Τροποποιήσεις σε πολλά από τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι, που προβλέπουν επιπλέον φορολογικά έσοδα ύψους 4 δισ. ευρώ για το 2013, εξετάζει ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι, σε συνεργασία με τα κόμματα της συμπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, δεν θα υπάρξει μείωση των δυο χαμηλότερων φορολογικών κλιμάκων οι οποίες, σύμφωνα με τις αρχικούς σχεδιασμούς του Ιταλού πρωθυπουργού, θα μειώνονταν από το 23% στο 22% του παραγόμενου εισοδήματος, και από το 27% στο 26%.

Οι πόροι αυτοί θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 10% στο 11%, ενώ επιβεβαιώνεται η άνοδος του φόρου προστιθέμενης αξίας από το 21% στο 22% για τα περισσότερα καταναλωτικά είδη.

Η κυβέρνηση Μόντι δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε μείωση των φόρων που επιβάλλονται στους μόνιμους υπαλλήλους. Το μέτρο αφορά το λεγόμενο «μισθολογικό κόστος», τις κρατήσεις που γίνονται απευθείας από τους μισθούς.

Η δημόσια τηλεόραση RAI μετέδωσε ότι οι τροποποιήσεις μπορεί να συνεχισθούν, αφού στην επιτροπή επεξεργασίας του κρατικού προϋπολογισμού της βουλής έχουν κατατεθεί προς συζήτηση 1.600 τροπολογίες.