Αφιέρωμα στην επίσκεψη του τέως πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Ιταλία φιλοξενεί η εφημερίδα της γειτονικής χώρας La Repubblica. Όπως σημειώνει σε σημερινό της δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να ενώσει τις «δύο αριστερές», τη ριζοσπαστική και τη σοσιαλδημοκρατική.

Αρχικά το κείμενο αναφέρει πως πριν από 10 χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ένα είδος ξένου πάπα της ιταλικής Αριστεράς, πετυχαίνοντας το «θαύμα» της επιστροφής της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας ξεπεράσει οριακά το φράγμα του 4%.

Έκτοτε όμως έχει καταγραφεί μια σωρεία γεγονότων τόσο για τον ίδιο όσο και για τον χώρο της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αυτή τη φορά όμως ο Έλληνας τέως πρωθυπουργός επέστρεψε στην Ιταλία, σε ρόλο «ομοσπονδιακού», όπως αναφέρει ο συντάκτης. Πέρασε τρεις ημέρες στη Ρώμη και πραγματοποίησε τέσσερις σημαντικές συναντήσεις με εκπροσώπους της ιταλικής κεντροαριστεράς, και συγκεκριμένα με τον Ενρίκο Λέτα, τον Τζουζέπε Κόντε, τον Νίκολα Φρατοϊάνι και την Έλλι Σλέιν.

«Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στη Ρώμη για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Συμβουλίου της Ευρώπης και άδραξε την ευκαιρία για να δει παλιούς φίλους, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο» σημειώνει το δημοσίευμα. Η La Repubblica θυμάται πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι «ο Λέττα ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που μου άνοιξε τις πόρτες στο Palazzo Chigi το 2014, και δεν ήμουν ακόμη πρωθυπουργός. Επέκρινε κι αυτός τότε τις ευρωπαϊκές πολιτικές λιτότητας».

Στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργό, «μίλησαν για την ανάγκη ενός ειρηνευτικού σχεδίου στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη, καθώς και για την ανάγκη ομοσπονδιοποίησης των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη διότι «οι μάχες που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μόνο εκλογικές αλλά πολιτικές και ιδεολογικές»».

Την Τρίτη, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Νικόλα Φρατοϊάνι, τον πρόεδρο της Ιταλικής Αριστεράς, ενώ στη συνέχεια, είχε συνάντηση με την Έλλι Σλέιν. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα: «Επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα είναι η παραγωγή μιας εναλλακτικής πολιτικής σκέψης και εναλλακτικής πρότασης στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας όπου, για να θυμηθούμε τον Αντόνιο Γκράμσι, είναι αυτό που μπορεί να αποκαταστήσει ελπίδα για μια νέα ηγεμονία των προοδευτικών ιδεών, απέναντι στη σημερινή κυριαρχία της δεξιάς».

Κλείνοντας το δημοσίευμα η La Repubblica, αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει στόχο να δημιουργήσει ένα ίδρυμα με ευρωπαϊκό έρεισμα, ικανό να ενώσει «τις δύο αριστερές», τη σοσιαλδημοκρατική και τη ριζοσπαστική», προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα, αλλά ο Τσίπρας δεν φοβήθηκε ποτέ τις προκλήσεις».