Ξεκινάμε με τα πραγματικά σοβαρά: την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ελληνική κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου, όλες οι συζητήσεις και οι συσκέψεις γίνονται γύρω από αυτό το γεγονός, προετοιμάζονται πυρετωδώς. Για την ελληνική κυβέρνηση, όπως μου είπε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, έχει ιδιαίτερη σημασία η στάση που θα τηρήσει η τουρκική πλευρά και ιδίως ο Ερντογάν, ο οποίος κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα το 2017 δεν είχε διστάσει να αναπτύξει δημοσίως και εμφατικά όλο το πλέγμα των τουρκικών διεκδικήσεων. Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών πάντως άκουσαν με ενδιαφέρον την πρόσφατη ομιλία του τούρκου προέδρου στην ΚΟ του κόμματός του την προηγούμενη εβδομάδα, όπου μίλησε σε τόνους αξιοσημείωτα μετριοπαθείς, σημειώνοντας εν όψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα: «Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των χωρών. Το κυριότερο είναι η βούλησή μας για επίλυση διαφορών προτού μετατραπούν σε αδιέξοδο. Αυτή είναι η προσέγγισή μας για την επίσκεψη στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου. Διαφωνίες είχαμε χθες και θα τις έχουμε και σήμερα».

Η φράση κλειδί του Ερντογάν

Αυτό που αποκωδικοποιούν στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι μια αναφορά του Ερντογάν, η οποία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ιδιαίτερη σημασία. Και αυτή είναι η αναφορά του τούρκου προέδρου που είπε ότι μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος ως δύο χώρες που μοιράζονται το ίδιο κλίμα και την ίδια θάλασσα. «Υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας. Ελπίζω ότι το ταξίδι μας θα οδηγήσει στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας για τις χώρες μας» είπε και ήδη έμαθα πως υπάρχει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Η προετοιμασία και η Θράκη

Με αυτά τα αρχικά δεδομένα και σε συνέχεια των προσεκτικών βημάτων που έχουν γίνει από τον προηγούμενο Ιούλιο κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους, όπου και δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες προς το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας οι προετοιμασίες στην Αθήνα είναι εντατικές. Μάλιστα, υπήρχε και εκκρεμότητα αν ο τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Θράκη, δίχως να έχει διατυπωθεί κάποιο σχετικό αίτημα. Ο Ερντογάν έρχεται με το μισό σχεδόν υπουργικό συμβούλιο και η Αθήνα αναμένει να μην υπάρξει επανάληψη του 2017, όταν επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα, ο τούρκος πρόεδρος δε δίστασε να αναπτύξει δημοσίως και εμφατικά όλο το πλέγμα των τουρκικών διεκδικήσεων.

Χαμηλοί τόνοι και τι ενδιαφέρει το Μαξίμου

Χθες συζήτησα επί ώρα με δυο παράγοντες, ένα στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου και ένα της διπλωματίας και μου είπαν που εστιάζει την προσοχή της η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για δυο σημεία: στις δημόσιες τοποθετήσεις του Ερντογάν, ιδίως κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αν από τις εργασίες του Συμβουλίου θα προκύψει η δυνατότητα έκδοσης ενός κοινού ανακοινωθέντος. Παράλληλα, από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης εκείνο που φαίνεται ότι απασχολεί περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση είναι η μετανάστευση και οι δυνατότητες κάποιας συμφωνίας με την τουρκική κυβέρνηση, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να λάβει και ευρωπαϊκή διάσταση. Ο πρωθυπουργός μου είπαν και οι δυο θα εστιάσει στην οριοθέτηση των διμερών συζητήσεων αυστηρά στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Στόχος είναι να παρουσιαστεί η διαδικασία ως ένα βήμα προς την εξομάλυνση της σχέσης και πρωτίστως, να διατηρηθεί η ηρεμία του τελευταίου δεκαμήνου στο Αιγαίο, όπου οι στρατιωτικές προκλήσεις, παραβάσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις έχουν εκμηδενιστεί.

Η φυγή του Κασσελάκη

«Πάμε παρακάτω» φέρεται να λέει ο Στέφανος Κασσελάκης και, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για την μεθαυριανή μεγάλη συνάντηση με τον Ερντογάν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να φύγει από το κλίμα εσωστρέφειας. Μάλιστα, το ενδιαφέρον είναι ότι χθες την ώρα που οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν αποκάλυπταν το όνομα του νέου φορέα, αυτός έδινε τηλεοπτική συνέντευξη στο δελτίο του Alpha. Και όπως είδα ήταν εμφανής η προσπάθειά του να πείσει πως κοιτάζει την επόμενη μέρα και δεν τον ενδιαφέρει τι έγινε.

