Αίτημα ίδρυσης υπουργείου Βιομηχανίας επαναφέρει ο ΣΕΒ

Οι τέσσερις προτεραιότητες που θέτει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14:48
12/07/2018
Αίτημα ίδρυσης υπουργείου Βιομηχανίας επαναφέρει ο ΣΕΒ
5
loading

Για εχθρική φορολογική νομοθεσία, εκδικητικές πολεοδομικές ρυθμίσεις κατά των μεγάλων επενδύσεων και ασφυκτικό εναγκαλισμό των επιχειρήσεων από το κράτος κάνει λόγο ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, με το οποίο επαναφέρει το αίτημα για ίδρυση υπουργείου Βιομηχανίας.

Επισημαίνει ακόμη ότι οι αδύναμοι θεσμοί, δηλαδή η ασυνέχεια του κράτους στη χάραξη πολιτικών και η αδυναμία διυπουργικού συντονισμού σε σύνθετα ζητήματα, όπως είναι η βιομηχανική πολιτική, αποτελούν εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια.

«Οι αδυναμίες συντονισμού σε θεσμούς που ρυθμίζουν την παραγωγή των αναγκαίων δεξιοτήτων από το εκπαιδευτικό σύστημα, τη διασύνδεση ερευνητικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων με τη βιομηχανία, τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, το πλαίσιο αδειοδότησης, χωροθέτησης και εγκατάστασης-λειτουργίας μιας παραγωγικής επένδυσης, το κόστος ενέργειας, την αγορά εργασίας και φυσικά τη φορολογία παραγωγικών δραστηριοτήτων, ορθώνουν αθροιστικά εμπόδια στην ανάπτυξη σύνθετων βιομηχανικών δραστηριοτήτων», τονίζει ο ΣΕΒ και προσθέτει: « Όσο δεν επιλύεται αυτή η υστέρηση στη χάραξη βιομηχανικής πολιτικής, η επιχειρηματικότητα θα μένει εγκλωβισμένη σε μικρά ανοργάνωτα σχήματα που επιβιώνουν άχαρα στην ημιπαρανομία ασκώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η απουσία μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα «είναι φυσιολογικό επακόλουθο αυτής της εχθρικής στάσης» και έχει επιπτώσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς τους στερεί τη δυνατότητα να εξελιχθούν, να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν με τρόπο που θα τους επέτρεπε να είναι ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές.

Για τη βιομηχανία ο ΣΕΒ θέτει 4 προτεραιότητες, που είναι: Εξορθολογισμός της φορολογίας στην παραγωγή, ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, βελτίωση του κόστους δανεισμού και επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών σε όλο το φάσμα χωροθέτησης, εγκατάστασης και λειτουργίας.

«Στην προώθηση των προτεραιοτήτων αυτών», τονίζει τέλος, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά και η σύσταση Υπουργείου Βιομηχανίας, που αποτελεί πάγια θέση του ΣΕΒ και ετέθη υπόψη του Πρωθυπουργού από τις πρώτες ημέρες της θητείας του το 2015.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar στελιος π.

  Ειτε με ειτε χωρις υπουργειο αμα δεν επενδυσετε δεν θα βρουμε φως. Ευτυχως η χωρα μας ευτυχως παραγει προιοντα. Γεωργικα μαλιστα τον τελευταίο καιρό. Μαστιχα στεβια και κρθαρι ειναι μερικα που δινουν δουλεια σε συμπολιτες μας. Εδω στον Βόλο η συμβ.καλιεργεια εκαναν πολλους γεωργους να συνεχισουν το επαγγελμα τους. Μια η μισκο με τα ζυμαρικα της, μια η αθηναικη με το κριθαρι για τις μπυρες της δειχνουν τον δρομο για να βγουμε απο την κριση, διαφωνειτε ;

 2. avatar titanic

  Εχουμε τόσες πολλές Βιομηχανίες;

 3. avatar Ε, ναι

  Πώς θα 'χουν τον τρόπο;

 4. avatar και

  τη τζακρη υπουργο για να τρελαθει η ζβιγκου....καντε τους υπουργους 100....φατε...αλλα θα ερθει η ωρα της τιμωριας

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει