Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας χαρακτήρισε στρατηγική ανοησία αυτό που κάνει η Ρωσία, μιας και «κανένα από τα χτυπήματά της δεν έχει αλλάξει σημαντικά τη θέση της. Ουσιαστικά αυτό που καταφέρνουν είναι να αποστρατικοποιηθούν», τόνισε. Παράλληλα, δόθηκε στη δημοσιότητα φωτογραφίες όπου παραδίδει στον απεσταλμένο της ΕΕ, Μάτι Μάασικας, το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο για την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο ρωσικός στρατός δεν μειώνει τη χρήση πυραύλων εναντίον της Ουκρανίας. Ωστόσο, θα έπρεπε να έχει καταλάβει ως τώρα ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανανεώσει το οπλοστάσιό του δεδομένων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί. Χωρίς εισαγωγές δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Κι όταν όλα τα “παραθυράκια” θα κλείσουν και πιο αυστηρές κυρώσεις τεθούν σε εφαρμογή, η ανανέωση των επιθετικών δυνατοτήτων τους θα είναι αδύνατη», τόνισε ο Ζελένσκι αρχικά και συνέχισε:

«Αυτό που στην πραγματικότητα κάνουν όλα αυτά τα χτυπήματα είναι “αποστρατικοποιούν” τη Ρωσία. Το ίδιο ισχύει και για άλλα όπλα τους. Η παραγωγή νέων πυρομαχικών, αεροσκαφών, ελικοπετέρων και πολεμικών πλοίων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Ρωσία. Κανένα από τα χτυπήματα δεν έχει αλλάξει τη θέση της Ρωσίας σημαντικά κι αν αξιολογηθούν όλα αυτά μαζί, το συμπέρασμα θα είναι αυτή η στρατηγική ανοησία. Αυτό που δείχνουν και τα σημερινά (σ.σ. χθεσινά) χτυπήματα είναι πως εμείς και ο υπόλοιπος κόσμος θα πάρουμε πολλούς περισσότερους πυραύλους από τη Ρωσία, από ότι η Ρωσία από την Ουκρανία. Κάθε χαμένη ζωή θα είναι το επιχείρημα όλων για να βλέπουν τη Ρωσία ως απειλή για τις επόμενες γενιές. Οι υποδομές μας μπορούν να κατασκευαστούν ξανά κι αυτό θα κάνουμε».

«Οι εισβολείς το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να επιτεθούν σκεπτόμενοι λίγο καλύτερα. Πιέζουν. Ψάχνουν το αδύναμο σημείο της άμυνας μας ώστε να επιτεθούν με την κύρια δύναμη του στρατού τους. Καθώς φαίνεται οι Ρώσοι στρατηγοί έχουν οδηγήσει στο θάνατο τόσους Ρώσους στρατιώτες που πλέον προσέχουν περισσότερο γιατί στο τέλος δεν θα τους μείνει κανένας», πρόσθεσε. «Ωστόσο», ανέφερε «είναι θέμα χρόνου προτού όλη η ουκρανική επικράτεια να είναι ελεύθερη ξανά. Μπορεί, πλέον, να ειπωθεί πως οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν τη μάχη για το Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και καιρό. Ένα μεγάλο μέρος του ρωσικού στρατού έχει επικεντρωθεί σ’ αυτή την επίθεση. Ανεξαρτήτως από το πόσους Ρώσους στρατιώτες θα βρούμε απέναντι μας θα πολεμήσουμε. Θα αμυνθούμε για την πατρίδα μας, καθημερινά και δεν πρόκειται να παραδώσουμε τίποτα».

We will defend ourselves. We will fight. We will not give up anything Ukrainian, and we do not need what’s not ours. And…

Posted by Володимир Зеленський on Monday, April 18, 2022

Η ένταξη στην ΕΕ

Έπειτα, ο Ζελένσκι μίλησε για το όραμά του για την ανάπτυξη της Ουκρανίας όταν θα τελειώσει ο πόλεμος. «Οι ιδέες και οι άνθρωποί μας είναι αυτοί που έχουν σημασία και όχι μόνο πόσα χρήματα θα χρειαστούν», ανέφερε προτού υπογραμμίσει πόσο σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας του θα παίξει η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ζελένσκι παρέδωσε τον Μάτι Μάασικας το ερωτηματολόγιο που συμπληρώνουν όλες οι χώρες. «Ελπίζουμε η απάντησή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι εξίσου γρήγορη. Θα μας ανοίξει τεράστιες ευκαιρίες για την αναστήλωση της χώρας μας», τόνισε.