Η Νέα Αριστερά

Από την άλλη πλευρά οι 11 αποχωρήσαντες βουλευτές από το Σεράφειο συγκρότημα του δήμου Αθηναίων, έδωσαν το στίγμα της επόμενης μέρας κυρίως με την ομιλία του Αλέξη Χαρίτση που ήταν ο βασικός ομιλητής. Το λόγο πήρε πρώτη η Έφη Αχτσιόγλου που μίλησε για μια νέα αρχή, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που είπε ότι «δεν επιδιώκουμε καν να είμαστε στρατηγοί» αλλά «καλούμε τον κόσμο να οργανωθεί και να πάρει πρωτοβουλίες». Εκτός από τους «11» που συναποτελούν την νέα κοινοβουλευτική ομάδα στην εκδήλωση βρέθηκαν οι: Αριστείδης Μπαλτάς, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας, Αννέτα Καββαδία, Μάκης Μπαλαούρας, Κώστας Πουλάκης, Πάνος Λάμπρου, Ανδρέας Νεφελούδης, Νίκος Μπίστης, Κώστας Φωτάκης, κ.ά.

Γιατί Νέα Αριστερά;

Μεγάλη συζήτηση γίνεται γιατί επελέγη ο όρος «New Left – Νέα Αριστερά». Ρώτησα επ’ αυτού και μου είπαν ότι αυτός ο όρος θεωρείται συνώνυμο του φοιτητικού ριζοσπαστισμού της δεκαετίας του 1960, που κορυφώθηκε με τις μαζικές διαδηλώσεις του 1968 (κυρίως τα γεγονότα του Μαΐου 1968 στη Γαλλία). Τα ρεύματα της Νέας Αριστεράς εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη ως απάντηση στην ηθική απαξίωση του σοβιετικού κομμουνισμού μετά την «μυστική ομιλία» του Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ τον Φεβρουάριο του 1956.

Η δυσαρέσκεια του Τσίπρα

Όμως η κίνηση των 11 δεν άρεσε στον Αλέξη Τσίπρα και σας το είχα γράψει εδώ και μέρες πως τους αντιμετωπίζει ως στελέχη άλλου κόμματος. Και δεν έχει και άδικο. Και μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε χθες από την Ιταλία, ότι η πολυδιάσπαση βοηθάει τις δυνάμεις της συντήρησης. Το καρφί, όπως μου είπαν άνθρωποι του Στέφανου Κασσελάκη, ήταν σαφές για τους 11. Ο Αλέξης Τσίπρας μου εξήγησαν πως δεν έχει διάθεση να στηρίξει την προσπάθεια των 11 και με κάθε τρόπο θα τους αποδοκιμάζει. Πάντως ο ίδιος στέκεται, με βάση και τις επαφές που θα έχει στην ανάγκη να στηρίξει την προσπάθεια των προοδευτικών δυνάμεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έναντι της συντήρησης και της ακροδεξιάς. Αυτό θα γίνει και με το Ινστιτούτο που ετοιμάζει το οποίο, όπως μου ξεκαθάρισε άνθρωπος του δεν είναι πρόπλασμα για την ίδρυση νέου κόμματος. «Καμία σχέση με την πραγματικότητα» μου είπαν άνθρωποι του περιβάλλοντός του.

Η στάση των 11 στη Βουλή

Η ομάδα των 11 έκανε χθες την πρώτη διαφοροποίηση από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε το κόμμα, στο οποίο μέχρι πρόσφατα ανήκαν, οι δέκα από τους «11» δήλωσαν «παρών» σε τρία άρθρα που καταψήφισε η Κουμουνδούρου και αφορούν στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά και πικρόχολα στην Κουμουνδούρου, που όπως έμαθα θα το κτυπάει αυτό έντονα. Μάλιστα, όπως είδα από τον κατάλογο της Βουλής, καταψήφισε μόνον ο Φερχάτ Οζγκιούρ, ενώ οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Πέτη Πέρκα, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Σία Αναγνωστοπούλου και Αλέξης Χαρίτσης δήλωσαν «παρών» σε τρία άρθρα που, όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, «εξυπηρετούν τους servicers»: α) ακατάσχετο λογαριασμό των servicers, β) λειτουργία των servicers ως μη εποπτευόμενων από την ΤτΕ οργανισμών και γ) παράταση των αδειών λειτουργίας των servicers χωρίς νέα δικαιολογητικά. Τι καταψήφισαν; Την τροπολογία που θεσπίζει ακαταδίωκτο υπέρ των μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

