«Θα ήταν ωφέλιμο για όλους αν η Ελλάδα συμπεριφερθεί με συνείδηση», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες συναντήσεις στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου της G20 στις Κάννες.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος φέρεται να είναι πάρα πολύ εκνευρισμένος από την απόφαση Παπανδρέου δήλωσε, σύμφωνα με τη Le Monde ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει τίποτα να διαπραγματευτεί» και ότι «δεν θα εκταμιευθεί ούτε ένα λεπτό από την έκτη δόση για όσο χρόνο η Ελλάδα δεν υιοθετεί τη συμφωνία».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος αναμένεται να έχει σήμερα συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, στις 18.30 ώρα Ελλάδος, ενώ τρεις ώρες αργότερα, στις 21.30 ώρα Ελλάδος θα έχουν συνάντηση και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου.

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να θέσουν το εξής αυστηρό τελεσίγραφο στον κ. Παπανδρέου: «Ή εφαρμόζεται η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου ή η Ελλάδα χρεοκοπεί. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει».

Το κλίμα στις Κάννες αναμένεται βαρύ για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ γι’ αυτό προϊδέασε ήδη από το βράδυ της Τρίτης ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος και κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη σωτηρία της Ελλάδας πέραν της εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις γαλλικές εφημερίδες Le Monde και Les Echos, πλέον δύο είναι τα σενάρια:

Πάγωμα της εκταμίευσης της έκτης δόσης σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση θέσει σε δημοψήφισμα την παραμονή στην ευρωζώνη. Εφόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμείνει τότε θα τεθεί ο τρίτος όρος ότι η πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του Δεκεμβρίου.

Οι Ευρωπαίοι θα χρησιμοποιήσουν τα παραδείγματα άλλων χωρών, όπως η Ισπανία, όταν ο Θαπατέρο έλαβε τα σκληρά μέτρα και μετά προκήρυξε πρόωρες εκλογές.

Η δεύτερη εκδοχή θα ισχύσει αν απορριφθεί η νέα δανειακή σύμβαση από τους Έλληνες ή το ίδιο το δημοψήφισμα γίνει τελικά τον Ιανουάριο. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα, κηρύσσει πτώχευση και αποχωρεί από το ευρώ.

«Μετά από αυτό η Ελλάδα θα έχει αφεθεί στην αυτοκτονία», αναφέρουν οι Γάλλοι.