Η Ουκρανία εξακολουθεί να διαθέτει μια «σημαντική πλειονότητα» των μαχητικών αεροσκαφών της – εννέα ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στη χώρα – σύμφωνα με δήλωση στρατιωτικού αξιωματούχου των ΗΠΑ στο Reuters.

«Οι Ουκρανοί εξακολουθούν να έχουν διαθέσιμη μια σημαντική πλειονότητα της αεροπορικής ισχύος τους, τόσο αεροσκαφών σταθερών πτερύγων όσο και αεροσκαφών περιστρεφόμενων πτερύγων, καθώς και μη επανδρωμένων συστημάτων και συστημάτων εδάφους αέρος», δήλωσε συγκεκριμένα ο αξιωματούχος αυτός στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με αναλυτές, κι εφόσον η παραπάνω πληροφορία ισχύει, τα αεροσκάφη αυτή ενδεχομένως βρίσκονται σε δευτερεύουσες, «κρυφές» στρατιωτικές βάσεις, και πρόκειται να αξιοποιηθούν στην υπεράσπιση του Κιέβου ή άλλου κρίσιμου στόχου των Ρώσων.

«Οι Ουκρανοί έδιωξαν τους Ρώσους από το Μικολάγιφ»

Νωρίτερα σήμερα, σε ακόμα ένα νέο που προκαλεί αισιοδοξία στην ουκρανική πλευρά, ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από την ουκρανική πόλη Μικολάγιφ μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν σήμερα, αν και οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα της πόλης.

Σύμφωνα με το Nexta, η ουκρανική πλευρά ανακατέλαβε και αεροδρόμιο της περιοχής: