Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 816 άμαχοι σκοτώθηκαν και 1.333 τραυματίστηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στη χώρα και έως τις 17 Μαρτίου.

Τα περισσότερα θύματα προκλήθηκαν από εκρήξεις όπλων, όπως οβίδες πυροβολικού και ρουκέτες, καθώς και από πυραύλους και αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με την OHCHR.

Ο πραγματικός απολογισμός θεωρείται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος βέβαια, καθώς η OHCHR, που έχει μεγάλη ομάδα παρατηρητών στη χώρα, δεν έχει καταφέρει να εξακριβώσει τις αναφορές περί θυμάτων από πόλεις που έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, όπως η Μαριούπολη, μεταδίδει το Reuters.

Νωρίτερα σήμερα, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως οι νεκροί άμαχοι μόνο στο Κίεβο είναι 222.

Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός άφιξης Ουκρανών προσφύγων στις γειτονικές χώρες

Στο μεταξύ, ο αριθμός των ανθρώπων που διασχίζουν τα σύνορα για να διαφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει επιβραδυνθεί αν και θα μπορούσε να αυξηθεί και πάλι, αν οι μάχες επεκταθούν περισσότερο δυτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών.

«Έχουμε δει μια επιβράδυνση, μια γενική επιβράδυνση», δήλωσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Μάθιου Σόλτμαρς μέσω βιντεοσύνδεσης από την Πολωνία. Ο πιο ζεστός καιρός μπορεί να είναι ένας παράγοντας, πρόσθεσε.

Οι ημερήσιες διελεύσεις στην Πολωνία, τη χώρα που έχει δεχθεί τις περισσότερες αφίξεις, έχουν πέσει περίπου στο μισό από μια κορυφή περίπου 100.000 ημερησίως, είπε.

Συνολικά, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, 3,27 εκατ. άνθρωποι έχουν διαφύγει από την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου και άλλα δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί στο εσωτερικό της χώρας, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Πολλοί διέφυγαν από πολιορκούμενες πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας προς τη δυτική πόλη Λβιβ, η οποία μέχρι τώρα έχει ως επί το πλείστον μείνει αλώβητη από τη βία. «Αν υπάρξει πράγματι μια κλιμάκωση στη Λβιβ, υπάρχει κίνδυνος ανανεωμένων μετακινήσεων προς τα σύνορα», είπε ο Σόλτμαρς.

Ωστόσο, είπε, περισσότεροι πρόσφυγες που διασχίζουν τα σύνορα με την Πολωνία τις τελευταίες ημέρες δείχνουν να έχουν τραυματιστεί ψυχικά σε σχέση με προηγούμενες ημέρες της κρίσης. «Πολλοί από αυτούς δεν έχουν σχέδιο», πρόσθεσε. «Όσοι φθάνουν δεν είναι σαφείς για το πού μπορούν να πάνε», είπε.