Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, η πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου απο το 1987 στον Καναδά, προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον των καναδικών μέσων ενημέρωσης από χθες.

Η άφιξή του στον αγγλόφωνο Καναδά και μάλιστα στην Αλμπέρτα των πετρελαίων χθες έδωσε αφορμή να ερμηνευθεί η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου από τη σκοπιά της επιδίωξης εμπορικών συμφωνιών με τον Καναδά, αφού οι μεγαλύτερες επενδύσεις γαλλικών εταιρειών έχουν γίνει στην Αλμπέρτα.

Σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ στην Οτάβα θα μιλήσει στο Καναδικό Κοινοβούλιο εκφράζοντας την συμπαράστασή του στον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

Αργότερα αναμένεται στο Κεμπέκ, όπου ετοιμάζονται διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας που προωθεί ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ, Φιλίπ Κουγιάρ.

Συνδικάτα εργαζομένων στους δήμους της επαρχίας οργανώνουν πορείες εναντίον της επαρχιακής κυβέρνησης τόσο στο Κεμπέκ Σίτι όσο και στο Μόντρεαλ.

Μέσα ενημέρωσης του Καναδά σχολιάζουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος μοιάζει να χρησιμοποιεί το τριήμερο ταξίδι στον Καναδά ως «διαφυγή» από τα προβλήματα που τον ταλανίζουν: είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος της τελευταίας πεντηκονταετίας, ένας ηγέτης που ταυτίζεται με την οικονομική κρίση στη Γαλλία και την προώθηση μιας περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής.