Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να οργανώσει ένα Σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο θα έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας.

«Θα θέλαμε να οργανώσουμε σύνοδο κορυφής για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, με ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία παρουσία του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι», δήλωσε ο Φιάλα, η χώρα του οποία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου.

«Η διαχείριση της κρίσης των προσφύγων, η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, η ενεργειακή ασφάλεια, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και η ασφάλεια του κυβερνοχώρου» θα είναι κάποιες από τις προτεραιότητες της νέας προεδρίας, δήλωσε στη συνέχεια.

Θα πρέπει να «συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία, να προασπίσουμε την ευρωπαϊκή ενότητα στο θέμα αυτό και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η χώρα αυτή των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιουλίου, στο τέλος της γαλλικής προεδρίας και αναμένεται να τη μεταβιβάσει την 1η Ιανουαρίου 2023 στη Σουηδία.