Η «ικανότητα αντίστασης» της ευρωζώνης επιτρέπει στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία να παρακολουθούν τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα χωρίς να «είναι απελπισμένες και ανήσυχες», όπως ήταν στην αρχή της κρίσης του χρέους, διαβεβαίωσε σήμερα ο πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

«Η ευρωζώνη επιδεικνύει σήμερα μια ικανότητα αντίστασης πολύ πιο σημαντική. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν είναι απελπισμένες και ανήσυχες, δεν αγωνιούν για το πόσο χρόνο θα πάρει πριν ζητήσουν εξωτερική βοήθεια σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι κίνδυνοι αναφορικά με την Ελλάδα», δήλωσε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός.

Το 2010, έπειτα από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης που διαπραγματεύθηκε η Αθήνα, «είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και για άλλες χώρες», υπενθύμισε στη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο.

Η Πορτογαλία θεωρείται στην Ευρώπη «εταίρος εμπιστοσύνης που καλύπτεται από τους μηχανισμούς άμυνας της ευρωζώνης, οι οποίοι βεβαίως θα εφαρμοσθούν σε περίπτωση ανάγκης», δήλωσε ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Επιμένοντας σ’ αυτά που υποστηρίζει εδώ και εβδομάδες, ο πορτογάλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η χώρα του διαθέτει επαρκή χρηματοοικονομικά αποθέματα για να αντιμετωπίσει μια αυξημένη αστάθεια στις κεφαλαιαγορές, εάν η κατάσταση με την Ελλάδα επιδεινωθεί.