Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μετακινούν επιπλέον μαχητικά, μεταγωγικά αεροσκάφη και στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Μονάδα αποτελούμενη από περίπου 200 Πεζοναύτες μεταφέρθηκε στη Λιθουανία έπειτα από γυμνάσια στην Ευρώπη, ανέφερε χθες Τρίτη (29/3) ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο Τζον Κέρμπι.

Δέκα μαχητικά F/A-18 Hornet και «μερικά» μεταγωγικά C-130 Hercules μαζί με περίπου 200 στρατιωτικούς που αποτελούν το προσωπικό υποστήριξής τους θα μεταφερθούν επίσης στην ανατολική Ευρώπη από τις ΗΠΑ, συνέχισε ο κ. Κέρμπι. Ο ακριβής προορισμός τους μένει να αποφασιστεί, όμως η ανάπτυξή τους θα γίνει πολύ σύντομα, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου συμπλήρωσε ότι ο στόχος της Ουάσινγκτον δεν είναι να καλυφθεί κάποιος αριθμός στρατιωτών που θα είναι ανεπτυγμένοι στην ανατολική πτέρυγα του NATO αλλά να είναι διαθέσιμες οι «σωστές δυνατότητες» σε αυτή, κάτι που όπως είτε συζητάται μόνιμα με τους συμμάχους και των εταίρους των ΗΠΑ.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς καταδικάζει την «απειλητική» κατάσταση που διαμορφώνει το «πολύ ιμπεριαλιστικό όραμα» της Ρωσίας

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέκρινε έντονα τη Ρωσία για την επίθεση που εξαπέλυσε στην Ουκρανία εξαιτίας του «πολύ ιμπεριαλιστικού οράματος» της ηγεσίας της, επιμένοντας στο ότι πρέπει να ειπωθεί καθαρά ότι η Μόσχα αποπειράται να καταλάβει εδάφη μέσω του πολέμου.

«Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να το δεχθούμε αυτό», υπογράμμισε ο κ. Σολτς χθες Τρίτη (29/3) απευθυνόμενος στους παριστάμενους σε εκδήλωση την οποία οργάνωσε στο Ντίσελντορφ η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD στο κρατιδιακό κοινοβούλιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

«Αυτή είναι όντως σοβαρή και πολύ, πάρα πολύ απειλητική κατάσταση», πρόσθεσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος, κρίνοντας σωστό η Δύση να συνεχίσει την επιβολή αποτελεσματικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και να σχηματίσει ενιαίο μέτωπο.

Τόνισε ακόμη ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μοιάζει να παρέβλεψε το γεγονός πως οι Ουκρανοί θέλουν να έχουν τη δική τους χώρα και να λογάριασε ότι ο ρωσικός στρατός δεν θα συναντούσε τόσο σφοδρή αντίσταση. «Οι Ρωσόφωνοι Ουκρανοί αντιστέκονται επίσης στην εισβολή», επέμεινε ο κ. Σολτς.

Υπενθύμισε πως έχει συζητήσει με τον κ. Πούτιν αρκετές φορές και ότι γνωρίζει πως είναι επικεντρωμένος στα γεωπολιτικά ζητήματα. Χαρακτήρισε την προσέγγιση του ρώσου ηγέτη λαθεμένη και προειδοποίησε ότι η εμμονή στα ιστορικά σύνορα μπορεί να οδηγήσει στο ξέσπασμα πολύ ευρύτερου πολέμου στην Ευρώπη.

Τα επιτεύγματα από τη σκοπιά της ασφάλειας τις τελευταίες δεκαετίες συμπεριέλαβαν την κατοχύρωση της ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Σολτς, προσθέτοντας πως αυτό κατέστη εφικτό με αποφάσεις που πάρθηκαν από κοινού με τη Ρωσία. Κάλεσε να αποκατασταθεί η συναίνεση όσον αφορά το ότι τα σύνορα δεν μπορούν να μεταβάλλονται διά της βίας.