Έμπαζε η οργάνωση

Ας μείνουμε λίγο παραπάνω στη χθεσινή εκδήλωση καθώς δεν πέρασα απλά μια βόλτα, αλλά παρέμεινα εκεί για αρετή ώρα. Για να είμαστε ειλικρινείς, η οργάνωση για τα «βαφτίσια» της Νέας Αριστεράς, όπως αποφάσισαν να ονομάσουν τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα οι εκπρόσωποι της Ομάδας των «6+6» και της Ομπρέλας, δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Βασικά το μόνο που έκαναν οι ιθύνοντες ήταν να απευθυνθούν στον Δήμο Αθηναίων προκειμένου να τους παραχωρήσει την αίθουσα δίπλα στο κολυμβητήριο, άντε και να τοποθετήσουν μικροφωνική εγκατάσταση, στοιχειώδη φώτα και ένα πόντιουμ. Κάπου εκεί τελείωσε και η οργάνωση. Κανείς δε σκέφτηκε να φέρει καρέκλες, με αποτέλεσμα όλοι οι καλεσμένοι να στέκονται όρθιοι και οι ηλικιωμένοι να αναγκαστούν να καθίσουν στο πάτωμα ή στην καλύτερη περίπτωση εκτός αιθούσης, στα πεζούλια. Αντιστοίχως δεν είχε μεριμνήσει κανείς να υπάρχει ένας χώρος για να εξυπηρετηθούν οι δημοσιογράφοι, πέραν των τεσσάρων μικρών στρογγυλών τραπεζιών του κυλικείου που μετά βίας στο καθένα μπορούν να καθίσουν 2 άτομα με laptop να γράψουν τα όσα γίνονταν. Ο κόσμος ήταν περίπου 350 άτομα μέσα στην αίθουσα και άλλα τόσα απέξω.

Πρώτος απ’ όλους ο Ευκλείδης

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν από τους πρώτους που έφθασαν, στις 18:30. Δηλαδή, μισή ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα. Στην αίθουσα όμως μόλις και μετά βίας βρήκε καμιά τριανταριά άλλους καλεσμένους, με αποτέλεσμα να ψάχνει κανέναν γνωστό να μιλήσει προκειμένου να περάσει η ώρα. Όσο πλησιάζαμε προς τις 19:00 άρχισαν να μαζεύονται ομοϊδεάτες του, οπότε είχε ανθρώπους ν’ ανταλλάξει δύο κουβέντες, αλλά και να φωτογραφηθεί μαζί τους. Από selfies, άλλο τίποτα. Ο επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέξης Χαρίτσης αφίχθη στις 18:40 – επίσης πριν προσέλθει το μεγάλο κύμα των καλεσμένων. Συνομίλησε με τους τεχνικούς της εκδήλωσης, τσέκαρε τα μικρόφωνα και έστησε «πηγαδάκι» με τον Νάσο Ηλιόπουλο που στο μεσοδιάστημα είχε κάνει την εμφάνισή του. Τελευταία από τα 11 μέλη της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας έφθασε η Έφη Αχτσιόγλου. Εννοείται πως δεν θα ξεκινούσαν χωρίς αυτήν.

Η πρώτη μάχη στη Βουλή

Να σημειώσω πως η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα είναι παρούσα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024 στα μέσα του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, δεν θα είναι αυτή η πρώτη μάχη που θα δώσουν τα μέλη της Νέας Αριστεράς στον ναό της Δημοκρατίας. Η χθεσινή παρουσίαση του φορέα δίνει τη δυνατότητα στο καινούργιο σχήμα να δηλώσει «παρών» και στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο από τη στιγμή που θα συγκροτηθεί και επίσημα η Κ.Ο.

Η διαφορετική εικόνα

Υπήρξε δε και μια σουρεαλιστική εικόνα. Οι οπαδοί της Νέας Αριστεράς είχαν καθίσει με την πλάτη στην διάφανη τζαμαρία του μικρού αίθριου που διαθέτει το Σεράφειο κολυμβητήριο, υπέρ του νέου φορέα. Πίσω από το τζάμι την ίδια ώρα, μικρά παιδιά κολυμπούσαν κάνοντας την προπόνησή τους και προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει και γιατί ο χώρος δεν έχει ησυχία όπως τις προηγούμενες μέρες. Εντάξει, πολιτική εκδήλωση ήταν και πέρασε.

