Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί δήλωσε σήμερα ότι το «αποδεκτό» ερώτημα για να τεθεί στους Έλληνες κατά το δημοψήφισμα που προτείνεται από τον έλληνα πρωθυπουργό για το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης θα πρέπει να αφορά το αν θέλουν ή όχι να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ.

«Πιστεύω ότι αυτό που θα πρέπει να ειπωθεί στον ελληνικό λαό είναι ότι αυτό το δημοψήφισμα δεν αφορά το ερώτημα αν ‘είστε σύμφωνοι με τη συμφωνία που συνήφθη;’, αλλά το αν ‘θέλετε ή όχι να παραμείνετε στη ζώνη του ευρώ;’», δήλωσε ο Λεονετί μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι LCI.

«Αυτό είναι ένα αποδεκτό ερώτημα, από τη μια πλευρά υπάρχει ασφαλώς ένα απαραίτητο πρόγραμμα λιτότητας για να ελεγχθεί το χρέος με αντάλλαγμα την αλληλεγγύη της Ευρώπης και από την άλλη η έξοδος από το ευρώ, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αλλά με την κήρυξη ταυτόχρονα κατάστασης χρεοκοπίας», συνέχισε ο υπουργός.

Ο Λεονετί αναφέρθηκε στην περίπτωση της Αργεντινής «που χρειάστηκε δέκα χρόνια για να τα βγάλει πέρα» με τη χρεοκοπία της, ενώ είχε τις δυνατότητες για να εξάγει. «Η Ελλάδα δεν έχει εξαγωγές. Συνεπώς αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει φτώχεια για τον ελληνικό λαό», δήλωσε.

«Δεν μπορεί να ασκηθεί καμιά κριτική στην ιδέα να προσφύγει κανείς στο λαό για να αποφασίσει, όμως πρέπει το ερώτημα να τεθεί σωστά», εκτιμά ο υπουργός.

«Πιστεύω», δήλωσε επίσης, «πως πρέπει να είμαστε σαφείς με τον ελληνικό λαό και να του πούμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για να βγει από την κρίση παρά αυτή που προτάθηκε από τις 17 (χώρες μέλη της ευρωζώνης) με πρωτοβουλία της Γαλλίας και ότι δεν μπορούμε να πούμε: ‘είμαι κατά της συμφωνίας, ταυτόχρονα παραμένω στη ζώνη του ευρώ και δεν βρίσκομαι σε χρεοκοπία’».

Η έξοδος από την ευρωζώνη «είναι πιο επικίνδυνη για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό απ’ ό,τι για τη ζώνη του ευρώ», κατέληξε ο γάλλος υπουργός.