Ενισχύθηκε η επικινδυνότητα του κυκλώνα Γιώτα που κατευθύνεται στην Κεντρική Αμερική. Πλέον έχει φτάσει στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σάφιρ- Σίμσον. Χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν προληπτικά τις εστίες τους στις χώρες που είχαν ήδη πληγεί από την τροπική καταιγίδα Ήτα, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) σήμερα.

Ο κυκλώνας αναμένεται να συνοδεύεται «ενδεχομένως από καταστροφικούς ανέμους, απειλητικές για τη ζωή καταιγίδες και ακραίες βροχοπτώσεις στην Κεντρική Αμερική», προειδοποίησε το NHC, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Γιώτα αναμένεται να πλήξει σήμερα το βράδυ τη βορειοανατολική Νικαράγουα και την ανατολική Ονδούρα.

Ο κυκλώνας βρίσκεται ανατολικά- βορειοανατολικά του Ίσλα ντε Προβιδένσια της Κολομβίας, συνοδευόμενος με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 225 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ θα βρίσκεται στην Κεντρική Αμερική ως την Παρασκευή.

Ο Γιώτα αναμένεται να ακολουθήσει τη διαδρομή της τροπικής καταιγίδας Ήτα, η οποία στις αρχές Νοεμβρίου προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων, αλλά και πλημμύρες και κατολισθήσεις που επηρέασαν περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.