Ομόνοια εξωτερικού

Και επειδή σας είπα πριν για τον Αλέξη Τσίπρα να μείνω στην Ιταλία και όχι στις επαφές με τα κεντροριστερά στελέχη, όπως ο Κόντε και ο Λέτα, αλλά με την σύναξη που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου και την Ντόρα Μπακογιάννη. Πώς έγινε αυτό; Είδα μια φωτογραφία που ανέβασε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τη Ρώμη καθώς συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Monitoring Committee του Συμβουλίου της Ευρώπης, που παρακολουθεί την τήρηση των δεσμεύσεων των κρατών-μελών. Το μαρτυριάρικο Facebook έδειξε την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Γιώργο Παπανδρέου, μαζί με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, να ποζάρουν χαμογελαστά.

Στόχος οι «αόρατοι» να γίνουν ορατοί

Μερικές ώρες νωρίτερα, το μισό υπουργικό συμβούλιο ήταν χθες το πρωί στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση το εθνικό σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρία 2024-2030. Ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του έκανε λόγο για μια συνειδητή επιλογή που βλέπει τη συλλογική ανάπτυξη σε διαρκή σχέση με την κοινωνική συνοχή, ενώ όπως σας έγραφα χθες ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, λαμβάνοντας το σχετικό χαρτοφυλάκιο από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον οποίο και διαδέχθηκε, συνέδεσε τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό που αποτελεί πρόταγμα της κυβέρνησης με την εθνική στρατηγική για τα ΑΜΕΑ, να αποτελεί έναν κρίκο στην κοινωνική αλυσίδα. Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του βουλευτής Επικρατείας, Γιώργου Σταμάτη – ο οποίος θυμίζω όταν ορκίστηκε βουλευτής τον συνόδευσαν στη βουλή δύο κυρίες με προβλήματα όρασης- ο οποίος είπε ότι θα μπορούσε στο μοντέλο των eco islands να μετατραπεί μια περιοχή σε μοντέλο προσβασιμότητας για τα ΑΜΕΑ με πολλές δράσεις που θα αποτελέσει «οδηγό» για άλλες πόλεις.

Πάει πίσω η θεσμοθέτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια;

Επιβεβαίωσα εκ νέου την πληροφορία που σας μετέφερα τις προάλλες. Ρώτησα υπουργό της κυβέρνησης πότε εκτιμά ότι θα έρθει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στη βουλή και μου απάντησε ότι δεν το «βλέπει» σύντομα, συνεπώς μάλλον μετά την ευρωκάλπη. Το επόμενο υπουργικό συμβούλιο πάντως μαθαίνω θα συνεδριάσει στις 18 Δεκεμβρίου και -όπως όλα δείχνουν- θα είναι το τελευταίο του 2023. Σε αυτό θα συζητηθεί σίγουρα το νομοσχέδιο για τα κέντρα αναφοράς τραύματος στο ΕΣΥ, γιατί ενώ ήταν εντός ημερήσιας διάταξης στο προηγούμενο, τελικά δεν συζητήθηκε λόγω της πρωθυπουργικής εξαγγελίας για την επιστολική ψήφο.

Το μεγάλο πακέτο των 246 εκατομμυρίων του ΤΑΙΠΕΔ

Σε προμήθεια εξοπλισμού πυρόσβεσης θα δοθούν 246 εκατομμύρια ευρώ μέσω τριών διαγωνισμών που κάνει το ΤΑΙΠΕΔ με αντικείμενο την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. Ενδοκυβερνητικά θεωρήθηκε απαραίτητη η ενίσχυση του μηχανισμού της πυροσβεστικής, αφενός μετά τα ακραία φαινόμενα και τις καταστροφές του περασμένου καλοκαιριού, αφετέρου γιατί η πυροσβεστική παρουσιάζεται αποψιλωμένη από μέσα κομβικής σημασίας που είναι απαραίτητα για να κάνει αυτό για το οποίο προορίζεται. Ο πρώτος διαγωνισμός είναι 154,8 εκατομμύρια για την προμήθεια – μεταξύ άλλων – και αμφίβιων μονοκινητήριων αεροσκαφών, ο δεύτερος είναι ποσού 64,5 εκατομμυρίων για την αγορά 740 μηχανημάτων πυρόσβεσης και ο τρίτος 27 εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμό κατάσβεσης. Οι τρεις διαγωνισμοί τρέχουν με διαδικασίες – εξπρές με την καταληκτική ημερομηνία για τον τελευταίο να είναι στις 5 Ιανουαρίου της νέας χρονιάς.

