Τα μέτρα απαγόρευσης και περιορισμού της κίνησης των φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5t. που θα ισχύσουν κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου ανακοίνωσε η Τροχαία.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε πως για την Παρασκευή 23/12, την Παρασκευή 30/12 και την Πέμπτη 5/01/2012 για το ρεύμα εξόδου από τις 16:00- 21:00 θα ισχύσουν οι εξής απαγορεύσεις:

Α) Στη νέα Εθνική Οδό (ΝΕΟ) και την παλαιά Εθνική Οδό (ΠΕΟ) Αθηνών- Κορίνθου- Πατρών, από τα διόδια Ελευσίνας μέχρι και τα διόδια Ρίου, εξαιρουμένου του τμήματος από την χ/θ 145 έως την χ/θ 205+800 (κόμβος Ρίου).

Β) Στη ΝΕΟ Αθηνών- Θεσσαλονίκης από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) έως τη διασταύρωση Μπράλου, από τον κόμβο Λάρισας έως τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ/θ 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση στην περιοχή Σκοτίνας (χ/θ 410).

Γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.

Δ) Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου- Χαλκίδας, από τη διασταύρωση της ΝΕΟ Αθηνών- Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ/θ 12+300).

Την Δευτέρα 26/12, την Δευτέρα 2/01/2012 και την Παρασκευή 6/01/2012, για το ρεύμα εισόδου και από τις 15:00- 22:00 θα ισχύσουν οι εξής απαγορεύσεις:

Α) Στη ΝΕΟ και στην ΠΕΟ Πατρών- Κορίνθου- Αθηνών, από τα διόδια Ρίου μέχρι τα διόδια Ελευσίνας, εξαιρουμένου του τμήματος από τη χ/θ 145 έως την χ/θ 205+800 (κόμβος Ρίου).

Β) Στην ΝΕΟ Θεσσαλονίκης- Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση στη περιοχή της Σκοτίνας (χ/θ 410) μέχρι τη Λάρισα (χ/θ 365+ 400, από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λάρισας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

Γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών- Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

Δ) Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας- Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ/θ 12+300) μέχρι τη διασταύρωση της με την ΝΕΟ Αθηνών- Θεσσαλονίκης.

Από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας εξαιρούνται τα:

Α) Οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια (ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης), τα φορτηγά των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, κρέας και ευπαθή προϊόντα, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

Β) Τα φορτηγά μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

Γ) Τα φορτηγά δημοσίας χρήσης και ιδιωτικής χρήσης ψυγεία που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

Δ) Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

Ε) Τα φορτηγά σιλοφόρα δημοσίας χρήσης που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, στο τμήμα της ΠΕΟ Αθηνών- Πατρών από τα διόδια του Ρίου ως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.

ΣΤ) Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλεια (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Φυσικό Αέριο κ.ά.) όταν κινούνται για αποκαταστάσεις εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.