Από το 0% στο 0,4% αναθεώρησε ο Moody’s την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2014. Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ακόμη σταδιακή βελτίωση του χρηματοδοτικού προφίλ των ελληνικών τραπεζών και χαρακτηρίζει «credit positive» τη χαμηλότερη εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση του διεθνούς οίκου, τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνταν σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, λόγω της μειωμένης εμπιστοσύνης του ιδιωτικού τομέα και της συρρίκνωσης των καταθέσεων εν μέσω της ύφεσης. Ωστόσο, οι τράπεζες μπορούν από τον περασμένο Απρίλιο να έχουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και να χρησιμοποιούν ως collateral τα ομόλογα του EFSF στη διατραπεζική αγορά repo από τον Ιούνιο του 2013, μειώνοντας έτσι την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας.

Για την ελληνική οικονομία σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία δυο χρόνια. Το ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 711 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2014, έναντι του στόχου των 208 εκατ. ευρώ, είναι «credit positive» για τη χώρα καθώς η δημοσιονομική υπεραπόδοση επιτεύχθηκε παρά το δυσμενές πολιτικό περιβάλλον λόγω δημοτικών εκλογών και ευρωεκλογών.