Ο Ηρακλής ανταγωνιστής των πελατών του;

Η τσιμεντοβιομηχανία Ηρακλής προμηθεύει υλικά από τα λατομεία του σε εταιρείες παραγωγής δομικών υλικών. Μία από αυτές είναι ο μεγαλύτερος παίκτης του κλάδου δομικών υλικών και κυρίαρχη στα κονιάματα, η Isomat. Ακούω τώρα από διάφορους επαΐοντες του κλάδου ότι ο Ηρακλής πάει να μπει και αυτός στα κονιάματα, κάτι που βρίσκεται μέσα στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του, βλέποντας ότι μπορεί να αξιοποιήσει ο ίδιος τις πρώτες ύλες που εξορύσσει από τα λατομεία του για να κάνει βιομηχανική παραγωγή κονιαμάτων (στεγανωτικά, μονωτικά, δάπεδα κλπ). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα έρθει να τοποθετηθεί απέναντι σε πελάτες του προκειμένου να διευρύνει την υπάρχουσα δραστηριότητά του πέρα από τον κλάδο του τσιμέντου. Μία εξέλιξη που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την αγορά.

Το «εξαγωγικό» πλάνο του Σκλαβενίτη

Το πιο γνωστό είναι ότι ο Σκλαβενίτης θέλει να επεκταθεί στην Κύπρο με νέα καταστήματα ή με εξαγορά. Ήδη διαθέτει εκεί 18 σημεία. Το λιγότερο γνωστό όμως είναι ότι θέλει να πάει στο εξωτερικό. Ακούω ότι μέρος της συζήτησης αφορά την περίπτωση της Ρουμανίας, το οποίο εξετάζει ως περίπτωση η οικογένεια Σκλαβενίτη για τα επόμενα χρόνια. Ένα εγχείρημα που μόνο εύκολο δεν είναι. Βέβαια, δεν θα είναι ο μόνος Έλληνας που πάει στο εξωτερικό και θα μπορούσε να έχει καλές προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Ο Βερόπουλος το έκανε ήδη με τον όμιλο Vero και όχι μόνο πέτυχε, αλλά τρίβει τα χέρια του από τις οικονομικές επιδόσεις που φέρνει τα τελευταία χρόνια, με την προηγούμενη παρουσία του στην Ελλάδα και τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε πριν εξαγοραστεί από τα My market και την οικογένεια Παντελιάδη, να αποτελούν όπως φαίνεται μακρινό παρελθόν.

Δάνειο 100 εκατομμυρίων «ψήνει» η Viva Wallet

Στη συμφωνία σύμβασης δανειακής σύμβασης για τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια είτε μέσω εξαγορών, είτε μέσω συγχωνεύσεων ετοιμάζεται να προχωρήσει η Viva Wallet, η οποία έχει εξαγοραστεί κατά το 49% από τη JP Morgan, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται η τελευταία να είναι αυτή που θα χορηγήσει το δάνειο στην εταιρεία συμφερόντων της. Η λήψη δανείου 100 εκατομμυρίων ευρώ αποτέλεσε μέρος της πρόσφατης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας. Η γενική συνέλευση των μετόχων για το συγκεκριμένο θέμα έλαβε χώρα μόλις πριν από λίγες ημέρες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το νέο βήμα για τα Carpo στο Λονδίνο

Κλείνοντας το πρώτο της κατάστημα επί της οδού Piccadilly στο Λονδίνο, η Carpo, που αποτελεί αυτή τη στιγμή τον πιο αναγνωρίσιμο παίκτη στον τομέα των ξηρών καρπών στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού όπως η Μεγάλη Βρετανία και το Ντουμπάι όπου έχει παρουσία, έκανε μία κίνηση επέκτασης. Το νέο κατάστημα που ήρθε να αντικαταστήσει το παλιό το μισθωτήριο του οποίου όπως μαθαίνω έληξε και δεν ανανεώθηκε, στήθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί από 1η Δεκεμβρίου στην οδό Glasshouse στον αριθμό 10 στην καρδιά του Λονδίνου. Μαθαίνω ότι η εταιρεία έπαιζε με τα λεπτά προκειμένου να προλάβει τη σχετική προθεσμία που είχε βάλει, δηλαδή να είναι έτοιμο το κατάστημα να λειτουργήσει από την 1η του μηνός. Εν τέλει όμως ο αγώνας δρόμου ολοκληρώθηκε και πλέον το project είναι ήδη σε εξέλιξη. Σας θυμίζω ότι η Carpo ήταν η αιτία να «παίξει» η ελληνική σημαία στο ψηλότερο κτίριο του κόσμου, το Burj Khalifa πριν από λίγες μήνες, όταν οι Άραβες συνέταιροι της οικογένειας Κοντόπουλου φρόντισαν να κάνουν την έκπληξη με τη συγκεκριμένη κίνηση.