H κατάσταση στην πολιορκημένη Μαριούπολη είναι κάτι παραπάνω από τραγική με τους εγκλωβισμένους αμάχους και τους τελευταίους Ουκρανούς στρατιώτες να βρίσκονται ένα βήμα από την εξόντωση. Τα στρατεύματα του Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησαν να πυροβολήσουν πολίτες στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη, εάν δεν φορέσουν λευκά περιβραχιόνια στα ρούχα τους.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, η Ρωσία έχει κατηγορηθεί ότι εξαναγκάζει τους πολίτες να φορούν τις λευκές κορδέλες, σύμβολο του ρωσικού στρατού, ώστε να γίνουν «δόλωμα» για τους Ουκρανούς ελεύθερους σκοπευτές – και με τη σειρά τους να βοηθήσουν τους άνδρες του Πούτιν να ανακαλύψουν πού είναι κρυμμένοι οι ελεύθεροι σκοπευτές.

Ο Petro Andriushchenko, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, δήλωσε στο Telegram: «Οι κατακτητές δεν προτείνουν πλέον “ήπια” να φορούν οι πολίτες λευκές κορδέλες για να ξεχωρίζουν – έχουν στραφεί σε άμεσες απειλές ότι θα ανοίξουν πυρ σε όποιον δουν στο δρόμο χωρίς τέτοιες κορδέλες».

Πόλεμος στην Ουκρανία

«Οι Ρώσοι μετατρέπουν σταδιακά την πόλη σε ένα πραγματικό γκέτο για τους Ουκρανούς, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούν τους πολίτες ως δόλωμα για τον εντοπισμό των hotspots».

Η ανησυχητική εξέλιξη έρχεται την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να ανταλλάξει Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου με αντάλλαγμα την ασφαλή διέλευση των αμάχων και των ουκρανικών στρατευμάτων που παραμένουν στη Μαριούπολη.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο κάλεσε την Τετάρτη τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη, καθώς η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να στείλει 90 λεωφορεία για την απομάκρυνση 6.000 ανθρώπων από την πόλη, λέγοντας ότι για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες κατέληξε σε «προκαταρκτική συμφωνία» με τη Ρωσία για έναν ασφαλή διάδρομο. Όμως καμία από αυτές τις προηγούμενες συμφωνίες δεν πέτυχε στην πραγματικότητα επί του εδάφους, με τη Μόσχα να μπλοκάρει όλες τις αυτοκινητοπομπές.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η κατάσταση στην πόλη, όπου παραμένουν 100.000 άνθρωποι, επιδεινώνεται και εκατοντάδες που θεωρείται ότι είναι τραυματίες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές προμήθειες.

Τα ουκρανικά στρατεύματα που έχουν ταμπουρωθεί στη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη, τον τελευταίο μεγάλο ουκρανικό θύλακα αντίστασης στη στρατηγική πόλη-λιμάνι, αγνόησαν σήμερα ένα δεύτερο ρωσικό τελεσίγραφο να παραδοθούν ή να πεθάνουν.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Serhiy Volyna, ο οποίος είναι μεταξύ των Ουκρανών πεζοναυτών που υπερασπίζονται την πόλη από τη ρωσική προέλαση, προειδοποίησε σήμερα ότι οι στρατιώτες του αντιμετωπίζουν τις «τελευταίες ημέρες, αν όχι ώρες», αφού αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα. Ο Volyna είπε ότι οι στρατιώτες του Πούτιν είναι δέκα προς ένα περισσότεροι και παρακάλεσε για βοήθεια στην εκκένωση των τραυματισμένων πολιτών.

Πόλεμος στην Ουκρανία