Η Γερμανία κάλεσε σήμερα τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσει το δημοψήφισμα που προτείνει το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από την Ευρώπη και το ΔΝΤ καθώς και σχετικά με το ποιο ερώτημα θα τεθεί στον ελληνικό λαό και πότε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει να απαντήσει σε σημαντικά ερωτήματα, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

«Πρέπει να μιλήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση απόψε στις Κάννες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που εξετάζουν και πάνω απ’ όλα ποιο θα είναι το ερώτημα που θα θέσουν στον λαό -δεν το γνωρίζουμε αυτό και πολλά εξαρτώνται από αυτό- και πώς όλα αυτά σχετίζονται με τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη σχετικά με το πακέτο βοήθειας», σημείωσε ο Ζάιμπερτ.

«Ο χρόνος μέχρι το δημοψήφισμα δεν θα πρέπει να είναι χαμένος χρόνος για την Ελλάδα ούτε την ευρωζώνη. Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε κάτι τέτοιο κατά την τρέχουσα διεθνή κατάσταση», δήλωσε επίσης.

«Η Γερμανία και η διεθνής κοινότητα αισθάνεται αλληλεγγύη και υπευθυνότητα απέναντι στην Ελλάδα, όμως από την άλλη πλευρά η Ελλάδα έχει ευθύνες απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της», υπογράμμισε ο Ζάιμπερτ.

Σαφήνεια ζήτησε νωρίτερα σήμερα και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας το αίτημά της για την εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους ευρωπαίους ηγέτες.

«Θέλουμε να θέσουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα αυτό, αλλά γι’ αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε σαφήνεια και η συνάντηση απόψε θα βοηθήσει ακριβώς σε αυτό», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο Βερολίνο, πριν αναχωρήσει για τις Κάννες, όπου απόψε θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει εξάλλου σήμερα σε εφημερίδα του Αμβούργου ότι θεωρεί πως «η Ελλάδα έχει συναίσθηση της ευθύνης της και θα προχωρήσει με τα μέτρα που συμφωνήσαμε μαζί και ομόφωνα».

Όμως ο Γερμανός αντιπρόεδρος της ομάδας των συντηρητικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι η Αθήνα «παίζει με τη φωτιά. Αν οι Έλληνες ψηφίσουν όχι, δεν θα υπάρξει εναλλακτική λύση, αλλά μια χρεοκοπία κράτους».

Ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης τραπεζών Μίχαελ Κέμερ σημείωσε παράλληλα ότι αν και πρέπει να υπάρχει ευρεία έγκριση για μια απομείωση του ελληνικού χρέους μεταξύ των ιδιωτών πιστωτών, κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό πριν από το ελληνικό δημοψήφισμα.