Τα ζυμαρικά μπορεί να μην είναι η πιο υγιεινή τροφή, αλλά σίγουρα είναι η αγαπημένη επιλογή όλων. Και παρόλο που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, κάλιο, σελήνιο, φυλλικό οξύ και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πρέπει να τα απολαμβάνετε με μέτρο.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τα αγαπημένα σας πιάτα ζυμαρικών. Αντιθέτως, μπορείτε να χρησιμοποιήστε τα παρακάτω κόλπα για να τα κάνετε πιο υγιεινά.

Έξυπνα κόλπα για να κάνετε τα ζυμαρικά σας πιο υγιεινά

ζυμαρικά ολικής άλεσης

Πρώτον, επιλέξτε ζυμαρικά ολικής άλεσης όποτε είναι δυνατόν. Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία από χρόνιες ασθένειες, σημειώνει η Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ. Επιπλέον, αυτή η συνήθεια μπορεί να βελτιώσει τον γλυκαιμικό έλεγχο, να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής σας.

Δεύτερον, προσθέστε στο μείγμα λίγο τόνο, σολομό, μοσχάρι ή άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη επιβραδύνει την πέψη και βοηθά στην πρόληψη των αιχμών του σακχάρου στο αίμα, εξηγεί το WebMD.

Ζυμαρικά μ ε γαρίδες

Τρίτον, το Northwestern Medicin συνιστά να σερβίρετε τα ζυμαρικά με μπρόκολο, σκόρδο, σπανάκι και άλλα λαχανικά για να προσθέσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε, επίσης, να περιορίσετε την πείνα και να αυξήσετε τον κορεσμό, επειδή τα περισσότερα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, εξηγεί η Mayo Clinic.

Προχωρήστε ένα βήμα παραπέρα και αντικαταστήστε το τυρί με διατροφική μαγιά, η οποία διαθέτει 15 γραμμάρια πρωτεΐνης και σχεδόν 6 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 30 γραμμάρια, αναφέρει το MyFoodData.

Ζυμαρικά με ντομάτα και τρυμμένο τυρί

Σημειώστε ότι οι σάλτσες ζυμαρικών είναι συχνά πλούσιες σε ζάχαρη, νάτριο και λιπαρά. Έτσι, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας ή ελαιόλαδο, βότανα και μπαχαρικά.

Αν και οι παχιές σάλτσες περιέχουν τις περισσότερες θερμίδες, μπορείτε να τις κάνετε πιο υγιεινές αντικαθιστώντας την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι, όπως προτείνει το Northwestern Medicine.