Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) έπεσαν και εξερράγησαν στο έδαφος της Ρουμανίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια επίθεσης που πραγματοποιήθηκε μέσα στη νύχτα σε ουκρανική λιμενική υποδομή στον ποταμό Δούναβη, όμως το Βουκουρέστι αρνήθηκε κατηγορηματικά την πληροφορία.

Το Reuters δεν μπορεί να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τη μία ή την άλλη εκδοχή για κάτι που θα μπορούσε να ήταν μια δραματική στροφή στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες. Η Μόσχα διενεργεί τακτικά αεροπορικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς σε στόχους στην Ουκρανία, που συνορεύει με τη Ρουμανία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία συνοριοφυλακής της Ουκρανίας, χθες, το βράδυ, στη διάρκεια μαζικής ρωσικής επίθεσης κοντά στο λιμάνι Ισμαήλ, ρωσικά [drones] “Shakhed” έπεσαν και εξερράγησαν στο έδαφος της Ρουμανίας», έγραψε ο εκπροσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο στο Facebook. «Είναι άλλη μία επιβεβαίωση ότι ο ρωσικός πυραυλικός τρόμος αποτελεί τεράστια απειλή όχι μόνο για την ασφάλεια της Ουκρανίας, αλλά και για την ασφάλεια γειτονικών κρατών, περιλαμβανομένων χωρών μελών του ΝΑΤΟ», είπε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αρνείται «κατηγορηματικά» τους ουκρανικούς ισχυρισμούς.

Ο Νικολένκο δημοσιοποίησε φωτογραφία που δείχνει τις φλόγες από μια έκρηξη στην απέναντι όχθη του ποταμού Δούναβη, τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ουκρανική περιοχή της Οδησσού και το ρουμανικό έδαφος. Ουκρανική βιομηχανική πηγή δήλωσε στο Reuters πως δύο ρωσικά drones έπεσαν στη ρουμανική πλευρά. Ο επιτελάρχης του Ουκρανού προέδρου δήλωσε πως το συμβάν αποδεικνύει την ανάγκη να αυξηθούν οι προμήθειες σύγχρονων αντιαεροπορικών και μεγάλου βεληνεκούς όπλων ώστε η Ρωσία να μην έχει τη δυνατότητα να εξαπολύει drones και πυραύλους όπως η Ουκρανία.

«Επιπλέον όπλα και μακρού βεληνεκούς πύραυλοι για την Ουκρανία — για να επιταχυνθεί η απελευθέρωση των εδαφών μας από την κατοχή. Η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί στο πεδίο της μάχης», ανέφερε ο αξιωματούχος, ο Άντριι Γέρμακ, στην εφαρμογή Telegram.

Τα ουκρανικά λιμάνια Ρένι και Ισμαήλ στον Δούναβη αντιστοιχούσαν περίπου στο ένα τέταρτο των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών προτού η Ρωσία αποχωρήσει από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και εξασφάλισε την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Από τότε τα λιμάνια στον Δούναβη έχουν γίνει η κύρια οδός εξόδου από την Ουκρανία, με σιτηρά να στέλνονται επίσης με φορτηγίδες στο ρουμανικό λιμάνι Κωστάντζα στη Μαύρη Θάλασσα για αποστολή στη συνέχεια.

Η νυχτερινή επίθεση στην ουκρανική λιμενική υποδομή πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από τις προγραμματισμένες συνομιλίες ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.