισοδήματος και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πρωτοβουλίες όπως η αστική ανανέωση έχουν επιταχυνθεί, με πολλά έργα ανακαίνισης αστικών χωριών σε εξέλιξη. Επιπλέον, οι προσπάθειες για την ενίσχυση του οικολογικού περιβάλλοντος έχουν ως αποτέλεσμα την προσθήκη 95 νέων πάρκων και την αύξηση του δείκτη ποιότητας του αέρα.

Οι ξένες επενδύσεις και η Ελλάδα

Δύο βασικοί άξονες στη Σανγκάη που αφορά και Έλληνες επιχειρηματίες θα είναι η μείωση των εμποδίων εισόδου και του λειτουργικού κόστους για τις επιχειρήσεις, καθώς και η βελτιστοποίηση των επιχειρηματικών υπηρεσιών. Η Σαγκάη θα εφαρμόσει πλήρως τον αναθεωρημένο κατάλογο των προτιμώμενων βιομηχανιών για ξένες επενδύσεις και τον αρνητικό κατάλογο για να εξασφαλίσει τη συνοχή μεταξύ εγχώριων και ξένων επενδύσεων. Θα ενισχύσει τη στήριξη των ξένων επενδύσεων και των επιχειρήσεων σε τομείς όπως η χρηματοδότηση, η φορολογία, οι ανταλλαγές προσωπικού και οι εισαγωγές και οι εξαγωγές. Εν τω μεταξύ, η βελτιστοποίηση των επιχειρηματικών υπηρεσιών θα επιτευχθεί μέσω της ψηφιακής ενδυνάμωσης και της διαδικτυακής πλατφόρμας που προσφέρει κυβερνητικές υπηρεσίες μίας στάσης, με στόχο την ενίσχυση της ευκολίας για τις επιχειρήσεις.

Ο ρόλος του Τζινπίγνκ

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που θα συναντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και η Σαγκάη εφαρμόζει την πιλοτική ζώνη συνεργασίας «Δρόμος του Μεταξιού – ηλεκτρονικό εμπόριο», για την περαιτέρω ενίσχυση της εμπορικής συνδεσιμότητας, τη διευκόλυνση του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου και την προώθηση του ψηφιακού εμπορίου. Επιδιώκει επίσης τη δημιουργία μιας εθνικής πιλοτικής ζώνης για την καινοτόμο ανάπτυξη του εμπορίου υπηρεσιών. Οι εισαγωγές χύδην εμπορευμάτων της Κίνας αυξήθηκαν τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων (GAC). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, αυξήθηκαν κατά 31,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε 860 εκατομμύρια τόνους, όπως έδειξαν τα στοιχεία της GAC. Οι εισαγωγές μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου και του αλουμινίου, αυξήθηκαν κατά 7,8% ετησίως σε περίπου 1,09 δισεκατομμύρια τόνους κατά τους πρώτους εννέα μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της GAC. Οι κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου επιταχύνουν το διασυνοριακό εμπόριο Το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο της Κίνας έχει διατηρήσει μια σταθερή επέκταση ενάντια στις παγκόσμιες αβεβαιότητες, καθώς πολλές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου ενισχύουν τις επενδύσεις και την καινοτομία στον τομέα της εφοδιαστικής και των λιανικών υπηρεσιών για να βελτιώσουν την εμπειρία αγορών για τους παγκόσμιους καταναλωτές. Οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι εισαγωγές και οι εξαγωγές του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας ανήλθαν σε περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 232,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 14,4% τοις εκατό, σύμφωνα με τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο όγκος του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας έχει αυξηθεί κατά 10 φορές, ενώ το ποσοστό του στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας έχει αυξηθεί από λιγότερο από ένα τοις εκατό πριν από πέντε χρόνια σε περίπου πέντε τοις εκατό. Υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 παίκτες της αγοράς διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα.

Τα logistics στην Κίνα

Η εφοδιαστική αποτελεί μείζον ζήτημα για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο και σημαντικό πεδίο επενδύσεων για τους παίκτες της αγοράς. Η JD Logistics, η μονάδα εφοδιαστικής του κινεζικού γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com, δημιούργησε αποθήκες σε υπερπόντιες αγορές όπως η Γερμανία και η Ισπανία για να παραμείνει πιο κοντά στους καταναλωτές. Έχει λειτουργήσει σχεδόν 90 τελωνειακές αποθήκες και υπερπόντιες αποθήκες σε όλο τον κόσμο και σχεδιάζει να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο εφοδιαστικής αλυσίδας που θα καλύπτει τις σημαντικότερες χώρες του πλανήτη εντός τριών ετών. Ένα άλλο μεγάλο όνομα του ηλεκτρονικού εμπορίου, η διεθνής πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Ali Express της Ali Baba και η μονάδα ταχυμεταφορών της Cainiao, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσαν την έναρξη μιας παγκόσμιας υπηρεσίας πενταήμερης παράδοσης σε πέντε υπερπόντιες αγορές.

