Στο 3,5% έως 4% τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης για  το 2021 το ΙΟΒΕ προβλέποντας πληθωρισμό 0,1% – 0,3% και σταθεροποίηση της ανεργίας. Στη νέα τριμηνιαία έκθεση του, το ΙΟΒΕ όπως  ανέφερε  ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας «το πολύ θετικό σενάριο το βγάλαμε από το τραπέζι καθώς το υγειονομικό πρόβλημα δεν έχει φύγει».

Στο βασικό σενάριο έχει ενσωματωθεί η  κίνηση του τουρισμου στα μέσα Μαϊου όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση. «Θεωρούμε λίγο πιο ρεαλιστικά ότι η τουριστική περίοδος θα είναι πιεσμένη προς το τέλος της, ενδεχόμενα να δούμε μια περισσότερο καλή περίοδο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ενσωματώνοντας σε έναν βαθμό και τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης και υποθέτοντας ότι η Ευρωζώνη θα τρέξει με έναν ρυθμό, όπως αυτό που προβλέπει το ΔΝΤ» σημείωσε ο κ. Βέττας.

Το εναλλακτικό δυσμενές σενάριο, από την άλλη πλευρά προβλέπει ανάπτυξη 1,5% -2%. Όπως επεσήμανε ο κ. Βέττας αυτό μπαίνει στο τραπέζι «εάν η ευρωζώνη, που είναι οι κύριοι εμπορικοί μας εταίροι ανακάμψουν αργότερα και έχει συνέπειες στον τουρισμό».

Το πρώτο δίμηνο του 2021 όπως επεσήμανε ο Νίκος Βέττας δεν φαίνεται να υπάρχει «από μόνο του ένα καμπανάκι απαισιοδοξίας». 

Το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού το δίμηνο Ιανουάριος- Φεβρουάριος το έλλειμμα υπολογίζεται στα 3,27 δισ. ευρώ έναντι στόχου ελλείμματος 4,5 δισ. ευρώ.

«Αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι αφενός συνεχίζεται η αναταραχή αφετέρου, η επίπτωση στην οικονομία δεν ήταν τόσο έντονη όσο αρχικά πιστεύαμε το 2020 αλλά τραβάει σε μάκρος» σημείωσε ο κ. Βέττας ενώ εκτίμησε ότι δεν θα επανέλθουμε μέσα στο 2021 στα επίπεδα του 2019, όσον αφορά στο ΑΕΠ ωστόσο θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι από το καλοκαίρι θα αρχίσει να υπάρχει βελτίωση και το φθινόπωρο θα το πρόβλημα θα παραμείνει αλλά θα είναι λιγότερο σημαντικό και περισσότερο διαχειρίσιμο.