Την πρόταση για την κατάρτιση νέου, ενιαίου προϋπολογισμού για τις 17 χώρες – μέλη της Ευρωζώνης στηρίζει η γερμανική κυβέρνηση, για την στήριξη μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για τη δημιουργία μιας πραγματικής δημοσιονομικής ενοποίησης στη νομισματική ένωση.

«Το Βερολίνο στηρίζει την ιδέα του νέου προϋπολογισμού των 17 χωρών του ευρώ, που θα περιλαμβάνει μέτρα για τη στήριξη της ανταγνωστικότητας των ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να φανεί εάν τα έσοδα από τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, γνωστό και ως φόρο Τόμπιν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να έναν ενιαίο προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή του ότι τέσσερις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης – Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία – είναι μεταξύ των 11 ευρωπαϊκών χωρών που είναι πλέον πρόθυμα να εφαρμόσουν τον φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες που διέρρευσαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η εν λόγω πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 18 και 19 Οκτωβρίου.