Αφήνοντας πίσω του μεγάλη πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα και την κυβερνητική του πλειοψηφία στο όριο, ο Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει σήμερα στις Κάννες, όπου θα παίξει το τελευταίο του χαρτί επιχειρώντας να αποσπάσει την έγκριση του G20 για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Σε κλίμα βαρύ για τον ίδιο αλλά και για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός επιδιώκει παράλληλα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες οριστικοποίησης της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, ώστε το δημοψήφισμα να γίνει το ταχύτερο δυνατό, ίσως και μέσα στον Νοέμβριο.

Εκτός από τον αιφνιδιασμό της Ευρώπης και το «χάος» στην Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ, όπως είναι το χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Liberation» σήμερα, η ανακοίνωση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος έχει βυθίσει «στο κόκκινο» και τις αγορές με τα χρηματιστήρια να κινούνται σε αρνητικό έδαφος και σήμερα.

Έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση, χθες βράδυ, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Τη συνεδρίαση «στιγμάτισε» η σφοδρή αντιπαράθεση των Γιάννη Ραγκούση και Σωκράτη Ξυνίδη, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να παραιτηθεί αν διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική!

Στο υπουργικό αποφασίστηκε και η σύγκληση, σύντομα, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Με τις πολιτικές εξελίξεις να «τρέχουν», αρχίζει στη Βουλή και η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού είναι πλέον ευθεία και πολλά μπορεί να κριθούν ίσως και πριν φτάσουμε στην ψηφοφορία.

Αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες διατυπώθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόνιζε πως η ΝΔ είναι «αποφασισμένη να αποτρέψει, πάση θυσία, τέτοιους τυχοδιωκτισμούς και πειραματισμούς. Και μπορεί να το κάνει».