Αν αναρωτιέστε αν όντως τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι πραγματικά πιο υγιεινά από τα κανονικά λευκά ζυμαρικά, δεν χρειάζεται να το ψάξετε άλλο. Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι στην πραγματικότητα καλύτερα για τη συνολική υγεία σας, αναφέρει το healthdigest.com, κι αυτό συμβαίνει γιατί τα λευκά και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης επεξεργάζονται διαφορετικά.

Ο λόγος που τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι καλύτερα για την υγεία συγκριτικά με τα λευκά

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης παρασκευάζονται από αλεύρι σίτου που περιέχει και τα τρία μέρη του σιταριού: το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο.

ζυμαρικά

Κατά τη διαδικασία εξευγενισμού, ωστόσο, ο ολόκληρος κόκκος απογυμνώνεται από τα δύο εξωτερικά στρώματά του: το πίτουρο και το φύτρο. Δεδομένου ότι το πίτουρο και το φύτρο είναι που δίνουν στο δημητριακό ολικής άλεσης τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του, τα λευκά ζυμαρικά είναι λιγότερο θρεπτικά από τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα οποία διατηρούν όλα τα μέρη του δημητριακού. Εξαιτίας αυτού, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ε, υγιή λίπη και όλες τις κύριες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Ζυμαρικά ολικής άλεσης- Ποια τα οφέλη για την υγεία

Γι’ αυτό και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης συνδέονται με μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ζυμαρικών ολικής άλεσης σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς, αναφέρει το WebMD.

Ακόμη, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων κατά 20 έως 30%, ενώ μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης σας.

ζυμαρικά ολικής άλεσης

Η κατανάλωση ζυμαρικών ολικής άλεσης μπορεί επίσης να βελτιώσει την πέψη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν με την υγεία του εντέρου σας.

Οι φυτικές ίνες μπορούν, επίσης, να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το βάρος σας και μπορεί ακόμη και να προάγουν την απώλεια βάρους. Κι αυτό γιατί σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη συνολική θερμιδική σας πρόσληψη. Γι’ αυτό, εκτός από μια καλά ισορροπημένη διατροφή, η κατανάλωση ζυμαρικών πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Τέλος, η κατανάλωση ζυμαρικών ολικής άλεσης μπορεί, επίσης, να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ορισμένες μελέτες, σύμφωνα με το healthdigest.com, έχουν βρει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του γαστρεντερικού σας σωλήνα από τον καρκίνο, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και αποτρέποντας την κυτταρική βλάβη.