Μετά το φιάσκο της Ιρλανδίας όπου τα stress tests πέρασαν όλες τις Ιρλανδικές τράπεζες αλλά μετά από 3 μήνες χρεοκόπησαν, το ΔΝΤ και η ΤτΕ αναμένεται να υιοθετήσουν αυστηρότερα κριτήρια αξιολόγησης για τα stress tests.

Με βάση τραπεζικές πηγές αλλά και στελέχη ξένων επενδυτικών οίκων που παρακολουθούν τα ελληνικά τραπεζικά δρώμενα επισημαίνεται ότι στα νέα stress tests θα πρέπει να περιλαμβάνεται τόσο η παράμετρος της ρευστότητας όσο και η παράμετρος των εποπτικών κεφαλαίων ούσα συνδεδεμένη με την σύνθεση των χαρτοφυλακίων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών.

Στελέχη ξένων οίκων θεωρούν ότι στα ακραία σενάρια πρέπει να υπάρχει ρήτρα που να λέει πως οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μια ξαφνική απόσυρση των μέτρων στήριξης της ρευστότητας και ταυτόχρονα μέτρο που να λέει ότι αν υπάρξει haircut στα ελληνικά ομόλογα σε ποιο βαθμό θα πληγούν τα κεφάλαια των τραπεζών;

Τα stress tests της CEBS που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο ανέφεραν ότι υιοθετήθηκαν ακραία σενάρια τα οποία δεν είναι δυνατό να καταστούν πραγματικότητα, όμως οι Ιρλανδικές τράπεζες κατάφεραν να περάσουν τα tests με επιτυχεία, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν ήταν τόσο ρεαλιστικά ή αν μη τι άλλο δεν αποτύπωσαν την πραγματικότητα, αντιθέτως την ωραιοποίησαν.

Τι βαθμολογία είχαν πάρει οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests της CEBS τον Ιούλιο;

Με κατώτατο όριο στο 6% η Εθνική με βάση το ακραίο σενάριο εμφανίζει tier 1 στο 7,4% ωστόσο παρατηρείται μεγάλη πίεση στον ισολογισμό από απομειώσεις και τα χαρτοφυλάκια ομολόγων.

Η Alpha bank εμφανίζει tier 1 8,22% και κεφαλαιακό απόθεμα 1,160 δις ευρώ.

Η Eurobank εμφανίζει tier 1 στο 8,17%

Η Πειραιώς πέρασε τα stress tests στο 6% με αρνητική επίδραση από ομόλογα και συνολικά χαρτοφυλάκια.

Η Κύπρου εμφάνισε με βάση το ακραίο σενάριο 8% tier 1

Η Marfin Popular Bank 7,1%.

Το ΤΤ εμφάνισε tier 1 με βάση το ακραίο σενάριο 10,1% που είναι και το υψηλότερο στην Ελλάδα.

Η ΑΤΕ ήταν η μόνη τράπεζα που δεν πέρασε τα stress tests εμφάνισε tier 1 4,36% δηλαδή κεφαλαιακό έλλειμμα 242 εκατ. ευρώ.