Η αλλαγή σκυτάλης και η ασυμφωνία χαρακτήρων στην Καλλιμάνης

Εκτός της Καλλιμάνης βρίσκεται η κόρη του εγνωσμένης αξίας επιχειρηματία, Γιώργου Καλλιμάνη, Βασιλική Καλλιμάνη όπως έμαθα πρόσφατα. Η εταιρεία κατεψυγμένων ψαρικών, Dardanel, με έδρα την Τουρκία, η οποία εξαγόρασε την άλλοτε προβληματική εταιρεία δεν τα βρήκε με την κυρία Καλλιμάνη όπως μαθαίνω. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πλέον εκείνη βρίσκεται εκτός της εταιρείας που ίδρυσε ο πατέρας της, ενώ τη θέση της ανέλαβε ένα πρόσωπο που τον τελευταίο καιρό έχει θητεύσει σε αρκετές διαφορετικές εταιρείες του κλάδου τροφίμων και ποτών. Ο Γιώργος Μάνωλας έχει γνωρίσει αρκετές πτυχές επιχειρήσεων όπως οικογενειακές εταιρείες με πρόσφατο το παράδειγμα της Ποτοποιίας Πλωμαρίου – Ισιδώρου Αρβανίτη αλλά και παλαιότερα της Mondelez Meals, του πολυεθνικού ομίλου Mondelez International. Το έργο που αναλαμβάνει ο ίδιος είναι δύσκολο και η πραγματικότητα είναι ότι η Καλλιμάνης θα χρειαστεί αρκετό χρόνο ακόμα για να γυρίσει το νόμισμα σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά όπως αυτή των κατεψυγμένων αλιευμάτων, όπου κινούνται αρκετά δυναμικά παίκτες όπως η Trofinco Βασιλείου, η Trata, ο Σαβράμης αλλά και η Pescanova.

Ιντρακόμ: Ολοκληρώνεται το «έργο» εξαγοράς της Κλουκίνας – Λάππας

Το πράσινο φως αναμένεται ότι θα δώσει σήμερα η γενική συνέλευση των μετόχων για την απόσχιση του κλάδου ακινήτων της Κλουκίνας – Λάππας που μεταφέρονται στην ιδιοκτησία της Ιντρακόμ Ακίνητα και πλέον αλλάζουν τα δεδομένα σε αυτόν τον τομέα για την θυγατρική εταιρεία του ομίλου Ιντρακόμ καθότι ενισχύεται σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της σε έναν τομέα όπου μέχρι πρότινος δεν διατηρούσε παρουσία.

ΤΑΙΠΕΔ: Έργα 18 εκατομμυρίων μπαίνουν στο ταμείο της ΕΚΤΕΡ

Υπογραφές θα πέσουν πιθανότατα αυτή την εβδομάδα σε δύο έργα όπου η εισηγμένη στο χρηματιστήριο κατασκευαστική εταιρεία, ΕΚΤΕΡ, έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος. Το πρώτο αφορά την δημιουργία νέων κτιριακών υποδομών στο νοσοκομείο ΚΑΤ αλλά και στο νοσοκομείο της Λαμίας με συνολικό προϋπολογισμό 18 εκατομμύρια ευρώ. Η εισηγμένη στη Λαμία θα προχωρήσει σε ανέγερση νέου κτιρίου με αμφιθέατρο για την επέκταση της ογκολογικής κλινικής του νοσοκομείου και την ένταξη του νέου κέντρου ακτινοθεραπείας, συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος πυρηνικής. Η κατακύρωσή του στην ΕΚΤΕΡ έγινε στα 13.004.822,33 ευρώ πλέον ΦΠΑ, με ποσοστό έκπτωσης 5,56% επί του αρχικού προϋπολογισμού. Τον διαγωνισμό έτρεξε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ. Ως προς το νοσοκομείο ΚΑΤ – επίσης έργο του ΤΑΙΠΕΔ – ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ (4,94 εκατ. ευρώ) και αφορά στην ανακαίνιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, μίας νοσηλευτικής μονάδας καθώς και στην αναδιάταξη ορισμένων ακόμη χώρων της μονάδας του Αμαρουσίου.

«Ζημιές» για τα κρύσταλλα της Swarovski

Η επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα μετά την πανδημία οδήγησε σε αύξηση του τζίρου της γνωστής εταιρείας κοσμημάτων Swarovski. Το 2022 η εταιρεία Swarovski Hellas αύξησε το τζίρο της κατά 47% σε σχέση με το 2021 και κατά 11,2% σε σχέση με το 2019. Ωστόσο τα δεδομένα στις κάτω γραμμές του ισολογισμού της εταιρείας δεν ήταν ιδιαίτερα ευοίωνα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ήταν ζημιογόνα κατά 30 χιλιάδες ευρώ από κέρδη 110 χιλιάδων ευρώ που ήταν το 2021.

Η efood «σφήνα» στα μεγάλα σούπερ μάρκετ

Μπορεί οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως να μην δίνουν στοιχεία για την κίνηση στην αγορά των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ, ωστόσο μαθαίνω ότι η efood έχει καταφέρει να αποτελεί τον τρίτο παίκτη μετά τον Σκλαβενίτη και την ΑΒ Βασιλόπουλο από πλευράς πωλήσεων. Η συνολική αγορά των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα είχε τζίρο 220 εκατομμύρια ευρώ το εννεάμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Καταγράφοντας ανάπτυξη λίγο πάνω από 15%.