Έκθεση της Deutsche Bank με χθεσινή ημερομηνία και τίτλο «Ελλάδα: Κινούμαστε στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης», χαρακτηρίζει μάλλον απίθανη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αλλά μεσοπρόθεσμα δεν αποκλείει μία «ήπια» προσέγγιση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε εθελοντική βάση ή με επαναγορά τίτλων από Ε.Ε. – ΔΝΤ.

«Τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής άποψης, εκτιμούμε ότι δεν θα γίνει αναδιάρθρωση χρεών στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα» αναφέρει η έκθεση της Deutsche Bank και συμπληρώνει: «Για το 2011 η Ελλάδα έχει πλήρη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και δεν χρειάζεται να προσφύγει στις αγορές».

«Κάθε άμεση αναδιάρθρωση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους μετάδοσης, δεδομένης της μεγάλης τοποθέτησης σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους από θεσμικά όργανα» αναφέρουν οι αναλυτές της Deutsche Bank επισημαίνοντας πως «τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ελλάδα θα προτιμούσαν να καταγραφεί πρώτα πρωτογενές πλεόνασμα προτού γίνει αναδιάρθρωση»

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης μεσοπρόθεσμα, αλλά εκτιμούμε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες» αναφέρει η έκθεση της Deutsche Bank.

Η γερμανική τράπεζα άλλωστε, εκτιμά πως «για να υπάρξει μακροπρόθεσμα βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απαιτείται haircut της τάξεως του 50%». «Εκτιμούμε ότι η μείωση του χρέους μπορεί να επιτευχθεί με ένα συνδυασμό παραγόντων όπως η επιμήκυνση της λήξης των τίτλων, haircut στα υπάρχοντα ομόλογα και ιδιωτικοποιήσεις»

«Παρόλα αυτά, δεδομένων των συστημικών κινδύνων που εγκυμονούν στην περίπτωση της «σκληρής» προσέγγισης στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την θεωρούμε μάλλον απίθανη βραχυπρόθεσμα» επαναλαμβάνει η Deutsche Bank και καταλήγει: «Μία πιο ήπια προσέγγιση, με εθελοντική μετακύλιση ή με επαναγορά τίτλων με στήριξη από ΕΕ και ΔΝΤ είναι πιο πιθανή».