«Σε καλό δρόμο» η Ελλάδα

Ο Γιούργκεν Σταρκ πάει κόντρα στο ΔΝΤ και στηρίζει Βέμπερ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:35
20/10/2010
«Σε καλό δρόμο» η Ελλάδα
loading

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ ασκεί κριτική στο ΔΝΤ για την πρόταση να παραταθεί η αποπληρωμή των δανείων που παίρνει η Ελλάδα από το Μηχανισμό Στήριξης.

«Έχω μπερδευτεί με το ΔΝΤ που προτείνει τώρα κάτι τέτοιο, μολονότι πριν από έξι μήνες είχε δώσει τη συγκατάθεσή του στο σημερινό πρόγραμμα», λέει ο κ. Σταρκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt». Η πρόταση αυτή προκάλεσε «συγχύσεις».

«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Σταρκ, «το πρόγραμμα περικοπών είναι σε λειτουργία μόλις ένα εξάμηνο και βρίσκεται σε καλό δρόμο». Ως εκ τούτου ο κ. Σταρκ θεωρεί «περιττή» κάθε περεταίρω συζήτηση και τονίζει ότι «το ίδιο ισχύει και για την πρόταση του ΔΝΤ να παραταθούν οι προθεσμίες αποπληρωμής.». Ωστόσο προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να σημάνει «λήξη του συναγερμού», διότι «η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί».

Ταυτόχρονα ο κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ προειδοποιεί για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η συνέχιση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. «Με τα μέτρα μας θα πρέπει να αποφύγουμε επέμβαση στη λειτουργία των αγορών», λέει ο Γ. Σταρκ προβάλλοντας τον κίνδυνο ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων «μπορεί να μετατραπεί σε καθεαυτή δημοσιονομική πολιτική».

Σημειωτέον ότι η ΕΚΤ αγοράζει μαζικά ομόλογα χωρών προκειμένου να στηρίξει τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Σύμφωνα με τον κ. Σταρκ, από την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ σταμάτησε την αγορά κρατικών ομολόγων.

«Δεν επιδοτούμε συγκεκριμένες κυβερνήσεις» σημειώνει ο κ. Σταρκ «σκοπός είναι να διασφαλιστεί η λειτουργία συγκεκριμένων τμημάτων της χρηματοοικονομικής αγοράς». Πρόκειται για μία «απόφαση νομισματικής πολιτικής που μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ανακαλέσουμε», σημειώνει ο κ. Σταρκ. Συνιστά δε στις χώρες της Ευρωζώνης, για να αυξήσουν το βαθμό προστασίας τους, να μην εφησυχάσουν με τα προγράμματα στήριξης της ΕΚΤ, αλλά «να προχωρήσουν αξιόπιστα στην εξυγίανση των δημοσιονομικών τους».

Με την τοποθέτησή του αυτή ο κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ παρέχει στήριξη στον πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Bundesbank Άξελ Βέμπερ, που ζήτησε μετ΄ επιτάσεως τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων και ήρθε σε σύγκρουση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει