Ο Γιάννης Κούβαρης, μέλος της επιτροπής Μεταφορών και υπεύθυνος του Θεματικού Τομέα Συνδυασμένων Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να αναλαμβάνει την προεδρία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συγκεκριμένη επιλογή του προσώπου αποτέλεσε πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θ.Δρίτσα προς την αρμόδια επιτροπή της κυβέρνησης που έχει συγκροτηθεί για το θέμα των διοικήσεων στα λιμάνια και η οποία έγινε δεκτή.

Σημειώνεται ότι τα βιογραφικά των υποψηφίων που θα τεθούν επικεφαλής των διοικήσεων του ΟΛΠ και ΟΛΘ, αλλά και των δέκα περιφερειακών λιμανιών θα εξεταστούν από ιδιωτική επιτροπή αξιολόγησης, αλλά και από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ( ΤΑΙΠΕΔ).

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ και ΟΛΘ θα αξιολογηθεί από ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία αξιολόγησης, ενώ τα υπόλοιπα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν αποκλείεται οι αξιολογήσεις των υποψηφίων να τεθούν υπόψη και στην επιτροπή αξιολόγησης δημοσίων επιχειρήσεων στη βουλή.

Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει αυτή τη στιγμή το 74% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ (εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο Αθηνών) και το 100% των υπολοίπων λιμανιών.

Η νέα διοίκηση του ΟΛΠ αναμένεται να επικυρωθεί κατά την επανάληψη της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων την ερχόμενη Δευτέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας που θα περιλαμβάνει και αλλαγές στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και τον διορισμό εντεταλμένου συμβούλου και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

Το ΤΑΙΠΕΔ, ως βασικός μέτοχος του ΟΛΠ ,ανακοίνωσε ότι δεν διαφωνεί με τους όρους και την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων στον λιμάνι του Πειραιά για δύο χρόνια, δήλωσε χθες πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Στέργιος Πιτσιόρλας, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Λιμενεργατών του ΟΛΠ.

Όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ τούς ζήτησε η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας να υπογραφεί από το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ που θα προκύψει από τη γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015 στις 12 το μεσημέρι στο Ξενοδοχείο Athens Plaza στο Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται πως ο απερχόμενος επικεφαλής της ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης την προηγούμενη εβδομάδα γνωστοποίησε την πρόθεση του να αποχωρήσει από τη θέση του επικαλούμενος την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση αρχικά του 51% και σε βάθος 5ετίας πρόσθετου 16%, του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ.

Στο μεταξύ, επίσκεψη στον δήμο Περάματος πραγματοποίησε ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zou Xiaoli, έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη.

Ο Κινέζος πρέσβης επισκέφθηκε το δημαρχείο Περάματος όπου είχε σύντομη συζήτηση σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με τον δήμαρχο Περάματος με την παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης επανέλαβε για μια ακόμα φορά προς τον Κινέζο πρέσβη τις πάγιες θέσεις του δήμου για τη μη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ με τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του.

Στη συνέχεια, ανέπτυξε αναλυτικά τις προσπάθειες που καταβάλουν ο δήμος και οι συλλογικοί φορείς της περιοχής για την ανάπτυξη των ναυπηγείων και της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος.

Ο δήμαρχος Περάματος αφού ξενάγησε το Κινέζο πρέσβη σε εγκαταστάσεις σύγχρονου ναυπηγείου στο Πέραμα, παρέθεσε γεύμα στον ίδιο και τους συνεργάτες του σε εστιατόριο του Περάματος.